Foto: Bobo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je znašel pod hudim pritiskom zaradi razkritij o političnih pritiskih pri dobavi zaščitne opreme.

Podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na tiskovni konferenci naslovil pereče vprašanje, ki ga je sinoči načela oddaja Tarča, v kateri je uslužbenec Zavoda RS za blagovne rezerve Ivan Gale razkril določene politične pritiske pri dobavi zaščitne opreme. Za podpis pogodb s posameznimi podjetji bi naj tako pritiskal tako minister Zdravko Počivalšek, vodja medresorske skupine in državni sekretar Damijan Jaklin, predsednik SLS Marjan Podobnik in celo nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle

Počivalšek trdi, da se je zgodba v zadnjih tednih spremenila v zrežiran in politično motiviran lov na njegovo glavo, medtem ko dejstva, podatki in objektivne okoliščine izginjajo. Ob tem je izpostavil tri ključna obdobja, ki so bistvena v tej zadevi, obdobje ob pojavu epidemije, ob razglasitvi epidemije in obdobje po umiritvi razmer. 

Za podpis pogodb je odgovoren Zavod RS za blagovne rezerve

Navedel je, da je vlada Marjana Šarca 27. februarja sprejela sklep o sprostitvi rezerv zaščitne opreme in nadomestitev državnih rezerv do konca leta. Nato je 11. marca ista vlada naložila izvedbo aktivnosti za pridobitev nujno potrebne zaščitne opreme brez javnega naročanja. Dan po zaprisegi nove vlade Janeza Janša je MGRT dobil nalogo, da operativno pomaga zavodu z dobavo zaščitne opreme. Za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme je vlada 24. marca imenovala tudi medresorsko delovno skupino, v kateri je tudi 6 resornih ministrstev, skupaj z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Dan po tem, pa je še ministrstvo ustanovilo projektno skupino, ki je nudila podporo zavodu pri koordinaciji z namenom čim prejšnje realizacije nabave zaščitne opreme.

»Ne jaz, niti moji sodelavci nismo lobirali ali politično vplivali na odločitev. Nismo imeli niti časa, niti volje, saj je bil cilj zagotoviti čim prejšnjo realizacijo pogodb,« je zagotovil Počivalšek, ki je pojasnil, da za podpis pogodbe odgovarja Zavod RS za blagovne rezerve, v njihovi pristojnosti pa je zgolj nadzor, ki ga tudi izvršujejo.

Minister je dejal, da so po 10. aprilu lažje zadihali, ko so dobili dobavo 20 tonske pošiljke Joca Pečečnika in 7 tonsko iz logističnega centra na Kitajskem. Od tistega dne so v poziciji, da lažje izbirajo med ponudniki in se lahko pogajajo o oceni. 

»Po tej odločitvi je zavod izvedel manever, ki je sodu izbil dno, ko je za ceno, za katero bi se lahko pogajal, ko smo že imeli zadostno količino opreme, sklenil pogodbo pod pogoji, ki niso bili odraz realnih potreb,« je povedal in dodal, da sta bila tako takratni direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek kot njegov namestnik Ivan Gale večkrat pozvana k ureditvi razmer in zagotovitvi transparentnosti.

Kaplja čez rob, po Počivalškovih besedah, pa je bila pogodba z dne 14.4 s podjetjem SLA Marketing za skoraj 2 milijona evrov za dobavo 1,8 milijona mask. Z nekdanjim direktorjem ne želi obračunavati v medijih, je pa odredil notranjo revizijo in pripravljen vse dokaze predložiti računskemu sodišču, policiji, preiskovalni komisiji in tudi na morebitni interpelaciji, je zatrdil minister.

Vse telefonske pogovore in elektronska sporočila, ki jih je opravil z Zakrajškom, ki naj ne bi bil na bolniškem, ampak v samoizolaciji, je ravno tako pripravljen predložiti javnosti. 

Pritiski za realizacijo že podpisanih pogodb

Ob tem je Počivalšek večkrat poudaril, da sami niso izvajali nobenih političnih pritiskov, ampak želeli zagotoviti čimprejšnjo realizacijo že podpisanih pogodb. Od 1000 prejetih ponudb je zavod podpisal pogodbo z 31 podjetji, dve od teh sta od pogodbe odstopili, 29 pa jih trenutno dobavlja opremo. 

»Ko govorite o silnih pritiskih, je treba vedeti, da smo v času nujne potrebe po opremi vsakodnevno izvajali komunikacijo z zavodom, da realizira pogodbe. Vse, kar sem govoril, sem govoril v času, ko so bile pogodbe že podpisane,« je razložil in pojasnil, da so bila le tri podjetja sposobna dobaviti respiratorje. 

Minister trdi, da bi ob tempu, ki ga je bila ekipa zavoda navajena iz mirnega obdobja, danes ne bi imeli še nobene maske. Izbire dobaviteljev je delala vladna medresorska skupina, zavod je podpisal pogodbe in blago izplačeval po dobavi. Dobava respiratorjev pa je bila pokrita z bančnimi garancijami, je še pojasnil.

»Vse pogodbe so bile podpisane s strani zavoda, večinoma s strani gospoda Galeta, ki je bil namestnik direktorja,« je potrdil minister.

Po 10. aprilu je v Sloveniji dovolj velika zaloga zaščitne opreme, da se lahko država začne pogajati o vsebini in ceni z dobavitelji, je dejal Počivalšek, ki ne vidi nobene afere, ampak odlično opravljeno delo, s katerim so omogočili državi, da bo prešla v naslednjo fazo izhoda iz epidemije.  

»Ne vidim potrebe po odstopu, to so konstrukti, ki se bodo jasno pokazali,» je komentiral pozive k njegovemu odstopu in odpovedi sodelovanja v sinočnji Tarči. Priznal je sicer, da bi zagotovo lahko kaj naredili bolje, ampak je po njegovem, "po bitki lahko biti general".

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
12 (nepreverjen)

Nobeden ni kriv.So pa ja podpisi na pogodbah

Joško999 (nepreverjen)

Podpisi tistih, ki so jih "namočili".

In reply to by 12 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Navedel je, da je vlada Marjana Šarca 27. februarja sprejela sklep o sprostitvi rezerv zaščitne opreme in nadomestitev državnih rezerv do konca leta.

Izgleda da so bili malo pod gasom. Nadomestilo državnih rezerv do konca leta. Verjetno so bili zaposleni s tem, da pred koncem mandata čimveč pokradejo.

Hrib (nepreverjen)

Pocivalsek pa tvoj BOG JJ. Z eno besedo zalostno. Narod brez sluzb, brez denarja vi pa si familijarno milijone delite. Upam, da vas KARMA DUPLO UDARI NAZAJ. Celo puklastega ki zeli zavoziti slovenijo do konca. AMEN.

snops1 (nepreverjen)

Preprosta resnica, kere nemreš/nemrete požrejti (in mi za tou doj visij): tij nemaš pojma. Tij si samo del večine prebivalstva/črede, keri vrvlejo vse tisto, ka jin vodilni mediji serverajo (vnaprej pripravleni cirkusi/linči brez možnosti ustreznoga zagovora). Je pa ironično tou, ka se mate/maš za kritično mislečoga (brez najmanjšoga dvoma v serverane novice - lol) in pametnoga. Predvidevan, ka de g. Gale doubo dobro plačano službo v kakšni državni firmi, ker je po ustnon izročili (s subjektivnimi opisi dogajanj, kerih verjetno nej mogoče nej potrditi pa nej ovrčti) vlado oz. ministra obtožo najüjše lopovščine. Mimogrede, še ena stvar ob tej lopovščinaj: za plače javnoga sektora na leto ide okoli 3 miljarde evrov. To pomeni, ka 10% dvig ali spust mase plač prinesej na leto 300 milijonov dodatnih stroškov oz. prišparanja (sakšno leto!). Tou so cifre kere so za državo v prvi vrsti pomembne, nej pa ka vas rajo gor napelavlejo, kak je nešče 100 đurđof fkradno, pa tan skačete pa se penite kak opice (in, ja, naslednja reakcija na tej post je, ka ge lopovščino podpejran).

In reply to by Hrib (nepreverjen)

OpčinskiRestant (nepreverjen)

Tatvina je tatvina, za 100 dđurčof kak praviš je ok, ženska ki je v štacuni neke fkradnila pa v čuzo.... kradne lehko nekaznovano samo pooblaščena svečkarska gamad....

In reply to by snops1 (nepreverjen)

snops1 (nepreverjen)

Tak je tou, vidiš, tatvino zagovarjan.

In reply to by OpčinskiRestant (nepreverjen)

Lotmerzanar (nepreverjen)

@snops1. Nemoj ti tralala.

In reply to by snops1 (nepreverjen)

snops1 (nepreverjen)

Tou je tou. Beee!

In reply to by Lotmerzanar (nepreverjen)

OpčinskiRestant (nepreverjen)

Toti gnoj ministransti de odleta kak knof of gat, ... malo se je zakalkolera s svojimi podlepniki, je misla ka do fsi tiho :) lehko je z luckin kurzon po koprivah mlatiti, samo prej ali svej je veselice kunec, še malo pa te GOTOVI :)

gost4321 (nepreverjen)

ja ja... pa dela tudi nej zaradi velke plače... pa tiste maske z navadno gumico so tudi OK... prosim vas lepo.. laže kak je dugi pa široki...

Plandemija! (nepreverjen)

NEHAJTE IZIGRAVAT LJUDI..., TAKOJ VOJSKO NA JUŽNO MEJO, BANDA IZDAJALSKA!!!

Kapitalist (nepreverjen)

Kaj pa sef vlade ne bo twital nic?

stric feri (nepreverjen)

Saj, če samo pogledaš tega Počivalška takoj veš, da nekaj ne štima. Vedno, ko pride na TV pove drugačno zgodbo od prejšnje in tudi drugačno, kot kateri drug politik.
In to ne sedaj samo okrog mask. Vedno je tako.
To pomeni, da Počivalšek zelo, zelo LAŽE !!!!
Tak hudo laže, da že sam sebi verjame.
Saj nikoli niso ministri in razni sekretarji podpisovali pogodb. So pa bili v ozadju in so kot šefi ukazali s kom se bo kaj podpisalo.
Tak, da je brez veze, da Počivalšek sedaj iz ljudi norca brije. Vsi vemo, da nič ni podpisal. So pa podrejeni delali tako, kot jim je zapovedal!
No, pa Jaklina tudi poznamo. Vsaj nekateri ga. Tak, da brez veze vse skupaj.
Ssicer se tudi v drugih državah dogaja korupcija.
Ampak razlika med njimi in Slovenijo je ogromna. Ko jih tam dobijo je konec politične kariere.
Pri nas jih pa dobijo z rokami v marmeladi in se še huje oklepajo svojih pozicij in kažej s prsti en na drugega.
Že videno. Tipično za Slovenijo.

Dummi (nepreverjen)

Realno je največ škode napravila vlada od tišlara s poprafci. Skuper s tisto doktorco na rdeče pofarbanimi lasmi, ka je gučala, ka normalen človik maske NE NUCA.

Tišlar pa jo je poslušo, ja ja "stroka". Pa naj se ne dela panika.
Te pa je grunf vdaro, Italijani kujžni do daske, naši vrli doktori - smučari pa so še tau lipau v bolnice prnesli.

V skladišči pa miši - brez mask.

Če bi te "rezervisti" delali ka koli prle (nej ka so se kotali po rijtij in plače vlekle), bi uni skladišče mele puno. Tak so pa nej mele nika, zdaj pa te Počivavšek krijf. Tau je srž problema.

In reply to by stric feri (nepreverjen)

Mickac (nepreverjen)

Takši pokvarjenci do Zjebali celo slovenijo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice