V Trgovinski zbornici Slovenije pravijo, da pozdravljajo vse ukrepe vlade za zajezitev pandemije, a izpostavlja problem že skoraj šestmesečnega zaprtja neživilskih prodajaln.

Trgovinska zbornica Slovenije glede na zadnje podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje pričakuje, da bo del neživilske trgovine lahko ponovno odprt za potrošnike.

Predlagajo tudi, da se trgovini z neživili in za vse blagovne skupine, takoj ko je možno, omogoči opravljanje dejavnosti vsaj po regijskem kriteriju, kjer je epidemiološka slika ugodna. 

"Ker bo od ukrepov v PKP8 v veliki meri odvisno, ali bodo trgovci, ki ne smejo v celoti ali delno poslovati lahko preživeli, Vlado Republike Slovenije ponovno pozivamo, da z vladnim odlokom v celoti ali deloma zaprtim podjetjem, povrne 100-odstotni znesek fiksnih stroškov in vsaj delno povračilo izgube prihodka za vsak dan zaprtja od vključno razglasitve pandemije covid-19 v marcu 2020 in dalje," pozivajo v trgovinski zbornici.

Želijo si, da bi povračilo fiksnih stroškov v celoti in izpad prihodka bila zagotovljena vsaj dejavnostim, ki bodo lahko odprte šele v oranžni fazi sproščanja ukrepov. 

"Drži, da se z vladnimi ukrepi povrne vsaj manjši del omenjenih fiksnih stroškov, vendar to po mnenju trgovcev ne zadošča, prav tako so že počrpane vse njihove rezerve. S celotnim povračilom fiksnih stroškov bi prizadetim podjetjem vlada zagotovila njihovo preživetje in ohranila glavnino delovnih mest, ki jih je v tej dejavnosti preko 100.000," opozarjajo. 

Trgovinska zbornica Slovenije je skupaj z drugimi delodajalskimi organizacijami na vlado naslovila tudi dva predloga glede nevtralizacije dviga minimalne plače v letu 2021.

Prvi prioritetni predlog trgovinske zbornice je bil, da se razlika predvidenega dviga minimalne plače izplača v obliki kriznega dodatka, drugi predlog, ki se mu je trgovinska zbornica pridružila, pa subvencioniranje celotnega dviga s strani države. 

"Kot pa je razumeti ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nobeden od predlogov za vlado ni sprejemljiv in vse kaže, da bodo delodajalci morali pokriti dobršen del povišanja minimalne plače. Bojazen, da se bo število brezposelnih še povečala, se žal s tem uresničuje," so še zapisali.

SDTS: Skoraj šestmesečno zaprtje neživilskih trgovin bo pripeljalo do socialnega zloma v najbolj ogroženih skupinah

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije medtem opozarjajo na socialni zlom v najbolj ogroženih skupinah zaposlenih z minimalno plačo, do katerega naj bi pripeljalo skoraj šestmesečno zaprtje neživilskih trgovin.

"Osebne in finančne stiske ljudi, ki so danes napoteni na čakanje ali so zaradi trenutnih razmer celo izgubili službo, se poglabljajo, posledice socialne krize, v katero tonemo, pa že presegajo meje vzdržnosti," opozarjajo.

Glede na povratne informacije, ki jih Sindikat delavcev trgovine Slovenije pridobiva od zaposlenih, izpostavljajo tako preobremenitev zaposlenih v trgovinski dejavnosti kot tudi stisko tistih, ki so napoteni na čakanje. 

"Zaposleni v trgovinski dejavnosti, ki sicer že delujejo na robu zmogljivosti zaradi okrnjenih ekip, številnih bolniških ali drugih odsotnosti, ob tem opozarjajo tudi na močne pritiske potrošnikov. Trgovke in trgovci, ki so morali prekriti police z otroškimi izdelki, tekstilnim blagom in drugimi tehničnimi izdelki, morajo v svoj že tako natrpan delavnik vključiti še komunikacijo z ogorčenimi strankami, ki jezno sprašujejo, zakaj lahko kupijo pustne kostume in ne nujno potrebnih zimskih nogavic," pojasnjujejo.

Sindikat meni, da spletne trgovine izzivu niso kos

"Številne spletne trgovine, ki naj bi bile rešitev za to vprašanje, zamujajo z dobavo, otroci pa določene izdelke, kot so primerna zimska obutev in nov zimski plašč, potrebujejo nemudoma. Poleg tega je nakupovanje prek spleta za marsikaterega starša še vedno privilegij, številni manjši slovenski trgovci pa prav tako nimajo še vzpostavljenih spletnih trgovin, ki bi lahko zadostile trenutnim potrebam," opozarjajo v sindikatu. 

Znaten delež slovenske potrošnje se tako po njihovih besedah trenutno steka k uveljavljenim tujim spletnim trgovcem in ne k slovenskim ponudnikom.

"Zahtevamo torej odprtje vseh neživilskih trgovin, primarno pa trgovin s tekstilom, tehničnim blagom in kmetijskimi pripomočki ter nenazadnje avtosalonov, saj lahko slednji brez težav omejijo stike na način, da nakupni proces organizirajo tako, da v salonu omogočijo po eno stranko naenkrat oziroma glede na kvadraturo, ki jo posamezen salon omogoča," še pozivajo v sindikatu.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ninjaaa (nepreverjen)

Samo v boukšij regijah? Vse ali nič!

čarni vrag (nepreverjen)

KuLOVCI
so ga popušili ko stare kurbe
Mora biti res hudo
da se zaradi tega pušenja
še otroci sramujejo pušačev
Sem slišal
da je Kahlekova hči
na pralnem stroji sedeča
izjavila
NE to pa NI moj ATI

In reply to by Ninjaaa (nepreverjen)

Represija... (nepreverjen)

Kaj pa si vi vsi lastniki neživilskih trgovin, gostiln in drugih storitvenih dejavnosti mislite, da vas bo Janez poslušal? Janez je sam sebi samozadosten, njegova otroka sta vredu, obožujeta šolanje na daljavo (je sam PV ponosno potrdil v njegovem uradnem listu = twitter), saj sploh nočeta stran od računalnika (kako pa bi ob takem...), in sta preskrbljena na račun očetovih afer. Janezu pa za malega človeka ni mar, to je dejstvo, Janezu ni mar za tistega, ki ni član SDS sekte, Janez v vseh teh vidi le sovražnike. In to ste vi vsi lastniki, vsi mi, ki želimo normalno živeti in vsi ki niso del SDS (NSI) sekte. Za SMC vemo zakaj so zraven. Ne bodite kot Janez, ker Janez = bolnik!

Represija... (nepreverjen)

In čakam, da se oglasi primer predstavnika te gnile sekte, 1919...

In reply to by Represija... (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

a je bil zopet striček iz Čakovca na obisku
in ti je dal zvečer po risanki v Gobec Banano7potem pa je š še obdelat tvojo mamo in očima
da si tak fuknjeni

In reply to by Represija... (nepreverjen)

Represija... (nepreverjen)

Ne, Jozsef Szajer je bil, velik prijatelj slovenskih demokratov...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Ge pravin ka so bautoške židovge💩

..... (nepreverjen)

Vilmoš Tkalec Ti si pa eno tele zabito.

In reply to by Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Jebale vas boute. Najprlej trbej odprejti ŠOULE, zatou ka so deca že eno leto doma. Tak duogoga obdobja brez šoule je nej bilou niti med prvo pa drüjgo svetovno vojno, niti v Vietnami med amertiško okuipacijo, niti ningri na svejti nigdar. Janši je uspelo ukiniti šoule. Tou njemi je tüdi cilj, on bi raz ka bi bilij vsi neizobražena tesla tak kak njegovi volilci.

100-100 (nepreverjen)

Z gnešnjin dnevon se, tak bar vüpan, odpera nova era v sve,jti. Tramp je odišo na smetišče, za njin do odišli , njegovi podporniki, vred z našimi. Vüpan ka do se tüj na sobota šinfo zamenjali lidge, šteri do doj stavili takše grde komentatore. Vüpan ka de tüj slovenska politika, pa štera koli de, malo bole pametne ukrepe sprejemala, nej pa ka dejansko vničüvle fse pred seuf. Račun toga de prišo, plačali do ga, kak po navadi, najbole srmaški.

Echte Steirer (nepreverjen)

Malo še počakajte, pa bo v Avstriji odprto.

eikooo (nepreverjen)

hehe, tipicen Nerazgledan, naj ti povejo na meji, da v avstriji ne mores kar tako, lepo aplikacija registracija, test da nisi okuzen, pocasi, da si cepljen itd. Zaradi par cunj. ne seri. Cepi se ti samo.
razen ce si migrant legalni ali ilegalni ti lahko grejo povsod.

In reply to by Echte Steirer (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice