V stečajnem postopku soboškega podjetja Arum, ki ga vodi Igor Bončina, se išče nov lastnik industrijske proizvodne opreme, pisarniške opreme, vozičkov, palet in drobnega inventarja, razpisana pa je tudi javna dražba.

Arum je uradno v stečaju od lanskega julija po predlogu lastnika Dušana Gomboca, ko je slednji ugotovil, da druge poti za njegovo podjetje, po sestankovanjih s finančno upravo in ministrstvom, več ni. Tekstilno podjetje, ki je zraslo na temeljih propadle Mure, je bilo insolventno že nekaj časa, 243 delavcev je bilo brez plač, računi so bili blokirani in dolg do finančne uprave je rasel.

Iz stečajne mase bo poplačan tudi Gomboc

Za stečajnega upravitelja je bil imenovan Igor Bončina, ki je konec lanskega decembra okrožnemu sodišču predal seznam preizkušenih terjatev podjetja v stečaju. Kot je razvidno iz seznama, znaša priznani dolg Aruma v skupni višini dobra 1,8 milijona evrov, od tega znašajo terjatve do delavcev okoli 1,5 milijona evrov.

Med upniki lahko najdemo tudi direktorja in lastnika Dušana Gomboca, ki je prijavil terjatve v obliki posojil lastnemu podjetju v višini okoli 115 tisoč evrov. Stečajni upravitelj mu je sicer priznal le 7 tisočakov, saj je bilo to edino posojilo, ki je bilo dano še pred tem, kot se je podjetje znašlo v rdečih številkah.

Za blagovne znamke ni interesa

V rednem poročilu upravitelja Bončine je moč ugotoviti, da je premoženje Aruma, dne 30.9.2019, znašalo dobrih 611 tisoč evrov, Bončina pa je premoženje skušal že večkrat iztržiti po načinu zbiranja ponudb in javnih dražb, ampak pretiranega uspeha, za zdaj še ni bilo. 

Neuspešno so se prodajale tudi blagovne znamke v lasti Aruma, ki so imele izhodiščno vrednost skupno 75 tisoč evrov. Gre za blagovne znamke »MURA«, e.mura in Mura.

Več uspeha je imel Bončina s prodajo računalniške opreme in visečih transportnih sistemov za prevoz konfekcije, kjer je uspel iztržiti skupno okoli 15 tisočakov

Odprto zbiranje ponudb, razpisana tudi javna dražba

Stečajni upravitelj je poskušal tudi s prodajo industrijske proizvodne opreme, ki jo sestavljajo 562 šivalnih, likalnih in prikrojevalnih strojev. Pri nezavezujočem zbiranju ponudb sta se javila dva interesenta, eden je ponudil 1.235 evrov, kar je Bončina, razumljivo, zavrgel kot neresno in nesprejemljivo, drugi pa je ponudil 91 tisočakov, kar ga tudi ni prepričalo, ampak je ponudbo vseeno evidentiral za nadaljnje postopke prodaje. 

Dne 29.1.2020 je bilo objavljeno prvo zavezujoče zbiranje ponudb za prodajo industrijske proizvodne opreme, kjer je določena izhodiščna cena 415 tisoč evrov. Vsak ponudnik mora pred končnim rokom za oddajo ponudbe položiti varščino v višini 10 odstotkov izhodišče cene, kar znaša 41,5 tisoč evrov.

Rok za oddajo ponudbe je en mesec, ponudbo pa je potrebno poslati na naslov stečajnega upravitelja. Kot nam je povedal Branko Štajner, ki je odgovoren za posredovanje informacij in nudenje ogledov premeta prodaje, pa bo upravitelj v primeru neuspeha, poskušal še z javno dražbo. 

V prostorih Aruma bo pa tudi, dne 12.2.2020, izvedena javna dražba, kjer se bo prodajal drobni inventar. Predmet prodaje so različni predmeti, od krojaških lutk, tehtnic, fotoaparatov do palet, mobitela, likalnikov, hladilnika in sesalca.

Gre za predmete z relativno majhno vrednostjo, najnižjo vrednost imajo predmeti, ocenjeni na 5 evrov, najvišjo pa predstavljata stiskalnica za papir in starinska blagajna, ki sta ocenjena na 300 evrov.

Delavci se poplačil očitno ne morejo nadejati v kratkem, njihove prednostne terjatve sicer znašajo 1,3 milijona evrov, kar pomeni, da bodo iz stečajne mase poplačane pred ostalimi terjatvami. Vprašanje je le, kdaj bo do tega prišlo.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prednostna terjatev? (nepreverjen)

Kako si lahko delavci nadajejo prednostno terjatev, če je pa jamstveni sklad pred njimi (in ta bo prvi pokasiral za izplačane 3 po njihovem mnenju minimalne plače. Beri dobrih 500 eurov na mesec - delavci se sicer še zdaj sprašujejo kako je to po njihovem minimalna plača).

. (nepreverjen)

Najboljše fse zapirati. Samo kitajci bojo še odli f slovenijo na dopust.
Kdo je odneso cisco-te pa vmware cluster za simbolično ceno?

čarni vrag (nepreverjen)

Svetujem stečajnomi, ka si pridobi ponudbo od podjetja Dinos.

smrkci (nepreverjen)

Ma dosadni ste že z to muro,kaj kapitalisti ne morete vsega požreti banda kapitalistična maš up.m.

Starejše novice