Na današnji vladni novinarski konferenci sta minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in Ivan Simič predstavila nove bone za izboljšanje gospodarskega položaja.

Vsem državljanom Slovenije so od danes na voljo novi boni, ki so unovčljivi v dejavnostih turizem, gostinstvo, šport in kultura. Prva rezervacija z novim bonom je bila opravljena nekaj čez polnoč, prvi pa je bil unovčen okoli 6.30 v Kopru. 

Polnoletnim pripada bon v vrednosti 100 evrov in mladoletnim 50 evrov, skupno so vredni 192,2 milijona evrov.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, so novi boni unovčljivi v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, knjigarnah, muzejih, na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ob ogledu razstav ter obisku zabaviščnih parkov in smučarskih centrov.

Z njimi želijo izboljšati gospodarski položaj na področju potrošnje v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi. Bone je mogoče uporabiti le za omenjene storitve v Sloveniji, in sicer do konca leta. Tisti državljani, ki lanskih bonov za turistično namestitev še niso porabili, jih bodo lahko kombinirali z novimi pri istem ponudniku.

Čemu uvedba novih bonov? 

Za širitev dejavnosti, v katerih je močno unovčiti bon, se je vlada po ministrovih besedah odločila zaradi posledic, ki sta jih na dejavnost, povezani s turizmom, pustili minula jesen in zima. »Zato bomo morali poleti staviti na domačo potrošnjo,« je poudaril.

Pri tem so zasledovali logiko in odločanje med tem, ali nekomu dati denar za to, da ne dela, ali pa ga dati vsem prebivalcem. Odločili so se za drugo, ker po Počivalškovih pojasnilih verjamejo, da bodo imeli novi boni multiplikativne učinke.

Boni so del novega interventnega zakona, v okviru katerega je gospodarstvu, predvsem pa turizmu, skupno namenjenih 243,5 milijonov evrov pomoči. »To ni edina pomoč slovenskemu turizmu, za katerega vemo, da mu je pandemija povzročila največ škode ali največji udarec,« je poudaril.

Turizem je bil po njegovih besedah prizadet že pred razglasitvijo pandemije koronavirusa v marcu lani, večji del lanskega leta in tudi letošnjega je bil zaprt, zato so z rednimi ukrepi v okviru osmih interventnih zakonov turizmu namenili 705 milijonov evrov skozi različne ukrepe.

Pri tem je Počivalšek omenil čakanje na delo doma, skrajšan delovni čas, delno pokrivanje fiksnih stroškov in univerzalni temeljni dohodek za samostojne podjetnike. Na gospodarskem ministrstvu so izven teh zakonov neposredno podprli 5000 podjetij skozi različne razpise, vse skupaj je bila v ukrepe za pomoč turizmu vložena več kot ena milijarda evrov.

Lanskih turističnih bonov, katerih skupna vrednost je 365,8 milijona evrov, je bilo po ministrovih besedah do danes rezerviranih ali unovčenih 53 odstotkov oziroma za 153,6 milijona evrov.

Postopek unovčitve novih bonov

Postopek unovčitve letošnjih bonov je enak lanskemu, Počivalšek ne pričakuje težav pri tem. Tudi generalni direktor Finančne uprave Republike Slovenije Ivan Simič ne pričakuje nobenih težav, aplikacija namreč deluje. Lanski in letošnji boni so med seboj ločeni, tako se tudi v sistemu izkoriščajo.

Potrošniki bodo ob naročilu storitve izpolnili obrazec in predložili osebni dokument, ponudnik bo ustrezno vrednost bona rezerviral v sistemu Finančne uprave Republike Slovenije. Ko bo storitev izkoriščena, bo vrednost računa unovčena z bona, finančna uprava pa jo bo povrnila ponudniku.

Bone je sicer mogoče unovčevati po delih in ga prenašati na drugo osebo, kar je enako kot lani. Tisti, ki bodo unovčili bon, se morajo o tem predhodno dogovoriti s ponudnikom storitve.

Finančna uprava Republike Slovenije bo plačila izvajala, kot je predvideno z uredbo. Za koriščenje od 1. do 15. meseca bodo izplačana do zadnjega v mesecu, za koriščenje od 16. do zadnjega dneva v mesecu pa do 15. v mesecu.

»Ne pričakujemo nobenih težav,« je poudaril Simič in dodal, da bodo uporabo bonov nadzirali.

Počivalšek je ob tem povedal še, da se pripravlja dodaten ukrep enkratnega dodatka za turizem za tri najbolj prizadete panoge: mestne hotele, ki so bili prej, zdaj mogoče malo manj, manj atraktivni za koriščenje prvih bonov, za receptivne agencije, ki pripeljejo goste v Slovenijo, in za sejemsko dejavnost oz. industrijo srečanj.

»Za te dele gospodarstva pripravljamo ločen ukrep, ki bo relativno hitro izvedljiv,« je še dejal minister.

Komentarji (1)

. (ni preverjeno)

V soboti smo že trajno rešili problem mestnega hotela.

Starejše novice