Britanski Ascent Resources je s slovenskimi predstavniki začel pogovore za sporazumno rešitev spora glede dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih.

Spomnimo, Agencija RS za okolje je že lani marca odločila, da je pred izdajo dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih s simulacijo vrtin, ki ga načrtujeta britanski Ascent Resources in slovenski partner Geoenergo, treba izvesti presojo vplivov na okolje. Temu je letos pritrdilo tudi Upravno sodišče.

Bodo zaupna pogajanja uspešna?

Britansko podjetje pa je zaradi tega sprožilo postopke za začetek tožbe proti Sloveniji pred arbitražnim sodiščem, a kot piše STA, lahko zahtevo za arbitražo s Slovenijo vloži šele po poteku trimesečnega roka, v tem obdobju pa imata stranki možnost za mirno rešitev spora. Za STA je državno odvetništvo že pred kratkim pojasnilo, da bosta vlagatelja zahtevo za arbitražo lahko vložila po 23. oktobru 2020, če spora pred tem ne bosta sporazumno rešila. Pogajanja so sicer zaupne narave. 

Britanci namreč izpostavljalo, da je zaradi kršitve dvostranskega investicijskega sporazuma med Veliko Britanijo in Slovenijo ter pogodbe o energetski listini podjetje utrpelo veliko škodo. Pri tem opozarjajo, da so doslej v razvoj Petišovskega polja vložili več kot 50 milijonov evrov. Sedaj so s Slovenijo začeli pogajanja, ki pa da ne bodo vplivala na pravico podjetja, da uveljavlja zahtevek zaradi kršenja investicijskih sporazumov, še piše STA.

Opozicija želi prepovedati fracking

Sicer pa so nedavno v parlamentarni postopek poslanske skupine Levica, LMŠ, SD in SAB vložile predlog novele zakona o rudarstvu, ki bi prepovedala tako imenovani fracking v Sloveniji. Zakon o rudarstvu so poskušali v Levici spremeniti že pred tem, a je odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor njihov predlog zavrnil.

Koalicija je namreč sledila stališču vlade, da bo to problematiko vključila v novelo tega zakona, ki jo sama pripravlja

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Prekmurje de tak pod orbanom, pa se slovenci ne sekirajo. Vsako tožbo zgubijo, naj sami začnejo črpati pa angležon samo pošiljajo slovenski plin v flaškah, ka se jin ne zamerijo. Pa nalepko gor slo love .

Rocker1 (nepreverjen)

Ja če bo pod Orbanom se lahko zahvalite JANŠI pa mu še kašen spomenik postavite !!! Samo kako se bosta potem grdo gledala Horvat in Janša pa prepustim domišliji. Slovenija "posranci politiki takrat in charge" so navkljub opzorilom in protestom podpisali t.i. ACTO, SOPO in PIPO (družbe lahko tožijo države če se tako odločijo celo za banalne zadeve, ne glede na to da ja FRACKING v EU PREPOVEDAN na EU ravni zaradi zaščite vodonosnikov in okolja) potem pa se čudimo če se nam dogaja. Ta istte politike na direktno kazensko odgovornost ! Če se vam zastrupi talnico kaj boste pa potem (policaji nič, občina nič, ministrsvo za okolje nič, vlada nič ....??? prodajajo nas da nam jasno ni ! ) - od ta iste družbe kupovali ustekleničeno pitno vodo ??? Angleži največji snobi pa imperialisti na svetu - danes plačujemo Angleške grehe, ko Pakiji bežijo v EU. Ko bodo taisti umazani politiki spet prišli po vaše glasove jih je treba za škricl zgrabiti in stresti iz gat ! Fracking naj izvajajo na svojih "prikolicah" zmešani kriminalci politiki !

In reply to by . (nepreverjen)

Ferenc3 (nepreverjen)

Kaksen sporazum? Fracking je treba prepovedat. Vsak sporazum, ki bo ustrezal Angležem, je poguben za okolje. Naj sklenejo sporazum doma.

Ferenc3 (nepreverjen)

Janšistična vlada je Prekmurje že odpisala.

Jelko (nepreverjen)

Stimulacijo nej simulacijo vrtin. Jao.

mrsfr (nepreverjen)
. (nepreverjen)

Odvisno kolko jim ponudijo.

Starejše novice