Leta 2017 bo v vesolje poletel prvi slovenski nanosatelit, ki ga pomaga ustvarjati tudi Pomurec.

Na Univerzi v Mariboru ekipa študentov različnih študijskih smeri razvija prvi slovenski nanosatelit, ki naj bi v orbito poletel že čez slabi dve leti. Študentje so v sklopu misije dobili edinstveno priložnost, da si pridobijo dragocene in zahtevne izkušnje na področju vesoljskih tehnologij. Pod vodstvom Iztoka Krambergerja, docenta mariborske fakultete za elektrotehniko, jim to tudi uspeva, med njimi pa se je znašel tudi Pomurec.

Z znanjem o orbitah in gibanju satelitov izdelal programsko orodje

Matej Gomboc iz Kraščev je član ekipe Trisat in pri razvoju nanosatelita deluje na področju fizike. Trisat je izobraževalna vesoljska misija Univerze v Mariboru, ki cilja na medsebojno sodelovanje med slovenskimi univerzitetnimi študenti in slovensko vesoljsko industrijo, Mateja pa je k sodelovanju povabil prav profesor Kramberger:

»Predvsem so rabili nekoga, ki ima znanje o orbitah in gibanju satelitov. V okviru projekta sem načrtoval in izdelal programsko orodje za napovedovanje gibanja satelita. Slednje omogoča, da vnesemo podatke o trenutni legi satelita in nam na podlagi tega določi datum in uro, ko bomo lahko s satelitom komunicirali.«

Nanosatelit bo opazoval in slikal površje zemlje

Po besedah Mateja je poznavanje čim natančnejše lege satelita v takem primeru zelo pomembno, ker je samo na tak način možna učinkovita komunikacija: »Poleg tega sem pomagal tudi pri drugih delih načrtovanja satelita, in sicer skoraj povsod, kjer je kaj v zvezi s fiziko.« Nanostelit bo, če bo vse šlo po načrtih, v orbiti na višini od 450 do 600 kilometrov opazoval in slikal površje Zemlje, s to tehnologijo pa se ukvarjajo prvi v Evropi. Z uspešno izstrelitvijo satelita si bodo zagotovili tehnološko navzočnost v vesolju.

»Nanosatelit je satelit zelo majhnih dimenzij, to je 10 krat 10 krat 30 centimetrov v tem primeru. Je sestavljen iz treh enot, zato tudi tri pa sat, čeprav ime bolj izhaja iz Triglava in pa vseslovenskih tri na tri,« nam zaupa Kramberger, sicer vodja laboratorija za elektronske in informacijske sisteme.

Trije podsistemski sklopi

Vsak sklop bo imel izjemo pomembno funkcijo pri večletnem delovanju v razmerah v vesolju, pa še pojasni David Selčan, vodja programske ekipe Trisat: »Tri podsistemske sklope, ki smo jih v sklopu tega proizvedli. To tukaj gre za komunikacijski modul, to je modul, ki bo odgovor za prenašanje podatkov do satelita in potem pač branje teh  vseh zadev iz njega nazaj dol.«

Trenutno še v Mariboru, čez dve leti že v vesolju

Nanosatelit, ki bo tehtal 6 kilogramov, po besedah Krambergerja že prestaja testiranja v čisti sobi, kjer je izpostavljen razmeram v vesolju: »Naloga tega satelita je pravzaprav tehnološka demonstracija, torej v bistvu tehnologija, ki jo razvijaš na Zemlji, pravzaprav nima nobene vrednosti, dokler, pač ta tehnologija ni dokazana v vesolju.« Let v orbito imajo praktično že rezerviran, zgodil bi se naj v prvi polovici leta 2017.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Wow. Vzgled, da imamo tudi pomurci mlade, inteligentne in učene ljudi

Šampon za lase (nepreverjen)

PREKMURCA ! ! !

Starejše novice