Slika je simbolična (foto: Bobo).
Sobotainfo na terenu: Nenavadno nizke cene v košarici osnovnih živil so se izkazale za predobre, da bi bile resnične.

Če ste odgovorni za gospodinjske nakupe, se boste ob popisu cen ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki stoji za spletno stranjo Primerjaj-cene.si, morda malo nasmejali, saj so nekatere prav smešne.

Nedavno je na družbenih omrežjih zaokrožil primer kilograma svinjskih zrezkov za 0,79 evra ali pa 0,99 evra za kilogram govejih zrezkov. Na trgovskih policah pa teh izdelkov ni bilo najti. 

PREBERITE ŠE:

Tudi nekdanji varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič je nedavno opozoril na nenavadno nizke cene, ki celo vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj.

Ministrstvo je te očitke zavrnilo, po njihovem mnenju gre zgolj za nerazumevanje tematike, nizke cene pa da same po sebi zagotovo niso nedovoljena ravnanja.

Nizke cene vladnega popisa ne odražajo realnega stanja

Cilj vladnega popisa cen je omogočiti potrošnikom, da svoj nakup opravijo opolnomočeni s pravimi informacijami in si tako prihranijo nekaj časa s primerjanjem cen, trgovce pa naj bi prisilili, da ne napihujejo cen. 

Nizke cene so vsekakor dobrodošle pod pogojem seveda, da lahko izdelke v trgovinah dejansko kupimo po tej ceni.

Kot smo že poročali, se je že zgodilo, da izdelkov po tej ceni v trgovini ni bilo na voljo (v zadostnih količinah), kupce je v trgovini pričakala le prazna polica. Zato se postavi vprašanje, ali so cene v popisni košarici sploh realne? Ali je pa je to zgolj marketinška kampanja, s katero se s pomočjo države trgovci predstavljajo kot najugodnejši?

Kampanja, ki pa jim sploh ne povzroča bistvenih stroškov, saj jim izdelkov sploh ni treba prodati po nizki ceni, če jih enostavno nimajo na zalogi.

Kaj razkriva popis cen uredništva Sobotainfo

Tako smo tudi sami izvedli popis cen in poskušali ugotoviti, ali so ti izdelki res na voljo po zapisanih cenah. V murskosoboške trgovine smo se odpravili v četrtek, 11. januarja 2024.

Blazno nizke cene smo zasledili tudi sami, vendar izdelka v trgovini Lidl na primer v hladilniku ni bilo. Kilogram govejih zrezkov blagovne znamke »Naše nam paše« naj bi bil na voljo za le 2,57 evrov na kilogram, kilogram svinjskih zrezkov pa za 1,04 evra na kilogram. A mesa po tej ceni v hladilniku ni bilo.

Preverili smo še ceno mesa, ki pa je bilo na zalogi. Goveji zrezki so se prodajali za 10,40 evra na kilogram in svinjski zrezki za 7,98 evra na kilogram.

Ker gre za enako vrsto mesa, je res presenetljivo, zakaj takšna razlika v ceni. Tudi Hrovatič je nizke cene kritiziral, saj pravi, da so nižje od dobavnih cen primarnih proizvodov.

Lidl Murska Sobota, Ulica Štefana Kovača (11. januar 2024)
Lidl Murska Sobota, Ulica Štefana Kovača (11. januar 2024)

Nenavadno ugodno izdelki so zgleda na voljo le v omejenih količinah

Zaloge ugodnega mesa so v Lidlu že pošle, kar velja tudi za sir gavdo v 250-gramskem pakiranju. Pod ceno je le še prazna škatla, sira po tej ceni se je lahko očitno razveselilo le omejeno število kupcev.

Sir gavda je v Lidlu naprodaj po ceni 2,08 evra za kilogram, kar je znatno nižje od druge najnižje cene za sir gavdo, ki smo jo zabeležili v Hoferju po ceni 6,64 evra za kilogram. Ampak sira za 2,08 evra za kilogram na Lidlovih policah ni.

Lidl Murska Sobota, Ulica Štefana Kovača (11. januar 2024)

O kruhu za devetnajst centov ne duha ne sluha

Kar pet od šestih trgovcev naj bi kilogram belega kruha prodajalo po ceni, nižji od enega evra po navedbah portala Primerjam-cene.si, v času našega popisa pa teh cen nismo zasledili. 

Najnižjo ceno smo zabeležili v Lidlu, kjer je kilogram bele štruce stal 1,38 evra. Najdražja štruca kruha pa je v Mercatorju, Sparu in Tušu po ceni 3,38 evra za kilogram. 

To so najcenejše štruce belega kruha pri teh trgovcih, cene se devetnajstim centom, kot so jo zabeležili v državnem popisu, niso niti približale.

Ostale cene preverite v tabeli spodaj

V levem stolpcu spodnje tabele je predstavljen popis cen, ki smo ga v murskosoboških trgovinah izvedli sami, v desnem stolpcu pa so navedene cene, ki so predstavljene na portalu Primerjam-cene.si. 

Nekatere cene se ujemajo s cenami iz uradnega popisa, teh izdelkov je bilo 16 oziroma 21 odstotkov. Nekatere cene so bile v našem popisu nižje kot tiste, ki so jih zabeležile uradne oblasti, in sicer smo našteli dva primera oziroma tri odstotke

Večina cen pa je bila višja. V popisu smo ugotovili, da je kar 60 primerov cen višjih v našem popisu kot v vladnem popisu oziroma je višjih torej kar 76 odstotkov cen.

* (**), izdelki po tej ceni niso bili na zalogi, višja cena predstavlja ceno primerljivega izdelka na zalogi

Za lažje primerjanje cen smo celice obarvali.

Legenda:

  • Rdeče celice: Cena izdelka v našem popisu je bila višja kot v uradnem popisu.
  • Rumene celice: Ceni sta enaki.
  • Zelene celice: Izdelki so bili v našem popisu cenejši.

Komentarji (27)

Ghhhh (ni preverjeno)

To je svoboda

Hitrost voditi (ni preverjeno)

...Samo ne za nas!

In reply to by Ghhhh (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

Strahovladja je konec!

In reply to by Ghhhh (ni preverjeno)

Juš (ni preverjeno)

Kupujem v MARIBORI ki je precej ceneje kak v SOBOTI očitno prekmurce cenovno lahko na plahtajo.Delam v M.B zato vem kake so cene tu in tam.

In reply to by Ghhhh (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec tij si gnoj od gnoja. Prekleti psihič socialni. Glavo ti na penu vkraj vdariti razmiš

In reply to by Juš (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Juš daj ne bluzi boš pravo ka je cejna v tuši pa Špari pa Mercator maribor pa Sobota načiša ja seveda niti pod ratno. Le Clerk pa je itak nej cenejša bouta.

In reply to by Juš (ni preverjeno)

Ryuuh (ni preverjeno)

Vi pač ne dobite 90.000 EUR da najdete fantomski nizke cene.

franček75 (ni preverjeno)

Golob nas proba meti za norca... Že pa, pa ešče pa... Lopof!

" (ni preverjeno)

Če to ima kakšni smisel z temi prokletimi košaricami

bolek majolek (ni preverjeno)

Bravo
Celo en avtorski članek po dolgem času

realnooo (ni preverjeno)

SOBINFO, MALO POZNO STE SE KCUJ SPRAVILI. V BISTVI VASE IZMISLJOTINE NIKOGA NE ZANIMAJO....

FEJK MEDIJ

- (ni preverjeno)

a je tebi bik v glavo prdnil da si tako fuknjeni kot pes

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Hitrost voditi (ni preverjeno)

SKRAJNI ČAS DA TO JANKOVIĆ- GOLOBOVO VLADO STERAMO U 3 KRASNE,PA TO JE ČISTI KRIMINAL KO TE LASTNA SAJAVA VLADA KRADE DRAGI MOJI !

Niko i ništa (ni preverjeno)

Pridi naslednjič na volitve.
Če ti ne paše vlada pa se odseli, v Siera Leone te pričakujejo.

In reply to by Hitrost voditi (ni preverjeno)

- (ni preverjeno)

a je tebi bik v glavo prdnil
in tvoji materi se usral v mednožje da si tak fuknjeni

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

white

levičarski golobinjek se je oglaso,tij se poberi...

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

666 (ni preverjeno)

Negda je kravji pa svinjski in kokošeči drek nikomi nej nevenka smrdo. Potem je prišel čas, pa se je Prekmurski človek pogospodil, prodal je njive in postal gospod. Trgovine so gratale Božji hram in brez trgovine nega življenja. Nega več samooskrbe, samo trgovina. Ne gradijo se več elektrarne, šole in tovarne ,sedaj se gradijo samo trgovine in trgovina na trgovino. Bojim se ka de vsakši prebivalec SLO imel svojo trgovino. No bar nede več izgredov v trgovinaj, kak tau nekateri psihopati počenjajo ker de vsakiši v svojoj trgovini sam.

RobertH66 (ni preverjeno)

Delam in živim blizu Braunaua v Zgornji Avstriji in zdaj gledam primerjavo cen....Bog se usmili kak je v slovenskon Lidli dragše kak v avstrijskon Lidli ge največ kupuvlen....svinjsko meso 1 kg v Sloveniji 8 €, pri nas pa 5,99 €....kruh, 2 ,39 € v Sloveniji, tu pa 1,19 €...Dobro ka tu živen....najbougši za mene je MPREIS....pa T&G....

Niko i ništa (ni preverjeno)

Ti malo povej še koliko plačaš za najemnino oz. hišo?

In reply to by RobertH66 (ni preverjeno)

- (ni preverjeno)

ali je tebi bil v glavo prdnil
in materi se usral u mednožje
da si tak fuknjeni

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

Bbnkjk (ni preverjeno)

Nič več kot vsi v Lj ali MB.

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Golob laže, Janša je lagal. Slovenci smo pač naivneži, ki nas lahko vsakdo prevara. Propadli glumač Šarec je naš minister za obrambo. Verjetno še svoj živi dan ni imel puške v rokah. Golob je uvedel tole kontrolo cen, da je lahko dal 90.000 Eur pajdašu za popisovanje cen. To so kleptomani, ki ne morejo brez kraje in prevare.

realnoo (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec tij si gnoj od gnoja. Prekleti psihič socialni. Glavo ti na penu vkraj vdariti razmiš

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Zanzara

Lahko meni YU simfajo ampak lacni pa ljudje tako kot danes Niso bili. Takrat enega cloveka nisem slisal da ne more kupiti mesa, zelenjave ali mleka. Kruh? Pa ta je bil dobesedno zastonj. V fabrikah, menzah, so ljudje hodili po repete, kroznik so ti napolnili do konca. Mogoce bodo ljudje sprevideli kaksno bogastvo je bilo Ne biti lacen.

Niko i ništa (ni preverjeno)

ti si tele zabito
z drisko polito

In reply to by Zanzara

Tecumseh (ni preverjeno)

Bravo.
Nažalost se nam je naselila desna ločina, ki jo je potrebno iztrebiti ena po ena potem bomo lažje dihali.

In reply to by Zanzara

bolek majolek (ni preverjeno)

Ne pozabit povedat, da se je meso jedlo 1x tedensko, in vse je bilo iz domačega vrta. Če je bila pozeba, si pač samo krompir in lanske ostanke.
Kupovalo se je samo NUJNO potrebno, kar nisi mogel doma pridelat, ker ni bilo dnara za danes samoumevne stvari. Makaki zlate jedilne zvezdice na otrokovi torti za rojstni dan. Pač ni obstajalo, kao

In reply to by Zanzara

Starejše novice