Zastarela čistilna naprava povzroča težave. Na kaj čakajo odgovorni?

Boračevski potok v Radencih je že leta precej onesnažen. Predvidoma naj bi ga kalila odpadna voda oziroma tekočina iz čistilne naprave, ki se nahaja za hotelom Radin. V strugi je te dni moč opaziti celo človeške iztrebke in toaletni papir. Okoliški prebivalci  znajo povedati, da stanje ostaja pretežno nespremenjeno že zadnjih osem let. 

Skoraj polovica onesnažene vode v potok in Muro

Z vprašanji smo se zato obrnili na župana Občine Radenci Romana Leljaka, ki je potrdil, da težava tiči v zastareli čistilni napravi. Kot pojasnjuje, v obseg delovanja ni bilo bistveno poseženo že vse od njene izgradnje leta 1973. Tako se več kot 40 odstotkov vse umazanije, ki obide postopek čiščenja, izliva v Boračevski potok in posredno v reko Muro.

Kot razlog za neurejeno navaja težave z dokumenti, ki jih izdaja Agencija Republike Slovenije za okolje, saj ti naj ne bi odražali dejanskega stanja.

»Osebno menim, da je šlo v primeru čistilne naprave za zavajanje državnih organov in so izdali okoljevarstveno dovoljenje za čistilnico, ki bi naj imela 9.500 PE, v resnici pa gre za to čistilno napravo, ki je zgrajena leta '73,« pojasnjuje Leljak in dodaja: »V Občini Radenci in v arhivih ne najdem aktualnega okoljevarstvenega dovoljenja, na osnovi katerega čistilna naprava tudi deluje,« Kot pravi, gre za »problem, ki ga je lokalno podjetje oziroma Občina Radenci do sedaj na nek način prikrivalo, oziroma – upal bi si trditi – neresnično prikazovalo realno stanje.«

Edina rešitev gradnja nove naprave

Po besedah župana so Arso seznanili z zahtevo po umiku okoljevarstvenega dovoljenja, izdanega leta 2017, saj naj bi to bilo izdano na nerealnih, zavajajočih podatkih, ohraniti pa želijo okoljevarstveno dovoljenje iz leta 2013, za katerega je občina Radenci pridobila gradbeno dovoljenje

Leljak namreč ocenjuje, da ni druge rešitve kot odpraviti okoljevarstveno dovoljenje za čistilno napravo z zmogljivostjo 9.500 PE ter pristopiti h gradnji nove, osnovane na 8.700 enotah.

PE oziroma populacijska enota sicer predstavlja kapaciteto čistilne naprave oziroma koliko enot obremenitve prenese. Majhna čistilna naprava s kapaciteto 10 PE je na primer lahko priključena na objekt, ki ga dnevno koristi največ 10 oseb.

Potrebovali naj bi torej »okoljevarstveno dovoljenje za bodoče stanje, nikakor pa ne za 9.500 PE, kar pa je sedanji upravljavec, koncesionar, podjetje Sim brez pooblastila občine Radenci pridobil leta 2017.«

Leljak zagotavlja, da je v zvezi s tem pred nekaj dnevi opravil pogovor na Arsu v Ljubljani in jim predstavil situacijo, državni organ pa mora zdaj prek inšpekcijskih služb ugotoviti, kje je v preteklosti domnevno nastala napaka. 

»Pričakujem, da se bo oglasilo tudi tožilstvo,« zaključuje radenski župan.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nevladni (nepreverjen)

To ni nobena čistilna naprava, to je navadna greznica. Komunalne odplake so "očistijo" le v toliko, da se del gošče usede na dno bazena, ostalo pa odplava v potok. O kakšnem kemičnem in biološkem čiščenju pa ni govora. Navadna velika septična jama.

kasparov

Zdaj de se že enoga Leljaka pijtalo ?
More nas vrag zejti.

Malek (nepreverjen)

Bo treba vprašat koncesionarja,kje je denar od občanov ? Glede na videno,se kanalščine sploh ne bi smelo obračunavati.

. (nepreverjen)

Res de trebalo elektrarno nareti, ka de vodo spucalo, nea gre srugačik.

de (nepreverjen)

Pa ti znaš ka je sploh HE ?

In reply to by . (nepreverjen)

dedi dedi (nepreverjen)

To kar imajo naprednejši od nas,AVSTRIJCI.

In reply to by de (nepreverjen)

de (nepreverjen)

Ka je že prvi april ?
Zgleda ka je.

Majo HE tudi na SLO Dravi pa nemajo tan avstrijskih plač in nejso nika bole naprej ka mi ka nemamo HE.

In reply to by dedi dedi (nepreverjen)

DolfLundgren (nepreverjen)

za štajerce je dobro.

Malek (nepreverjen)

Za prekmurce tudi.Vsa odplaka gre direktno v Muro in k vam .

In reply to by DolfLundgren (nepreverjen)

jazinbober (nepreverjen)

g.LELJAK zadnji čas da si prišel za župana.To se dogaja že 15 ne osem let,zakaj še se ni poslikala voda v Muri na ljudje vidijo kaj teče v njo.
KJE STE ZDAJ MOJA MURA? To pa ne vidite imate meglo na očeh,verjetno od vlage....

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

leljak je velik gospod in sovražnik smrdljivih komunajzerjev
Kar GOSPOD LELJAK REČEJO JE ZAKON
in vredi puno više nego besede onog kamniškog klovna

Starejše novice