FOTO: Policija.si
Zaradi resnosti epidemioloških razmer tako v Slovenji kot tudi sosednjih državah so vsa nenujna potovanja še vedno odsvetovana.

Tiste, ki morda za prihajajoči konec tedna načrtujete odhod v druge občine ali v tujino, policisti zato opozarjajo: od doma se odpravite le, če je res nujno in imate za to tudi upravičen razlog!

Meje med občinami in državno mejo, lahko neovirano, brez globe in brez napotitve v karanteno ob povratku, prehajate le, če izpolnjujete katero od izjem, ki so določene z odlokoma o omejitvi gibanja in o prehajanju meja. V ta namen boste morali policistom ali zdravstvenim inšpektorjem predložiti tudi ustrezna dokazila in lastnoročno izpolnjeno izjavo o upravičenosti do gibanja izven občine prebivališča.

Minuli vikend je bil namreč na večjih mejnih prehodih na slovensko-hrvaški meji promet močno povečan, z večurnimi čakalnimi dobami, številni pa so zaradi kršitve veljavnih odlokov prejeli tudi globo.

Policja zato tokrat potnikom že vnaprej svetuje, da še pred odhodom od doma preverijo, ali imajo veljavne dokumente za prestop meje in druga dokazila o nujnosti poti, ne pozabijo tudi na podpisano izjavo. S tem boste prispevali h krajšim postopkom na mejnih prehodih in olajšali mejno kontrolo. 

Kaj je treba upoštevati pri izstopu iz Slovenije?

Pri izstopu iz države je treba upoštevati:

  • najprej zakonodajo, ki opredeljuje pogoje za vstop oz. izstop iz države,
  • nato pa še odlok, ki opredeljuje pogoje za prehajanje občin. Omejitev gibanja med 21. in 6. uro velja tudi za odhod v tujino.

Če bodo policisti med postopkom mejne kontrole ugotovili, da je oseba na poti do mejnega prehoda neupravičeno prestopala občinske meje, bo mejo sicer lahko prečkala, a ji bodo policisti izdali plačilni nalog v znesku 400 evrov (oziroma v polovičnem znesku 200 evrov, če je plačan takoj na kraju).

Kaj je treba upoštevati ob vrnitvi v Slovenijo?

Ob vrnitvi iz tujine v Slovenijo pa se po opravljeni mejni kontroli preverja še, ali oseba izpolnjuje pogoje za vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu. Če prihaja iz države ali regije na rdečem epidemiološkem seznamu, lahko namreč vstopi brez napotitve v 10-dnevno karanteno na domu samo v primeru:

  • če lahko predloži negativni izvid testa na prisotnost covida-19, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah, ki so prepoznane kot ustrezne in verodostojne,
  • če izpolnjuje eno od  17 izjem.

V nasprotnem primeru bodo policisti osebo na mejnem prehodu ustno napotili v karanteno, ji o tem izdali potrdilo in jo seznanili z navodilom NIJZ.

Na pot le v nujnih primerih!

Policisti vse ponovno pozivajo, naj se ne odpravljajo na pot, če ni res nujno. Če pa se boste za to vendarle odločili, imejte s sabo vse dokumente in ustrezna dokazila glede izjem iz odloka o omejitvi gibanja, vključno z izpolnjeno izjavo. Upoštevajte tudi cestnoprometne predpise. Policisti ozivjo tudi, da se upoštevajo preventivni ukrepi za zajezitev širjenja okužb: nosite masko, skrbite za higieno rok in kašlja, upoštevajte varno medosebno razdaljo, v primeru slabega počutja oziroma bolezni pa ostanite doma in se po telefonu posvetujte z osebnim zdravnikom.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Žuža (nepreverjen)

Država je vedno brez dnarja,...

Jadranka (nepreverjen)

Pa ka tij motas najvekse davke mamo na svejti pejnaz drzava ma kak blata ali se do konca fuknjeni bouge se si

In reply to by Žuža (nepreverjen)

slvkos (nepreverjen)

občinske meje na 5km sedaj pa bodi pameten no ja Ljubljana je ena občina, mislim da je malo večja od Hodoša, torej udri po periferiji

Hojklkjoh (nepreverjen)

Pa ka do srali ka si ge nesmin ite po gesti v z občine ka so normalni ali ka njin je banda ciganska brezobrazna

Hojklkjoh (nepreverjen)

Da bi se ti rouka poslišila kere je dislajko gnoj eden brez morale karma te čaka za ovinkon

In reply to by Hojklkjoh (nepreverjen)

2413 (nepreverjen)

Daj ne boj mocen...ka ti sto nebi lape zapro slucajno...

In reply to by Hojklkjoh (nepreverjen)

debelikmet (nepreverjen)

preste moje imej, to si tij

In reply to by 2413 (nepreverjen)

zt (nepreverjen)

trbelo de iti v nekšen vietnam za par let, ka to nema smisla. Vikend fešte usred ulice na proston z živo muziko in stotine lidij v barih brez mask. Tu pa zapreti v radiji par kilometrov :) ka informacija o novem koronaviruse do ta še ne prišla?

Sarakors (nepreverjen)

Vse je to PLANdemija tij bouge idiiot

In reply to by zt (nepreverjen)

Machiavelli

To je v bistvu zares bolano sprevrzeno in ze degutantno. Ljudje so pridni. Prazna mesta. Prazne noci. Oni pa dalje fasisticno tirajo. To je postalo abotno bolano. Degeneriki od vlade.

MUJCIKA 20 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

A tako bo ! Če smo pozorni lahko ugotovimo da so sedaj ti šarec, fajon bratušek in mesec na ekranih več kot kadarkoli prej.
V bistvu so oni , predvsem dvojec FAJON - ŠAREC povzročili to stanje z nenehnim ščuvanjem in hujskanjem . Z podporo POP in RTV bo to šlo še dlje.
ČE ANALITIČNO POGLEDAMO , od 13.3. 2020 ko je vlada nastopila pa do 1.11 , to je cca 225 dni so dnevnike začeli :
- 221 x z udarno negativno novico o " gnili vladi "
-dnevno so v povprečju 6 x objavljali negativne vesti o koalicij ali članih vlade
-skupaj z raznimi oddajami kot je Tarča , so na obeh televizijah 7.180 x izrekli o koaliciji
zelo brutalne obtožbe ( korupcija, kradli so, goljufali , ustrahujejo , strašijo ipd.....)
- v vseh 225 dnevih osrednjih poročil niso NITI ENKRAT začeli z pozitivno novico o ukrepih vlade
- tudi ko so podelili vavčerje , so ukrep vlade v glavnem raztrgali
NIKOLI , niti 1x niso obsodili nasilnih gesel UBIJ JANŠO in ostalih.
Še več, včerajšnje proteste sedaj prikazujejo ravno obratno oz. vsaj tako da zraven oblatijo še vlado , veliko manj pa nasilneže..... Oz , kot da si jih je naročila vlada .

MNENJE O PRIHODNOSTI V SLO SI USTVARITE SAMI.

Cato the Censor

Mujcika, to je zato, ker Janša ni za predsednika vlade, on katalizira vedno ljudi in mnenja, politike in medije, on je rak rana, bolnik, ki nosi večen virus v sebi, ne prilagaja se, nastopa arogantno, nima miline, ne ve se človeško obnašati, je kot nek robot, poglej njegovo hojo, kot če bi hodil po nekih rovtah, obtežen je, celi je kot pravijo Štajerci, hin

In reply to by MUJCIKA 20 (nepreverjen)

Kageste orginal (nepreverjen)

Ja rejsan je hin. Mislim, ka je takšen od afere patria in obsodbe naprej. Kriv ali nej kriv, to je na njemi pustilo posledice. Nega v njemi več nikšoga življenja in pozitivne energije. Vidite je kak či bi bil na tabletaj.

In reply to by Cato the Censor

Buđovan (nepreverjen)

RESNICA BOLI!

In reply to by MUJCIKA 20 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Veseli martin vsaj še ni hin.

Bučkoe (nepreverjen)

Zaradi vas bedakov,komentatorjev z minusi,ki ste proti vsemu je v Pomurju toliko okuženih in bolnih. Se vam nič ne smilijo zdravstveni delavci? Ko boste zboleli jih boste pa prosili,naj vam pomagajo. Ste debili!

Xd (nepreverjen)

Bedak te je napravo

In reply to by Bučkoe (nepreverjen)

Fujd (nepreverjen)

Še dva tedna sem verjel v to korono
Zdaj pa ne verjamem niti malo to je nateg stoletja banda pokvarjena

100-100 (nepreverjen)

Ne sekejraj se, da de te zaodilo boš vörvo. Jih je že puno sprobalo, kak praviš te nateg. Še več pa jih čaka. Ges san skoz dau, pa ne bi več rad probo.

In reply to by Fujd (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Zdaj ka jee Janša na vladi, so fsi šteri so skrajni levonje proti njemi ptd. Či bi pa situacija bila obrnjena ka bi biu Šarec na vladi pa bi bili proti skrajno naopačni ( skrajni desni). Ka bi bilo nači , nika , isti sranje , samo načišo pakeranje. Naj živejo Pirati pa fse normalne stranke, ove skrajne pa prepovedati.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice