V Splošni bolnišnici Murska Sobota so se uspešno prilagodili koronskim razmeram, ukrepati so začeli že ob prvih informacijah o epidemiji v Italiji.

Imenovali so skupino za ukrepe in enoto za covid-19 ter pripravili vse potrebno tudi za morebitna množična obolenja, ko bi lahko zdravili do 200 pacientov na navadnih posteljah in do 29 pacientov na intenzivni negi.
 

Med epidemijo se je 19 zaposlenih v izjemno težkih razmerah vključilo v vse procese oskrbe varovancev in vzdrževanje optimalnih higienskih razmer v Domu starejših občanov Ljutomer. Njihovo sodelovanje je bilo ocenjeno kot učinkovito, zgledno in z otipljivimi rezultati, saj novih okužb v domu praktično več ni bilo.

Sprotno ukrepanje 

Globalnost bolezni covid-19 je neizbežno zaznamovala njihova življenja in poklicna prizadevanja. Prve vesti o novem koronavirusu v kitajskem mestu lanskega decembra, so odgovorne v Splošni bolnišnici Murska Sobota spodbujale k iskanju pravih strokovnih informacij in pripravi ustreznih ukrepov za zagotavljanje strokovne in varne obravnave vseh pacientov.

Sredi februarja so na podlagi prvih priporočil oblikovali osnovne usmeritve in se ob vesteh iz Italije na začetku marca odločili za sprotno ukrepanje na podlagi predlogov infektologa Emila Pala in medicinske sestre Marije Kohek, odgovornih za preprečevanje okužb v bolnišnici, ter z vključevanjem regijske epidemiologinje. 

Osnovni ukrepi so bili namenjeni poglobitvi in širitvi znanja o novem koronavirusu, sledenje vsem priporočilom in načrtovanje delovanja bolnišnici ob morebitnem pojavu okužbe v naši regiji.

Enota za covid-19

12. marca je bila s sklepom direktorja bolnišnice Bojana Korošca imenovana skupina za določitev in izvajanje ukrepov v zvezi s covid-19, za vodjo je bil imenovan strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar. Multidisciplinarno komisijo je sestavljalo enajst rednih članov z možnostjo vključevanja drugih strokovnjakov bolnišnice. 

Razglasitev epidemije 16. marca je bolnišnica dočakala z na novo oblikovano enoto za covid-19, razdeljeno na enoto za paciente s sumom na covid-19 in na enoto za covid-19 s potrjeno pozitivnimi pacienti. 

Tako je bila bolnišnica praktično od začetka marca preoblikovana za ločene obravnave pacientov z okužbo in tiste brez okužbe. S preoblikovanjem enote za hospitalizacijo gripoznih pacientov v enoto za sum na pozitivne paciente s covidom-19 so z zaprtjem razvojne ambulante in preselitvijo naročniške službe bolnišnice zagotovili sedemnajst postelj za obravnavo v času dokazovanja prisotnosti okužbe. Z zaprtjem nenujnih kirurških dejavnosti so s preselitvijo intenzivnega zdravljenja v dotedanjo prebujevalnico zagotovili možnost intenzivnega zdravljenja za osem pacientov s sumom na covid-19.

Veliko dodatne opreme

S sprejetjem sklepa Ministrstva za zdravje, da se bodo za zdravljenje pacientov, okuženih z novim koronavirusom, postopoma aktivirale posamezne bolnišnice, so pripravili načrte, po katerih bi bilo to možno s preoblikovanjem dejavnosti zagotoviti postopoma: na začetku za zdravljenje 17 pacientov, ob preoblikovanju večine bolnišnice bi ob najbolj hudem epidemiološkem poteku lahko zdravili do 200 pacientov na navadnih posteljah, do 29 pacientov pa na intenzivni negi. 

Že sam pristop do različne obravnave je zahteval veliko dodatne medicinske opreme in primerno prostorsko razporeditev. Enoto za sum na covid-19 je bilo treba prostorsko preurediti in zagotoviti medicinsko opremo za nadzor življenjskih funkcij pacientov, predvsem pa zagotoviti nujno potrebno osebno varovalno opremo. 

Za preurejanje prostorov in nakup nujne medicinske opreme je bolnišnica v času epidemije vložila 1.557.000 evrov.

Po sklepu Ministrstva za zdravje sta bili za pomursko regijo imenovani koordinatorki s področja stroke in nege, ki sta se vključevali v zagotavljanje izvajanja storitev v domovih za starejše občane (DSO). 

PREBERITE ŠE:

Na pomoč v DSO Ljutomer

Ob širjenju okužbe se je njuno delo najbolj intenziviralo v DSO Ljutomer, kjer so se jima 8. aprila pridružili še drugi sodelavci bolnišnice, predvsem s področja preprečevanja okužb. Po opredelitvi problemov in težavnega položaja v DSO Ljutomer se je vodstvo bolnišnice 10. aprila odločilo, da se vključi v oskrbo varovancev doma tudi osebje bolnišnice.

S soglasjem zaposlenih se je ekipam drugih zdravstvenih ustanov priključilo 21 izvajalcev zdravstvene nege, ki so bili prerazporejeni na delovišča v DSO Ljutomer z dogovorom, da se omogoči vzpostavitev dela, ki bo zaustavila širjenje okužb v tem domu, in da se izvajalci ob ugodnejšem epidemiološkem stanju vrnejo na svoja delovišča. 

Ustrezni ukrepi in spremenjen pristop k izvajanju storitev v DSO Ljutomer so bili dejansko uspešni, zato je bila sprejeta odločitev, da ob aktiviranju nenujnih storitev negovalno osebje 4. maja konča delo v domu. Na sklepnem sestanku deležnikov preoblikovanja dela v DSO Ljutomer je bilo sodelovanje skupaj ocenjeno kot učinkovito, zgledno, z otipljivimi rezultati, saj praktično novih okužb v domu več ni bilo.

Med epidemijo odvzeli 666 brisov

Med epidemijo je bilo v bolnišnici obravnavanih 485 pacientov s sumom na covid-19, odvzeli so 666 brisov. 

Potrjenih je bilo 8 okužb z novim koronavirusom, vsi, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, so bili premeščeni v UKC Maribor. Povprečna starost okuženih bolnišnici je bila 81,2 leta. Med odkritimi s covidom-19 v bolnišnici so bili tudi starostniki iz DSO Ljutomer, oseba stara več kot 90 let, 85 let in 82-letne osebe. V soboški bolnišnici so zagotovili možnost bolnišničnega zdravljenja vsakemu obolelemu v regiji, ki je potreboval hospitalizacijo, ne glede na prisotnost okužbe s covidom-19.

V bolnišnici trenutno delujejo vsi oddelki in ambulante. 

Komentarji (5)

zdravstvo123 (ni preverjeno)

Zelo lepo se vidi kje je slovensko zdravstvo na današnji dan. Naj vam nekaj dejstev razkrijem po tem ko ste vsi opevali kk bogi so naši zdravstveni delavci v času Covid-19...bla bla bla. 96 okuženih pacientov (nameščenih v bolnišnicah) v celi ljubi Sloveniji v celotnih bolnišničnih kapacitetah, ki so jih z ostalimi pacienti v celoti izpraznili. (do pred okužbami povprečje npr. UKC LJ na cca. 500 pacientih!!). Operativni posegi se niso izvajali, specialističnih pregledov ni bilo oz. zelo malo, razen samoplačniško. Vsi zdravstveni delavci so pa bili na šihtu in delali z poolnoo paro.. samo ne vem za koga!. Potem si pa upa soboška bolnica izpostaviti da so zapravili 1,5mio €...za? S pojavom epidemije se je zelo lepo videlo z gospodarsko zdravstvenega vidika kako se v našem zdravstvu denar zapravlja. Bolnice čisto izpraznjene in še so imeli hrabrost povsod prositi za pomoči na kadrovskem področju, podporo ipd da so izpostavljeni, da delajo cele dneve ipd. Ure so imeli, to je res, samo efektiva je bila negativna...to je realno stanje našega zapravljivega zdravstva. Mi bomo pa še naprej po 6-8 mesecev čakali na osnovno specialistično preiskavo. Razen seveda če plačaš 80€ za samoplačniško, no potem boš pa jutri na vrsti.

šamprca (ni preverjeno)

Ovi štirje so pa na kűpi .Ne bo dugo ko bomo brali ka do mogli pejneze nazaj dati

čarni vrag (ni preverjeno)

Ne vem kaj naj rečem. Pripravljali so se na apokalipso, ki pa je ni bilo niti približno. Ljudje, ki so bili že prej hudo bolni so umirali po DSO kot pač umirajo vsako pomlad. Samo to leto so imeli čast, da so umrli za Covidom19. Bolnice so ustavile preglede, operacije. Cela koronska akcija je potekala nekako tako kot streljanje s topom na vrabce. Covid19 se je izkazal za nekakšno hujšo gripo, mi smo pa gnali paniko, strašili ljudi in napravili večmilijardno škodo. Cela zadeva se je izkazala za velikansko polomijo.

Aligator (ni preverjeno)

Barabe na slikah.....

kuntakinte (ni preverjeno)

... kelko pejnez pa je vkrej spadnolo mujceki v žep za Čepinkine masaže??? ...

Starejše novice