*Fotografija je simbolična
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo spreminja pristop k naslavljanju izzivov regionalnega razvoja v zvezi z romsko skupnostjo.

Urad Vlade RS za narodnosti je občine z romskimi naselji, med njimi je enajstih pomurskih, obvestil, da bo prišlo do sprememb pri sofinanciranju projektov s področja razvoja romskih skupnosti.

Vprašljiva namenskost porabe sredstev

Kot namreč ugotavlja ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je bilo na področju urejanja romskih naselij s strani ministrstva narejenega že zelo veliko in nadaljnje dodeljevanje sredstev za izgradnjo osnovne komunalne infrastrukture prek javnih razpisov ni več smiselno. 

»Na razpise se namreč prijavljajo iste občine, in sicer predvsem tiste, ki imajo osnovno komunalno infrastrukturo v romskih naseljih že urejeno. Ministrstvo nadalje ugotavlja, da s sredstvi, ki so namenjena zagotavljanju pokrivanja osnovnih življenjskih potreb (voda, kanalizacija, elektrika) sofinancira projekte za obnovo osnovne komunalne infrastrukture  v romskih naseljih, ki jo je nekoč že sofinanciral za isti namen, oziroma, da sofinancira izgradnjo  pločnikov, kolesarskih stez, javne razsvetljave in podobno, ki naj bi jo uporabljali Romi, vendar pa  namenskost porabe sredstev postaja vedno bolj vprašljiva,« so obrazložili v dopisu svojo odločitev. 

Horvat Muc opozarja na sovražni govor, ki so ga deležni Romi, zaradi vtisa, da 'dobivajo dosti denarja' (FOTO: Mediaspeed).

Horvat Muc priznava prisotnost problema

Predsednik Sveta romske skupnosti Republike Slovenije Jožek Horvat Muc opozarja, da je namenskost porabe sredstev dejansko v mnogo primerih problematična, saj se pogosto dogaja, da občine sredstva uporabijo za druge namene in ne konkretno za ureditev osnovne infrastrukture romske manjšine. Pri tem poudarja, da je problem prisoten tudi na evropski ravni:

»Vsi dodelujejo določena razvojna sredstva za Rome in to prikazujejo nato v raznih statistikah in poročilih, ampak Romi od tega praviloma nimajo nič,« meni in dodaja, da nato javnost dobi napačen vtis o tem, koliko se vlaga v romsko manjšino, kar se pogosto sprevrže tudi v sovražni govor in nestrpnost do Romov.

Odločitev ministrstva Horvat Muc sicer načelno pozdravlja, a je nekoliko skeptičen, če bo v praksi dejansko prišlo do sprememb.

Soboška občina z romskim naseljem Pušča, ki je največje in eno najbolj urejenih romskih naselij v Sloveniji, je dobila že del sredstev iz zakona o financiranju občin za romsko skupnost.

Treba se bo bolj potruditi

Soboški župan Aleksander Jevšek v spremembi ne vidi težav. Kot pravi, je edina razlika, da se bo sedaj z dobrim projektom za komunalno ureditev romskega naselja enakopravno sodelovalo na razpisih s vsemi ostalimi. »Ne vidim nobenega problema. Bo se pa treba bolj potruditi pri pripravi dobrih projektov,« ocenjuje.

Ministrstvo bo namreč v prihodnje podpiralo le projekte iz regionalnih razvojnih programov, ki uresničujejo razvojne prioritete razvojne regije. V dopisu poudarjajo, da bodo podprti predvsem projekti, ki bodo problematiko romskih skupnosti naslavljali širše oziroma celoviteje in ne samo na ozkem področju, kot je zagotavljanje osnovne komunalne infrastrukture v romskih naseljih.

Ob tem na ministrstvu predlagajo, da se občine aktivno vključijo v postopek priprave regionalnih razvojnih programov in tudi oblikujejo skupne projekte, ki bodo izkazovali širši, ne zgolj lokalni vpliv. 

Občinam z romsko skupnostjo odobreni tudi milijoni

Sprememba pristopa sicer ne bo vplivala na dodatnih 6,05 milijonov evrov, ki jih bodo dobile občine z romsko skupnostjo v naslednjih štirih letih na podlagi nedavno sprejetega zakona o financiranju občin.

Po besedah Jevška, so prvo tranšo denarja iz tega naslova v soboški občini še dobili, ampak da v tem primeru ne gre za namenski denar, ampak za izravnavo vseh dodatnih stroškov, ki jih imajo občine z romsko skupnostjo. Gre za 25 občin v Sloveniji, od tega so med njimi občine Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Kuzma, Lendava, Murska Sobota, Puconci, Rogaševci, Tišina in Turnišče.
 

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Les76 (nepreverjen)

Realno občine za Rome dobivajo miljone samo ka bi se pa moglo dobite in napravte pa občina več kak polovico refundira inan

Pavri (nepreverjen)

Tak njin že preveč dajo glede na njihov odnos pa doprison k družbi

In reply to by Les76 (nepreverjen)

220v (nepreverjen)

"doprinos" 😂

In reply to by Pavri (nepreverjen)

parkl (nepreverjen)

Ite malo med tednon dopolndeva k zvejzde... Te vidle kak uživajo na naš račun.

Marta K. (nepreverjen)

Jedo samo najboljše specialitete, niti kuhati jim več doma ni treba. To so rezultati Pahor, Bratušek, Cerar, Šarec in Drnovšek vlad, eni bi jih pa še kar naprej volili.

In reply to by parkl (nepreverjen)

ZAKAJ PRIVILIG… (nepreverjen)

Slovenska Ustava ne omogoča Romom ali Ciganom nobenega posebnega privilegiranega statusa glede na vse ostale državljane Slovenije, vsak državljan Slovenije mora imeti enake pravice in tudi seveda dolžnosti. Že leta in leta je politika do Romov popolnoma zgrešena in imajo skoz neke privilegije ki jih ostali državljani nimajo ZAKAJ ? Namesto, da bi jih spodbujali k delu in da bi za svoje preživetje morali služiti kot vsi ostali državljani, se jim lepo enkrat na mesec nakazuje lepe denarje brez, da bi si to zaslužili ja komu pa ne bi tako lagodje prijalo ? Čudno, da v tem primeru ne velja komunistična parola "KDOR NE DELA NAJ NE JE"

detroit

Popolnoma se strinjam z napisanim.
Zgrešena politika do amena. Priviligirani so do te mere, da jim niti malo ne pade v glavo, da bi se trudili v življenju.Praktično jim je vse dano.

In reply to by ZAKAJ PRIVILIG… (nepreverjen)

Les76 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Te vaši bejli tuj nebi smeli jesti,ka vašij bejlih je več več bi jih pockrknili hh budala

In reply to by ZAKAJ PRIVILIG… (nepreverjen)

Robin hud (nepreverjen)

Pijsati se nafci najprle pa te sklefeci pa pisari, budala.

In reply to by Les76 (nepreverjen)

Les76 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Budala ti je tvoja mate kurvinska.Boš tij nekomi talo budala.Mater ti jebem gnoj preklejti.

In reply to by Robin hud (nepreverjen)

Robin hud (nepreverjen)

Ka si drek pojo??? Obnasaj se!

In reply to by Les76 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Skos so pred volitvami kaj dobrega napravli. Zdaj se verjetno tudi gre za volilce.

Mokoca (nepreverjen)

Danes moramo biti spoštljivi in biti enakopravni,pa ni važno če si Muc,ali Aleksander.

VilmosMorilec (nepreverjen)

Školnik in veliki partijec, Peter Jambrek, bi lejko ponudo svoje storitve romskin naseljon. Od države dobi itak več kak pa vsi romi fkup.

Pitamseijaz (nepreverjen)

Glavno ka so ene soboške čarne po desteletja na zavodi in dobiva socialno, brez dneva delovne dobe. Kaj delajo na zavodu za zaposlovanje? Spijo? Zakaj jih ne pošlejo delat javna dela vsaj? Zakaj so nekateri oni priligirani in ne lahko odklonijo delo?

si že? (nepreverjen)

Si že gda biu na socialnoj gda kakšen cigo ta priletij? Ge san enkrat urejo nekše stvari za deco pa san na lastne oči vido kak cigani to tan rešujejo. Prileto je gor pa samo not v pisarno brez ka bi ptrko ali počako, pa ovoj sirouti tan v pisarni samo en kup papirov na mizo vrgo pa joj sikno - tou imaš ka mi vse zrihtaš, priden za pol ure nazaj. Ova cejla sprestrašena niti rejči neje vupala nazaj povedati. In te je pravla ka tou sakši den tak, ka samo odijo ta grozit in izsiljevat, če je nej tak kak si oni zamislijo.

In reply to by Pitamseijaz (nepreverjen)

Marta K. (nepreverjen)

Točno tako je, že videno.

In reply to by si že? (nepreverjen)

Kristusuva blanja (nepreverjen)

Jes bi pa edno ciganico. Pravijo ka majo bole vrouče kak naš paverske. V Odrancaj v Jageri san idnouk edno purdo vidu. Nekšo fajno... Za polijzati..

Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Ciganji pa vogre so prilivigirani v naši državi pravin ges... Kak enim tak drugin država dava velke pare.... Delat naj se spravijo...

sveti svet (nepreverjen)

Enkrat san pijto enoga političara keroga poznan glede tej problematike. Pa je biu odgovor ka majo romi zato takšne privilegije in dobivlejo visko podporo samo zaradi toga ka jih vsaj malo doj stavijo. Če bi jin država nej dala denarja bi verjetno vse ka je nej doj prišrajfano spokradnoli. Kak pa dobijo podporo pa več telko ne kradnejo. Zatou ka tej lidje itak nemajo v hlavi poštimano glede lastnine in odnosa do drugih lidij. Pa še zahrbtni in podmukli so do amena, k o ton na kakšon nivoji je njihov intelekt sploj ne gučin.

Plonk (nepreverjen)

Pa do lejko kakšen film snemali, dajte jim ka do meli ga naše či mij že nemremo.
.... tak se pokaže prekmurje......za prekmurje ostala slovenija zna samo tak ali si cigan ali vogren.

1!!1 (nepreverjen)

Plonk prav imaš .Prekmurje je samo ,dobro ,ko se bližajo volitve te nas vsi spoštujejo in hvalijo po volitvah pa za njih ne obstajamo

In reply to by Plonk (nepreverjen)

$$$ (nepreverjen)

Za vse to in podpore in življenje v brez delju ( vsa čast tistim ,ki delajo čestitke ) je največ ,kriv pokojni Drko in vse vlade ,ker nišče ni sposoben rešiti ta problem z Romi . Kljub krizi se še ,delo najde ampak boljše je tak živeti .Plače niso velike ampak ljudje delajo in trpijo .

??? (nepreverjen)

Zakaj Muc preobrača stvari in govori v nasprotju resnice ? To niso natolcevanja in izmišljotine saj vemo ,koliko denarja se namenja za Rome in razni transferji .Seveda se ta ,denar nekako vsako leto porazgubi in rezultatov ni .Muc misli da smo ljudje res tako ne pismeni in ne uki ,da nam v vodi mesec kaže ,če ga lahko vidimo na nebu .Oni vidijo samo diskriminacije in sovraštva ,da pa tega ne bi bilo pa se ne poberejo skupaj .

komunista (nepreverjen)

Cigu migu vrag ga vzel

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice