Slika je simbolična.
Ministrstvo zavrača očitke nekdanjega prehranskega varuha glede košarice živil.

Ministrstvo zavrača očitke nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča o nenavadno nizkih cenah košarice osnovnih živil, ki po njegovih besedah vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj. 

Ministrstvo meni, da gre za nerazumevanje tematike. Izpostavljajo tudi, da bi lahko Hrovatič vložil prijavo na agencijo za varstvo konkurence.

»Izjava nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča, ki omenja sum nedovoljenih ravnanj ter narekuje ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano preliminarna ravnanja, je skrb vzbujajoča,« so danes zapisali na ministrstvu.

 »Nizke cene same po sebi zagotovo niso nedovoljena ravnanja«

Predvidevajo, da gre za »določeno« nerazumevanje. 

»Nizke cene same po sebi zagotovo niso nedovoljena ravnanja. Trgovci imajo svoje strategije, s katerimi določajo cene proizvodom, in ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na to nima neposrednega vpliva,« so pojasnili.

So pa na ministrstvu poudarili, da je imel nekdanji varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano v času delovanja vse možnosti za izvedbo postopkov za preveritev svojih trditev.

»Projekt fizičnega spremljanja 15 osnovnih skupin živil se namreč izvaja že od septembra 2022, ko je imel nekdanji varuh še vsa pooblastila, da izpelje vsebinske pogovore med trgovci in po potrebi vloži prijavo na javno agencijo za varstvo konkurence,« so poudarili.

Trgovci lahko sproti spremljajo ponudbo pri drugih trgovcih in se temu prilagajajo

Kot je v današnji izjavi za medije dejala direktorica direktorata za hrano in ribištvo na ministrstvu za kmetijstvo Ana Le Marechal, se Hrovatič na agencijo za varstvo konkurence ni obrnil, prav tako se v času svojega mandata nikoli ni obrnil na ministrstvo.

»Mi smo se tudi glede teh očitkov obrnili na agencijo za varstvo konkurence, ki kategorično zanika, da gre v tem primeru za kakršnokoli kartelno dogovarjanje,« je izpostavila.

Po njenih pojasnilih lahko trgovci sproti spremljajo ponudbo pri drugih trgovcih in se temu prilagajajo, kar so vedno delali. »Tega ne počnejo zgolj zaradi košarice, to so vedno delali in bodo tudi v prihodnje. Tu ne gre za kartelno dogovarjanje,« je ponovila.

Kot je zagotovila, tudi ministrstvo ves čas sodeluje z agencijo za varstvo konkurence. Izvedli so tudi dve akciji s tržnim inšpektoratom, v času njihovih popisov pa nepravilnosti niso ugotovili.

Poudarili so, da ministrstvo nikoli ni zatrjevalo, da je košarica 15 osnovnih skupin živil v kakršnemkoli smislu vplivala na umiritev rasti inflacije pri hrani. Prav tako ni bilo nikoli rečeno, da je to namen košarice živil.

Nenavadno nizke cene, ki vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj

Ob spremljanju cen 15 osnovnih skupin živil ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvaja tudi fizični popis približno 500 izdelkov pri vseh šestih trgovcih. Pridobljene informacije so širši javnosti razpoložljive na spletni strani www.primerjaj-cene.si.

»Vse skupaj izvajamo transparentno in v smeri, da omogočimo dostop do kakovostnih in preverjenih informacij, ki so prebivalstvu v pomoč pri nakupu živil,« so sklenili.

Hrovatič, ki mu je mandat potekel prejšnjo sredo, a vlada še ni imenovala njegovega naslednika, je v ponedeljkovem sporočilu za javnost zapisal, da so cene živil iz spremljane košarice nenavadno nizke in vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj. 

Navedene maloprodajne cene so po njegovih besedah nižje od dobavnih cen primarnih proizvodov.

»Potrošniki niso zaznali znižanja maloprodajnih cen, zato obstaja tudi sum, da so trgovske verige samo za namen popisa cen za zelo kratek čas znižale cene, po popisu pa jih vrnile na staro ali celo višjo raven. 

Zanimivo je tudi to, da takšne cene niso bile niti oglaševane prek oglaševalskih kanalov trgovskih verig niti niso bile objavljene v njihovih akcijskih katalogih,« je zapisal.

Komentarji (1)

čarni vrag (ni preverjeno)

Izgleda, da nam vladajo norci.

Starejše novice