Slika je simbolična.
Zdi se, kot da zmeraj ko gremo v nakup živil domov prinesemo še goro odvečne plastike. Prav raziskava v Sloveniji je potrdila, da trgovci uporabljajo obilo odvečne plastične embalaže.

Na Mednarodnem institutu za Potrošniške raziskave so to poletje, ob sofinanciranju ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, pri devetih velikih trgovcih po Sloveniji preverili, koliko paradižnikov, paprik, kumar, korenja in jabolk je pakiranih, so zapisali pri Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Ugotovili so, da je pri večjih trgovcih, kot so Hofer, Lidl, Spar in Mercator, več kot polovica pridelkov pakirana. Primer dobre prakse so trgovine Kalček, kjer je vso sadje in zelenjava nepakirano, manj kot tretjina ga je pakiranega še v trgovinah E.Leclerc. 

Ugotovili so, da je največ nepotrebne embalaže pri slovenskih izdelkih v Lidlu, najmanj pa v Tušu

Najpogosteje je pakirano korenje

Na Mednarodnem institutu za Potrošniške raziskave tako potrošnike pozivajo, da se izognejo nakupu pakiranega sadja in zelenjave. Pridelke lahko preprosto zložite v voziček ali v nakupovalno košaro, uporabijo pa se lahko tudi vrečke za večkratno uporabo. 

Trgovci najpogosteje pakirajo korenje, zelo pogosto pa tudi paradižnik, kumare in jabolka. 

Poudarjajo, da je vsakršna dodatna embalaža odveč in tako to velja tudi za razne bio embalaže. Za izdelavo teh so namreč že porabili precej virov, ki bi lahko bili porabljeni bolj koristno. 

»Stopnja samooskrbe s temi pridelki je v Slovenji še vedno precej nizka, pridelamo namreč le dobro tretjino, zato ne preseneča, da je na policah veliko uvoženega sadja in zelenjave, največkrat iz Hrvaške, Italije, Avstrije, Španije, Nizozemske in drugih evropskih držav. Na policah pa se najdejo tudi pridelki iz bolj oddaljenih krajev, kot so jabolka Pink Lady iz Argentine oziroma Čila, ali paprike in korenje iz Maroka oziroma Izraela,« je povedala Nika Kremić iz instituta.

Starejše novice