FOTO: GOV.SI
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Ivan Simič je ustanovil strokovno posvetovalno skupino, ki bo finančni upravi v pomoč pri sistemskih in procesnih vprašanjih v okviru njenih nalog in pristojnosti.

Kot so sporočili s finančne uprave, se je Simič skupaj s svojimi sodelavci v začetku tedna na delovnem sestanku sestal s Petro Mlakar, predsednico Davčno svetovalne zbornice Slovenije in Francem Dergancem, predsednikom Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije.  

Z davčnimi svetovalci o kršenju pravic davkoplačevalcev

Davčni svetovalci so opozorili na kršenje pravic davkoplačevalcev v davčnih postopkih, prav tako pa so se dotaknili tudi pojma agresivnega davčnega svetovanja.

Izražena je bila obojestranska potreba po medsebojnem sodelovanju med Finančno upravo Republike Slovenije in obema zbornicama, predvsem v smeri zakonitega plačevanja davčnih obveznosti, spoštovanja davčnih predpisov in pravic davčnih zavezancev v davčnih postopkih. Zato so se dogovorili za povečano sodelovanje in sprotno obveščanje o težavah na terenu.
 

Ustanovljen petčlanski posvetovalni odbor za sistemska in procesna vprašanja

Z namenom zmanjšanja tveganj napačnih ravnanj ali odločitev pri delu Finančne uprave Republike Slovenije je Simič ustanovil strokovno posvetovalno skupino, ki bo Fursu v pomoč pri sistemskih in procesnih vprašanjih v okviru njenih nalog in pristojnosti.

Člani posvetovalne skupine so:

  • Anton Jerovšek, profesor upravnega prava, nekdanji ustavni sodnik in nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije,
  • Janez Čebulj, profesor upravnega prava, nekdanji ustavni sodnik in nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije,
  • Marjan Odar, docent za področje računovodstva in revizije Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, predsednik Komisije za Slovenske računovodske standarde in direktor Slovenskega inštituta za revizijo,
  • Tamara Prezelj, davčna svetovalka, nekdanja direktorica Direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov in strokovnjakinja na področju davka na dodano vrednost in
  • Barbara Guzina, davčna svetovalka, sodna izvedenka za področje davkov, strokovnjakinja za transferne cene ter mednarodno obdavčitev fizičnih in pravnih oseb.

Mednarodne aktivnosti za poenostavitev poslovanja slovenskih davčnih zavezancev v tujini

Finančna uprava Republike Slovenije bo v naslednji mesecih dodatno okrepila dvostranska sodelovanja z nekaterimi davčnimi upravami jugovzhodne Evrope. Namen sodelovanja je izmenjava informacij, znanj in izkušenj ter poenostavitve poslovanja slovenskih davčnih zavezancev v teh državah, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Simič je vajeti na Fursu sicer prevzel 1. junija, ko ga je vlada imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku. 

Komentarji (8)

ravninec (ni preverjeno)

Simič oče policist v SFRJ, sin veliki janšist v mali sloveniji.

Gobar2 (ni preverjeno)

Simič, nikoli ti to nede pozabljeno, nikoli

Cezar (ni preverjeno)

ge najdejo takša zafrustrejrana trupla kak je tej Simič, takše trbej izgnati
najprlej bi se naj pobrigali kak švinglajo firme - prispevki, kao olajšave, odpisi - civili tak nemrejo

Tak je (ni preverjeno)

Ajde g.Simič , počistite to nesnago , nej ka de se sirotinja jebala , enim pa se bodo odpisovali milijonski evrski zneski.

ravninec (ni preverjeno)

Bilo kuda UDBA svuda ( Janči ) !

In reply to by Tak je (ni preverjeno)

Mimi123 (ni preverjeno)

Ja kaj pa misliš, zakaj je simič tam, da njegovim strankam odpustijo vse, kar bi mogli plačati. Vse davke, ki bi jih morali plačati od preomoženja, ki je večje od njihovih dohodkovl To so njegove strankel

In reply to by Tak je (ni preverjeno)

pocak (ni preverjeno)

Pa njemi što gor nameče

Mimi123 (ni preverjeno)

Ja, naši se bodo nekaj naučili v Srbiji ali kaj? To nam hoče povedati?

Starejše novice