Podjetje Arum je s koncem julija zaključilo skoraj stoletno tradicijo tekstilne industrije v Murski Soboti. 243 zaposlenim so prenehala delovna razmerja, a kljub temu je v podjetju še vedno zaposlenih 20 delavcev.

Stečajni upravitelj Igor Bončina je na Okrožno sodišče v Murski Soboti podal vlogo za pridobitev soglasja k sklenitvi pogodb o zaposlitvi delavcev za določen čas. Gre za izvajanje nalog, povezanih s stečajnim postopkom in pripravami na unovčenje njegovega premoženja.

Tako je 18 delavcev v mesecu avgustu prejelo pogodbo za določen čas, kar je potrdil tudi stečajni upravitelj, sklenili so tudi dve podjemni pogodbi. Pogodbe so sklenjene za mesec avgust in se bodo podaljševale po potrebi.

»Izbrani delavci pripravljajo osnovna sredstva in material za nadaljnjo prodajo. Treba je izprazniti prostore, vse kar je ostalo se seli v skladišče. Demontirati je treba 540 strojev in še ostalo,« pojasnjuje stečajni upravitelj.

Zaposlen tudi lastnik, plače so višje

Zanimivo je, da je med izbranimi delavci tudi lastnik podjetja Dušan Gomboc, a ni edini član družine, ki je dobil pogodbo. V oči bodejo tudi nekatere plače, tako denimo Gomboceva pogodba za določen čas vključuje osnovno mesečno bruto plačo, brez vključenih nadomestil za prehrano in prevoz 1750 evrov. 

Delavce je izbral stečajni upravitelj na podlagi preteklega dela in potreb. Plače niso enake tistim, ki so bile še v času poslovanja Aruma, ampak višje. In zakaj taka odločitev?

»Plače so višje, ker če ne bi bile, ti delavci ne bi bili pripravljeni delati. Prej so bili na minimalcu,« pojasnjuje Bolčina.

V stečajnem postopku kljub drugačnim indicem zaenkrat še ni prijavljene nobene terjatve. Bončina v dosedanjem postopku še ni ugotovil nepravilnosti, sicer pa poudarja, da je tako ali tako bilo večina sredstev najetih.

Stečajni upravitelj želi pospešiti postopek

Število zaposlenih se bo postopno zmanjševalo, vse pa naj bi bilo urejeno že do konca prihodnjega meseca.

»Do konca septembra bo vse urejeno. Mi bomo že drugi mesec podali predčasno zahtevo za prodajo materialov, kateri so še ostali in začeli postopek odprodaje dolžnikove opreme. Želimo pospešiti postopek. Ker vsako zavlačevanje najeda stečajno maso iz katere bodo poplačani delavci,« še dodaja stečajni upravitelj.

1,3 milijona prednostnih terjatev delavcev

V stečajnem postopku bodo poplačani izključno delavci oziroma njihove prednostne terjatve, poudarja Igor Bončina. »Navadne in prednostne terjatve delavcev znašajo 1,5 milijona evrov. Prednostne okrog 1,3 milijona evrov,« razkriva stečajni upravitelj.

Gre za neizplačane plače, prispevke, nadomestila, regrese in dopuste. Teh delavci v Arumu zadnje mesece niso videvali, finančne težave so namreč povzročile plačilno nedisciplino in posledično pokop tekstilne industrije na mestu, kjer je nekoč poslovala največja konfekcijska industrija v srednji Evropi.

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

S spleta

Komentarji (52)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
-.- (nepreverjen)

Čakte malo.. Torej pravite ka Gomboc pa njegov sin "neščeta" delati za minimalca v tisti firmi kero je Gomboc sam zapravo, pa v keri je mel 300 lidi na minimalci?

Torej je še zadosta ostalo za pokradnoti.. Pred zid bi trbelo par lidi...

RIP. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Delo je Gomboc z minimalcem celo leto ko je nadaljeval po drugem stečaju...ko je naprej vlekel delavce iz Aha mure...tako da ne bluzi...Drugi Gomboc pa je že v drugi firmi ..mediji včasih ne preverijo trenutnega stanja...
Tak ka ne pošijljaj pred zid ....kdor drugemu jamo koplje sam vanjo padel.
Taki glupi komentari ...so verjetno krivi ka nas LJ... ima..za butce...

In reply to by -.- (nepreverjen)

car (nepreverjen)

Tak kot si ti.

In reply to by RIP. (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Al pa ti? ?

In reply to by car (nepreverjen)

Sajnirespaje (nepreverjen)

Gomboc ni bil na minimalcu, tako kot režijski delavci ne.

In reply to by RIP. (nepreverjen)

RIP. (nepreverjen)

Aha...pa zapro je svoje podjetje....tej vsi lidje..ka praviš ka jih je na minimalci mel..so imeli izbiro...delas v Arumi ali pa mirno ideš delat drugam..kak pravijo ...na zavodi skozi iščejo delavce...nej jih je Gomboc z puško držo nazaj...tak ka ne modrujte....če je bilou tak slabo...kak vsi pametno komenterate...nej jih je not zaklepo...človik njin je 5 let ..dajal plačo..delovna doba je tekla ....
Pa dobro delo za nas Prekmurce itak nič ne šteje....samo srati znamo po drugon..pa samo v sakoj stvari slabo vijdimo...
Glej dobro iz tega stečaja je, ka do si delavci najšli boukše službe...kak v Arumi..

In reply to by -.- (nepreverjen)

12 (nepreverjen)

Noroooo

neko (nepreverjen)

Ko misliš da si videl že vse.Kako jih ni sram hodit po mestu

Mediji (nepreverjen)

Žalostno je to medijsko poročanje, res. Da bi kdo malo za hip se ustavil, razmislil, počakal, preden začne lajati ... to pa ne. Gre za podjetje iz tekstilne industrije. Vemo kakšne so razmere in kam se posel seli iz Evrope. Sam razmišljam nasprotno: pohvalno, da je kdo poskušal nadaljevati posel, da so skušali rešiti ostanek Mure, da so skušali narediti novo zgodbo. Žal ni uspelo in to me niti ne preseneča. Preseneča me, da je treba zdaj pljuvati po teh ljudeh. Mislite, da je nekomu, ki je vložil svoje premoženje in ves svoj trud v zadnjem obdobju v to, da bi del podjetja vendarle preživelo, enostavno in lepo? Mislite, da bo Gomboc, ki bo očitno prejel za EN MESEC pogodbo za 1750 eur (mimogrede, to res ni visoka plača!), od tega kaj dosti imel? Namen stečajnega upravitelja je, da se stečaj čim bolj ugodno konča z vidika poplačevanja terjatev, kjer so recimo delavčeve terjatve tako ali tako prednostne.
Potem pa se čudite, zakaj tako malo podjetništva v regiji. Ja če pa vsakega, ki ne uspe, obdajate z lopovom, koristoljubnežem itd itd. Dajte včasih najprej zajeti sapo, vdih, izdih, premislek in nato naprej.

Bravisimo (nepreverjen)

Nemren vrvati, koncno normalen komentar zdravega razuma na sobotainfo ??? Mediji so pa itak gnide.

In reply to by Mediji (nepreverjen)

Poriis (nepreverjen)

A to velja kot splosno, ali samo ce ti ne gre novica v korist. In se takrat obrekuje drugo politicno, dospodarsko, versko ali kaksno drugo vejo v medijih. Pogresam ta komentar pod drugimi novicami, ce je seveda mislejn resno ali samo zaradi te doticne kao novice.

In reply to by Bravisimo (nepreverjen)

GOMBOC FUJ (nepreverjen)

Mediji tebi in vsem tebi podobnim, ki še zraven vsega tega kar se je zgodilo branite Gomboca SRAM NAJ VAS BO še rit mu lahko poližete. Tega vašega ljubljenega Gomboca poznam že zelo zelo dolgo nazaj, ko je še Mura funkcionirala kot celota. Vprašam vas ali veste kakšen odnos je on imel do delavcev ? zraven tega pa je še bil konfliktna oseba, vprašajte Möreca. Z ničemer se nima pohvaliti razen neizmerne želje da bi postal velik šef. Končno se je mi je želja uresničila, zbral je samo njemu podložne delavce in postal končno velik šef Aruma, pa vidite kako se je končalo. In sprašujem vas zakaj se je tako končalo ? Zakaj so tuji partnerji en za drugim odpovedali sodelovanje z Gombocem - Aromum ? Naj po pravici pove če si upa ne da tu javnost naprej barva in zavaja. In potem si eni upate zapisati "vložil je svoje premoženje in ves trud" če bi bilo tako bi mu zdaj morali odvzeti vse premoženje no to bomo še videli. Po vsem tem pa še nima niti malo sramu in sprejme ponujeno delo stečajnega upravitelja - mogoče upa da mu še kaj kapne v žep.

In reply to by Mediji (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Že to, ka toga izkoriscevalnoga debila Möreca davles kak nekso osebo za kredibilno mnenje, povej ka si zabiti kak cvek v pod. Zdaj pa čuti pa spizdi mongloid. Na tvojon mesti bi pa ge od zdaj naprej fejst fejst pazo ka pišeš ;)

In reply to by GOMBOC FUJ (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

In nej, če ti vlozis svoj denar in si ga sposoben vracati, ti nisce nemre nic gemati, banki je vazno ka osebno najeto posojilo vrnes, pa ce bos zato cele dneve đaboka bral v Avstriji. Se vedno si pa vlozo svoje premozenje, kar najeti kredit pač je, ampak takse debilcine kak si ti, toga ne razmijo, zato ker ste preprosto povedano debili :) Kapish dečko?

In reply to by GOMBOC FUJ (nepreverjen)

GOMBOC FUJ (nepreverjen)

Olosch - smiliš se mi ubogi, ko nimaš več argumentov začneš z žaljivkami sam z besedo nisem nikogar žalil, napisal sem resnico, jaz vem, da te resnica boli in tak je tudi prav. Ker pa vem kdo si, ne žali in ne izivaj več ker boš potem deležen presenečenja in si boš za vselej zapomnil da žalitve niso dovoljene. Dečko pa že dolgo, dolgo nisem več, zato ne dovolim, da bi me vsak čundraš žalil.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Emilinjo (nepreverjen)

Hahahaha, legenda ? Žalitve niso dovoljene, sploh se ne zavedaš da si ti že v svojem imeni uporabo žaljivko. Na 100 km se vidi kak patetičen si in že nivo tvojega pisanja je izredno nizek, verjetno je pa temu primerna tudi razgledanost. Čudil se nebi oziroma bi bilo kar normalno, tako da mislim, da je replika cisto na mestu :)

In reply to by GOMBOC FUJ (nepreverjen)

RIP. (nepreverjen)

Tij si reden specialist..po šteron stečaji so te šutnoli..ka si tak bejsen...ka si bil manjak..ali pa si si rad gutno...ka so te šutnili....glej...što ti je kriv ka ti je taška bijla žmetna pa ka si se nej ščel včiti...bi leko že dugo nazaj Gomboca ali keroga koli direktora menjo...ali za tou....pojeb...taška..taška..te je zajebala...zdaj se pa ne jouči..včil bi se pa ti delati nebi trbelo...ha..ha

In reply to by GOMBOC FUJ (nepreverjen)

RIP. (nepreverjen)

Tej komentar...je replika..ovomi...gomboc fuj

In reply to by RIP. (nepreverjen)

ZA RIP (nepreverjen)

Rip - tvoja predvidevanja so na žalost popolnoma napačna nihče me nikoli nej šutno, san pa jih sam kar nekaj šutno in to takšnih kak si tij, za delo nej, predugi jezik, alkohol, kurvarija, si se mogoče našel med tem ti in tvoj prijatelj.

In reply to by RIP. (nepreverjen)

RIP. (nepreverjen)

Ej tan si spodaj prešti...repliko...pametnjakovic...

In reply to by GOMBOC FUJ (nepreverjen)

Kamešnica (nepreverjen)

REs je pohvalno da so poskusili nekaj v tekstilni industriji, ki se seli....kamorkoli že. Ampak to da so samo šivali za druge in se potem pogajali ali bo minuta šivanja 15 ali 17 centov kar je kot se je izkazalo premalo da bi delavci vsaj minimalno plačo dobili in prispevke plačali vsem. Če ne gres s svojo blagovno znamoko je vse skupaj brez pomena in smisla, ker ne m ore uspeti..se je pa podaljsalo, da je 300 delavcev se nekaj casa delalo za minima,ec. Kje so vsi ti jebeni managerji , ki bi bili v raznih zavarovalnicah . bankah, slbih bankah SDH .... Eden naj bi prisel v to Muro in ustvaril neko zgodbo o uspehu pa te naj mma zavolo mene mijon place na leto....lp

In reply to by Mediji (nepreverjen)

Mediji (nepreverjen)

Ah vidiš, če bi stečajni upravitelj le do tebe lahko prišel, bi ti vse rešil. Tako pa je moral 18 ljudi zaposlit za en mesec.

In reply to by Kamešnica (nepreverjen)

car (nepreverjen)

Samo futrajte ga dajte mu 10,000 evr plače.Naj se nažere in spokrade kaj še lahko.Me pa zanima kej pa je denar iz preteklih tri mesecev ki jih delavci niso prijeli.A morda je iz tega noslova vložiu svoje premoženje.Strašno kaj se dogaja v Sloveniji Lopovi živijo lažnivce podpirajo na delavčevih žuljih se bahajo kaj so onini vlagali.Delavec je delau u tem podjetju zelo za minimalca.Ta pokvarjenec hm pa mora še več popapcat in njegou kolega ki noče u penzijo.SRAMOTA, SRAMOTA.

RIP. (nepreverjen)

Tij pa primitivec...slaba energija zdravji škodi...spanje pa srce de te zjebalo...počasi..počasi ..PAZI

In reply to by car (nepreverjen)

car (nepreverjen)

Režeš mi srce počasi, košček za koščkom.Hlad rezila žge kar ostane pa prebadaš z iglami a takrat lahko brizgne lava vroča kri pa tudi tebi febo uniči vse.

In reply to by RIP. (nepreverjen)

car (nepreverjen)

Ne jokaj Gomboc ne jokaj pozabi na lažij svoje ko delavcem si ulivau lažne obljube.
Ne jokaj Gomboc ne jokaj saj službo z sinom si bosta lepo našla čeprav sta ARUM do propada pripeljala. Kjer boš dalje kruh si služiu tudi ti Gomboc bodi jasen in ne preveč predvidljiv, Ne štedi svoje čednosti, ampak jih naredi vidne, močno jih vpreži, da ti bodo zvesto služile vedno, kadar jih boš potreboval.Saj poznaš ti dobro tisti trik,kako nekomu zlesti v srce.Zato ne jokaj, jokaj Goboc.

Olosh (nepreverjen)

Ti si betežna budala. Gamad.

In reply to by car (nepreverjen)

RIP. (nepreverjen)

Še ednok...vej jih je pa nej zvezane mel..naj bi šli drugan delat...debili ka tou pijšete...vejpa je puno služb...ka ga zdaj serete...koga ge što na silo v službi ma...
Zdaj več nedo na minimalci ...valda do vsi šefofske plače meli....jupi...
Pa Arum je njegov bil...debil ne razmiš..mislin ka van enin debilon nej jasno..ka je ta ferma njegova bijla..nej murina...zapro jo je dol...koga briga...nikoga nej silo v fabriki delati...buteci...
Pa kreten lažne obljube...kakšne...bud..ošou bi drugan delat...ka zdaj tuliš..se bojiš ka bos v trej izmenaj mogo delati..geli..na konci boš vido ka pri Gombouci nej tak slabo bilou...jupi..jupi ja..ja

In reply to by car (nepreverjen)

ZA RIP (nepreverjen)

Kaj pa je te v Arumi njegovo bilo, vse je imel v najemu. Ravno zato kak ti praviš, ka je bilo vse njegovo bi moral že zapreti biti ker je državno pomoč nej tak porabo kak bi moral kazenska prijava sledi.

In reply to by RIP. (nepreverjen)

Šampijon (nepreverjen)

Ge je pa carni vrag ka se nej komentero? Un je lekaj ob petkaj tak glup ali se samo dela? Smotani anonimnez

kepa (nepreverjen)

Zajebancija

Sam. Doma (nepreverjen)

Upam ka enkrat tudi zaprejo barabebkere nenamensko potrosijo drzavne subvencije!
Pa ka de te gomboc tan zaposleni? Bo mogoce stroje demontiral? Ali je s pisarn potrebno unicit kaksno dokumentacijo?

gamad (nepreverjen)

Toga človeka bi tan nege trbelo počakate, pa njeme eni 10000 metkov direkt v čelo poslate. gamad zjebana. Takšnen več 1deci lufta nebe dau za dihate na ton svejte.

Prijava (nepreverjen)

To so pa resnicno hude grožnje. Tvoj komentar smo prijavili pristojnim organom. Lp.

In reply to by gamad (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Bo vsaj na tak način dobil povrnjeno, kolko je vložil v firmo. Če njega ne bi bilo, bi bilo 300 ljudi več na zavodu par let.

car (nepreverjen)

Ha, ha nekoč bil je mož z imenom Dušan,ki je imel ljubko ter nadvse prijazno podjetje ja z 300 ljudmi. Bili so srečni da za njega zelo delali so. Pa čez čas je odzval Dušan z drugo taktiko delali ste za minimalca sedaj pa niti to ne dobite, ker meni primankuje žal že denarja.In tako nekega dne se je razširiu glas da podjetje gre v stečaj, ah takrat poklical je delavce je skup da to ni res da to je sama laž. Ali na posled je prišel dolgo pričakovani dan.Dušan razglasil je stečaj in razlaga delavcem ves v solzah kako rad bi,,,rad bi, še imel dobre delavce ob sebi. A Sindikalna Đola je tudi pristopila v mirnem duhu je govorila ah ne skrbite delavci in delavke saj pakete od rdečega križa boste bobili. Kaj če vse to človeku ko vse čas je bil izkoriščen in ponižan. .

In reply to by . (nepreverjen)

Drži (nepreverjen)

Itak. 4 leta je melo vec kot 300 ljudi sluzbe, 4 leta je drzava prejemala prispevke v koncni vsoti skoraj 5 mio eur. Ce ne bi bilo njega bi to ze takrat slo v zaprtje in nastal
bi velik deficit za vse vpletene. Seveda skodozeljnezi toga ne razmijo in samo mlatijo po lidaj, keri so v to vlozili vse od denarja, psihe, casa in truda!!! Tolazin se pac s ten, ka lidje keri serejo dol Nekoga keri dejansko skusa neka resiti, pac nemajo lih viskoga IQja, tak kak nekaj uporabnikov tu gor ?

In reply to by . (nepreverjen)

Mediji (nepreverjen)

Le da je problem veliko širši, pravzaprav splošen v naši družbi. Namreč gre za zavist in prepričanje, da je človek, ki ima več od mene, pokvarjen, izkoriščevalski, lopov, baraba ... Tako se podre vsako zaupanje in je veliko težje delati.

Če prikažem na tem primeru Aruma: če bi hotel Gomboc iz propadle Mure le nekaj slabega, bi morda kupil podjetje in čim dražje vse prodal, morda oddelal na kratki rok in to bi bilo to. Gotovo ne bi toliko let zaposloval toliko delavcev in se trudil, da bi poslovno podjetje splavalo. Človek je, ko je podjetje zašlo v težave, tudi sam delal na minimalni plači.

Torej ne gre za to, da bi direktor/lastnik želel izkoriščevati delavce, si prilaščati nekaj, kar mu ne gre. Gre za to, da se je trudil, da bi rešil preostanek Mure, da bi podjetje pozitivno poslovalo, pa žal ni šlo. Glede na področje (tekstilna industrija) mu tu res nimamo česa očitati.

Ampak ne. Ker je direktor, je v očeh ljudi takoj lopov. Pa dajte se malo umirit pa razmišljat z glavo. Pa zakaj za vraga bi direktor izčrpaval svoje lastno podjetje??? Seveda so delavci delali za nizko plačo. ampak je tudi sam delal za nizko plačo. Slab direktor bi za mene bil šele, če bi delavci delali za isto nizko plačo kasneje, če bi šlo podjetju bolje.

In reply to by Drži (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Čim več taksnih komentarov, bravo ??

In reply to by Mediji (nepreverjen)

car (nepreverjen)

Ja pa še tvojo ženo je imel 4 leta. Kmet kmetavzarski.

In reply to by Drži (nepreverjen)

car (nepreverjen)

Če bi ta Goboc biu poštenjak ga nebi partnerji zapuščali.Ker pa so ugotovili nekateri,NEKATERI parnerji ,kaki LOPOV JE PA ADIJO, SO MU REKLI BARBIKA. Le še Izidor in Baligač sta mu verjela.

car (nepreverjen)

Ja ka pa kda me je na zaslišanje poklico .Konj pa TA PLITVA ĐOLA ME JE TOŽARILA. Končno pa ges imam službo brez zapisnikov. Lažnivec pa zame vedno ostaneš pa morda še lop..

Olosh (nepreverjen)

Kak se ji pravi? Sociala, placa pa sakoga 20. V mesci? ?

In reply to by car (nepreverjen)

Gasilec Samo (nepreverjen)

Pa ka , te je nej DF v Muri rokave pejglo .

Gasilec Samo (nepreverjen)

Pa ka , te je nej DF v Muri rokave pejglo .

Gasilec Samo (nepreverjen)

Pa ka , te je nej DF v Muri rokave pejglo .

Gasilec Samo (nepreverjen)

Pa ka , te je nej DF v Muri rokave pejglo .

Gasilec Samo (nepreverjen)

Pa ka , te je nej DF v Muri rokave pejglo .

Kate Lisa Credit (nepreverjen)

Nous proposons des prêts à faible taux d’intérêt de 3%. Demandez un prêt rapide et pratique pour payer vos factures et démarrer une nouvelle entreprise ou refinancer vos projets à un taux d’intérêt moins élevé de 3%. Votre pointage de crédit est faible et vous avez du mal à obtenir un prêt en capital de la part des autorités locales. banques et autres institutions financières? Voici votre chance d'obtenir un prêt de notre organisation. Nous proposons des prêts aux particuliers aux fins suivantes et bien plus encore. Prêt personnel, expansion de l'entreprise, création d'entreprise, éducation, consolidation de dettes, prêts en argent dur. Contactez-nous aujourd'hui par email: [email protected]

Nikli (nepreverjen)

Hm, ni dovolj ce mas samo voljo za vođenje podjetja. potrebujes tuj cut za posel, najti delo ki se izplaca, ne pa vztrajati z partnerji ki ti za dodelavne posle dajo minimum kot ze leta. Da ne govorim o obladovanju stroskov, Sigurno pa je neumno obtozevati vse povprek , država je pomagala veckrat, samo Nikoli ni prislo do spremembe poslovnega modela!

Start (nepreverjen)

Bi pa bilo posteno od g stecajnega da bi dal priblizen izracun kolko bo stalo tih 22 delavcev, po mojem milem izracunu 66 K ,v dveh mesecih. Kje bo vzel ta denar? In koliko bo ostalo za poplacilo delavcev ki so ostali doma, in cigava je ta strojna oprema ki jo je furs zasegel , ali jo bo prodajal on ali pa furs ter s tem vsaj delno pokril dajatve ki jih delavci nimajo placanih.ter ka se bo zgodilo z delavci ki nimajo par mesecev placanih dajatev. Ali bodo morali te mesece dalj delati, ne smemo mesati obracunska leta in priznano delavno dobo,

Start (nepreverjen)

Dvomim da bon dobil odgovor, zato mi naj kdo ki se bolj spozna na te zadeve razlozi kaj se zgodi ce nimas placanih dajatev , kot v primeru teh delavcev.Ne pozabimo da to ni bilo prvic, tudi pri prejsnih stecajih je bilo isto, tako da jim lahko Manjka pol al pa se vec leta. Ko gres v penzijo, dvomim da bi to bilo irelevantno, kajti po tej logiki bi ti lahko delodajalec v 40 letih placal samo 17 al kolko je zdaj obracunskih let, ti bi pa lahko sel npr 60 let star v penzijo .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice