Minuli torek se je iztekel rok za prijavo terjatev do Aruma v stečaju.

Nekdanji zaposleni v tekstilnem podjetju so prijavili za 1,5 milijona evrov terjatev, od tega za 1,3 milijona evrov prednostnih terjatev. Toda poplačila ne bodo videli, saj bosta najprej poplačana Furs in jamstveni sklad, od katerega so delavci že prejeli del poplačila. Skupna vrednost vseh terjatev do Aruma sicer še ni znana.

Skupna vrednost osnovnih sredstev 330.000 evrov

Obseg premoženja je precej majhen, vrednost osnovnih sredstev in opreme pa znaša približno 330.000 evrov oziroma največ 350.000 vključno z materiali in pisarniško opremo. Prav zato 1,3 milijona prednostnih terjatev tudi ne bo poplačanih.

Kot je za STA povedal stečajni upravitelj Igor Bončina, bo z unovčenim dolžnikovim premoženjem, stroji in napravami, najprej poplačan Furs, ki ima na dolžnikovem premoženju hipoteko v višini okoli 60.000 evrov. Šele preostanek bo torej namenjen poplačilu prednostnih terjatev delavcev. A v te je vstopil jamstveni sklad, od katerega so delavci že dobili poplačila.

A ker so slednji že dobili poplačila od jamstvenega sklada, je slednji vstopil v njihovo terjatev. Tako naj bi najprej bil poplačan jamstveni sklad, medtem ko bodo morebitna dodatna poplačila iz naslova prednostnih terjatev odvisna od višine unovčenega premoženja. 

Delavci zaključili vsa dela 

So se pa delavci po besedah Bončnine zelo dobro odrezali pri zaključku nedokončanih del v proizvodnji ob začetku stečajnega postopka v juniju. V celoti so namreč bila zaključena vsa dela, končnim kupcem v tujini so poslali vse gotove izdelke, prav tako so dela bila v celoti poplačana.

V začetku avgusta je delo opravljalo še 18 delavcev, katerih število so nato zmanjšali na 15. S četrtkom naj bi jih delalo le še pet, pri čemer se bodo trije posvečali stečajnemu postopku in unovčevanju osnovnih sredstev, dva pa bosta v trgovini poskrbela za prodajo zaloge.

Kot smo poročali, je med zaposlenimi do nedavnega ostal tudi lastnik Aruma Dušan Gomboc. Bončina pojasnjuje, da mu je ta pomagal pri demontaži strojev, preselitvi in dokončanju proizvodnje. V primeru, da izdelkov ne bi dokončali, bi namreč kupci imeli tožbeni zahtevek za izgubo dobička, medtem ko nedokončanih izdelkov ne bi bilo mogoče unovčiti. Tako naj bi bilo nujno potrebno znanje Gomboca.

Stroje bodo skušali prodati izven Evrope

Stečajni upravitelj predvideva, da bodo da bodo v prihodnjih mesecih unovčili tudi osnovna sredstva, šivalne, likalne in druge stroje, ki jih je dolžnik v zadnjih štirih letih odkupil, vendar bodo morali zanje iskati ustrezne kanale za prodajo zunaj Evrope, domači trg je namreč s temi stroji že prenasičen.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
..... (nepreverjen)

Tudi jankovič je prvo poplačal furs pa potem fse ostalo.

KRAJA 2X (nepreverjen)

Država si svoje zeme, delavci ka so stvarjali fabrike pa se lahko obrišejo pod nosom. Delavce so pokradnoli 2x nej samo enkrat. Jebeš takšo državo, kaj se še mora zgoditi, da de ljudstvi vsega zadosti in bo ukrepalo.

Busybee (nepreverjen)

Svinje pač poskrbijo ka se njim korito prvo napuni za druge pa či kaj ostane viška....only in Slovenistan. Banana republika made by levičarji ki jim še posebej diši denar ki ga sami ne vejo in niso sposobni ustvariti...

čarni vrag (nepreverjen)

To je že neverjetno. Ali nihče od vas ni opazil, da je imel Arum samo 1,5 milijona dolga. Jankovićem so odpisali 15 krat višji dolg. Tako zdaj veste koliko je prekmursko podjetje vredno v tej državi. Manj kot nič. Sramota!

car (nepreverjen)

Zakaj mu ne vzamejo vsega premoženja pa z tistim poplačajo njegove dougove.Šerif pa lepo dalje cuza stečajnega da dela .Aja konzervira stroje.HA,HA,HA.

Ljukav ko ljisic (nepreverjen)

Pa ka bi vij radi , ka de se sakši šteri ma pet minut časa šao nekšoga podjetnika , te pa da vse zajebe , pa napravi dolgove , te mo njemi pa lepo vse odpisali pa naj "sposobnež" še enkrat začne , vej pa tak z ničemer ne odgovarja , dolgove mo pa vsi pokrili , jebem takšoga podjetnika , če je nesposoben te naj rajši nika ne dela.

Starejše novice