Slika je simbolična.
Za združenje proizvajalcev pijač kavcijski sistem najboljši za okolje in industrijo.

Kavcijski sistem ločnega zbiranja plastenk in pločevink je za združenje industrije pijač najboljši možni sistem, s katerim bomo po prepričanju proizvajalcev pijač v Sloveniji zadostili okoljskim zavezam in krožnemu gospodarstvu, obenem pa pomagali živilski industriji, ki ji primanjkuje surovin.

Potem ko je združenje industrije pijač pri zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, prejšnji teden podprlo pobudo o kavcijskem sistemu, je njegov predsednik Marian Šefčovič, sicer prvi mož Radenske, danes na spletnem srečanju z novinarji podrobneje predstavil poglede združenja.

Kot je dejal, se že nekaj let pogovarjajo o kavcijskem sistemu, njegovih prednostih in pomanjkljivostih. Še pred tremi leti je bil proti njemu, ker je verjel, da lahko trenutni sistem zbiranja in ločevanja ustrezno izboljšamo.

Verjamejo v trajnostno gospodarjenje

A analize združenja so pokazale, da tega ni mogoče doseči, če želimo izpolnili direktive Evropske unije in okoljske cilje države, po katerih moramo do leta 2025 za recikliranje ločeno zbrati 77 odstotkov odpadnih plastenk pijač, do leta 2029 pa 90 odstotkov.

»Verjamemo v trajnostno gospodarjenje, zato moramo zbrati čim več odpadkov, zmanjšati njihov delež v naravi in znova predelati embalažo PET, ki ni odpadek, ampak surovina. Tako dobimo surovino nazaj, dobimo je več kot zdaj, ko nam je primanjkuje, naš cilj pri predlogu zakona pa je tudi, da bo sistem za potrošnika čim bolj prijazen, čeprav bo moral nekaj narediti tudi sam,« je poudaril Šefčovič.

Če bo šlo vse po načrtih, sistem že 2024

Predlagani sistem je pregleden, imamo zaprt gospodarski krog, material se ne izgublja, ampak ves čas uporablja za isti namen, pravi Šefčovič in dodaja, da je tudi čas za uvedbo pravi, saj bodo postopki trajali nekaj časa. Če bo vse po načrtih, bi lahko sistem po njegovih besedah deloval leta 2024, bolj verjetno bo to leto pozneje.

Kavcijski sistem za povratno stekleno embalažo v Sloveniji dobro deluje, kupci so ozaveščeni in delež prodaje v stekleni embalaži narašča, saj jim je všeč ocenjuje Šefčovič. Zato v združenju tudi verjamejo v trajnostno gospodarjenje s plastenkami in pločevinkami, sicer pa ima ta sistem že 11 držav Evropske unije.

Uvedba sistema draga

Kako se bodo odzvali trgovci, na združenju še ne vedo, saj pogovorov še niso imeli. Vedo pa, da bo uvedba sistema draga. Vendar pa se, tako Šefčovič, cene zaradi tega ne bi smele povišati.

Plastenk ne bodo predelovali polnilci pijač, ampak za to usposobljena podjetja, ki jih ta hip v Sloveniji še ni, je še povedal.

Komentarji (7)

.joj (ni preverjeno)

eno po ena piksno bomo nosili v laško, ka do nam gverali nazaj pejnaze ali pa na hrvaško

dlb (ni preverjeno)

končno...

Šef.. (ni preverjeno)

Enajst držav EU že ima tak sistem, se pravi da smo mi med pametnejšimi ker tega še nimamo.
Smo pa na PRVEM mestu v EU ki imamo kovid v izubilju, drugi ga pa nimajo toliko, HAHAHA, NEK SE VIDI RASKOŠ .

čarni vrag (ni preverjeno)

Na Hrvaškem ta sistem deluje že vsaj 7 let. Ob večjih trgovinah, imaš kontejner. Flašo daš na tekoči trak, avtomat prečita kodo in če se v tej trgovini ta pijača ne prodaja vrne flašo. Če je v redu jo vzame, na koncu dobiš listek z dobropisom, ki ga vnovčiš v trgovini. Naj si naši modrijani ogledajo kako to deluje, ne pa da izumljajo toplo vodo.

Dobro,dobro, (ni preverjeno)

Kakše kavcije takoj marca po nujnem postopku sprejeti zakon , ka se ta plastična svinjarija vključno z tetrapak embalažo in pločevinkami takoj umakne iz prodaje , kot da je zdaj neki problem vzeti gajbico in prazne flaše zamenjati v trgovini , zdaj mo se na blagajni poleg milijona nekih brezveznih kartic , jebali še z nekšimi lističi, hoču k.... , nekomu pa bo omogočen zaslužek.

radenski (ni preverjeno)

Razmišljati bi bilo treba o upuščanju PET-a in prehodu nazaj na steklo.....če se pogovarjate o ekologiji

zrak (ni preverjeno)

vsaj 20 let prepozno razmišljanje...

Starejše novice