Po nekaterih napovedih naj bi jeseni prišlo do izrazitega povečanja okužb z novim koronavirusom, zato smo preverili, kakšno je stanje na področju zaščitne opreme.

V Sloveniji se v zadnjem obdobju znova soočamo z večjim deležem pozitivnih primerov, po predvidevanjih pa naj bi do še večjega vala okužb prišlo jeseni, zato je vlada julija naložila ministrstvu za zdravje in Upravi RS za zaščito in reševanje, da pripravita seznam trimesečnih strateških zalog medicinsko-tehničnih sredstev z namenom ocene potreb. 

Kot so zapisali, je bil namen priprave seznama trimesečnih strateških zalog medicinsko-tehničnih sredstev tudi v vhodnem podatku Zavodu RS za blagovne rezerve, da prične s postopki priprave in objave razpisne dokumentacije za dopolnjevanje zalog navedenih zaščitnih sredstev.

Zavod je v ta namen tudi objavil javno naročilo po rednih postopkih javnega naročanja, za razliko interventnih nakupov v času epidemije, ki so zaradi domnevnih nepravilnosti dvignili precej prahu v javnosti. Spomnimo, NPU je pred časom na podlagi podanih ovadb in sumov o korupciji pri nabavi zaščitne opreme celo opravil hišno preiskavo pri ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku.

Potrebe velikanske

Z vlade so nam na Sobotainfo po zaprosilu posredovali dokumentacijo, ki razkriva koliko zaščitne opreme bo potrebnih v zdravstvu, občinah, kritični infrastrukturi, silah za zaščito, reševanje in pomoč ter v državnih organih. 

Seznam tako med drugim razkriva, da je za tri mesece potrebnih zgolj v zdravstvu na primer kar 1,2 milijona FFP2 zaščitnih mask, za navedene je recimo Zavod RS za blagovne rezerve od podjetja Medicop odštel 6,24 evra po kosu. Potrebnih je tudi čez 8,5 milijona kirurških mask oziroma mask tipa 1,2 in IIR in med drugim 6,1 milijona kosov rokavic.

Skratka, zalogaj za zdravstvo je precejšen. 

Vir: Ministrstvo za obrambo

"V oceno je zajeta zdravstvena dejavnost na primarnem nivoju (vstopne ambulante COVID), bolnišnično zdravljenje, izvajanje zdravstvene dejavnosti v socialno varstvenih zavodih, potrebe v lekarniški dejavnosti ter ostalih zavodih, ki spadajo v kritično infrastrukturo zdravstva. Predpostavke za oceno potreb temeljijo na projekciji trajanja epidemije s povprečnim številom zdravljenih v bolnišnicah do 150 pacientov na dan, 50 pacientov na dan v intenzivni negi, s povprečno okuženimi 150 pacienti z blagimi simptomi v DSO ter s podobnim število intervencij na terenu v okviru COVID-19 in izvajanju NMP. Predpostavke o potrebni zaščitni opremi temeljijo tudi na strokovnih smernicah ECDC in strokovnjakov s področja bolnišničnih okužb po deloviščih in nalogah posameznega osebja v povezavi  s COVID-19," so zapisali v dokumentu, ki ga je pripravilo ministrstvo za obrambo. 

Soboška bolnišnica že v začetku predvidena kot "COVID" enota

Glede na dejstvo, da je ministrstvo za zdravje po razglasitvi epidemije sklenilo, da se bodo za zdravljenje pacientov, okuženih z novim koronavirusom, postopoma aktivirale posamezne bolnišnice, in je med njimi kot tako imenovana 'COVID bolnišnica' bila načrtovana tudi Splošna bolnišnica Murska Sobota, smo preverili, kakšno je trenutno stanje v naši regijski bolnišnici v zvezi z zaščitno opremo. 

Soboška bolnišnica sicer do sedaj še ni hospitalizirala obolelih za covid-19, saj za to ni bilo potrebe. Na vrhuncu prvega vala epidemije koronavirusa je v Sloveniji bolnišnično zdravljenje potrebovalo največ 117 obolelih (30. marca), na intenzivni negi pa je bilo največ 36 oseb (10. aprila).

Trenutno jih je hospitaliziranih 17, na intenzivni negi pa so štirje oboleli. 

Spomnimo, slovenski premier Janez Janša je pred časom razkril seznam, ki je prikazoval stanje razpoložljivih postelj za intenzivno nego covid bolnikov dne 12. marca. V Sloveniji naj bi na dan pred razglasitvijo epidemije tako bilo zgolj 26 razpoložljivih postelj za intenzivno nego covid bolnikov, od tega dve v SB Murska Sobota

Ob začetku epidemije je bila zaščitna oprema ena izmed najbolj perečih problematik v slovenskem zdravstvu, tudi soboška bolnišnica se je soočala s pomanjkanjem in celo pozivala k donacijam. Številna družbeno odgovorna podjetja so takrat priskočila na pomoč, je pa vodstvo bolnišnice nedavno razkrilo, da so za preurejanje prostorov in nakup nujne medicinske opreme v času epidemije vložili več kot 1,5 milijona evra.

Pripravljeni, a stane

Trenutno jim osebne varovalne opreme ne primanjkuje, težave rešujejo sproti in omogočajo zadostno zalogo za oskrbo vseh oddelkov v bolnišnici. "Za drugi val koronavirusa v jeseni imamo zaenkrat dovolj večino osebne varovalne opreme, težave pri dobavi v večjih količinah imamo le pri zaščitnih rokavicah," pojasnjujejo v bolnišnici. Kot pravijo, vse čas spremljajo cene in skušajo pridobiti čim več ponudb, da zagotovijo racionalne ravnanje s sredstvi.

Priznavajo sicer, da je strošek višji, kakor tudi poraba, zato bo to nedvomno imelo vpliv na finančno stanje bolnišnice, cene na trgu pa se ves čas spreminjajo.

"Za primer, cena kirurških mask z gumico je v času epidemije v nekaj tednih narasla iz 2,61 EUR za 100 kom z DDV na 69,05 EUR za 100 kom z DDV. Trenutno je cena 40,11 EUR za 100 kom z DDV. Cene mask FFP2 se gibljejo od 2,39 – 10,16 EUR na masko z DDV," ponazarjajo situacijo na trgu zaščitne opreme.
 

V zdravstvenem domu zaloge za dva meseca

Tudi v soboškem zdravstvenem domu, kjer deluje COVID točka za testiranje na koronavirus, priznavajo, da so cene zaščitne opreme višje kot pred pojavom koronavirusa, zaradi tega in tudi povečanih potreb, pa so se posledično povečali tudi stroški naročil materiala.
 

"Osebno varovalno opremo sprotno naročamo pri dobaviteljih po razpisu. Občasno zaradi pomanjkanja OVO pri pogodbenem dobavitelju, moramo OVO naročati pri drugih dobaviteljih, ker so cene in zaloge OVO od dobavitelja do dobavitelja zelo različne, zaloge pa imamo trenutno za dva meseca," so pojasnili za Sobotainfo v ZD Murska Sobota.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
inokss (nepreverjen)

V KOLIKOR STE VI PREVERILI, POTEM SO REZULTATI ZIHER FAKE:)
POSLEDICNO SE VSEBINE NE SPLACA BRATI!
SORRY, AMPAK ZADNJE CASE PREVEC NA PAMET PISETE IN S PODAKI OBRACATE ZARADI KLIK KLIK KLIK KLIK KLIK....

Kul (nepreverjen)

Gda te henjali že 1x stemi objavami? Več vas tak nišče resno ne jemlje. Edino par enih ka se lastne sence bojijo.

Starejše novice