Ker nisi dovolj velik frajer, če odpadke zgolj odvržeš sredi narave, poskrbi, da obvisijo na tabli, ki prepoveduje smetenje.

Žal so novice o nevestnem smetenju in črnih odlagališčih že prevečkrat polnile našo naslovnico. Pred nekaj dnevi smo poročali, da se v Murski Soboti okoli ekoloških otokov, ki naj bi nam pravzaprav pomagali pri zaščiti okolja, razraščajo prava smetišča. Ta kazijo podobo mesta in so nelep odraz naše kulture. Večkrat pa smo v preteklosti bili priča tudi smetenju v naravi; v pomurskih gozdovih in obcestnih jarkih se je znašlo že vse od sedežne garniture in elektronskih naprav do straniščnih školjk.

Najnovejši primer črnega odlagališča so zdaj zasledili v okolici Moravskih Toplic. 

Brezvestneži so sredi gozda, nedaleč od Moravskih Toplic preprosto odvrgli plastične embalaže, vrečke in posode, pa tudi pnevmatike in nevarne azbestne plošče. Mirne duše so odsluženo kolo naravnost kljubovalno obesili na tablo, ki strogo prepoveduje odlaganje smeti.

Prizori niso prijetni, a morda si jih moramo podrobno ogledati, da bi razumeli, zakaj se Avstrijci čutijo primorane Slovence ob meji z opozorilnimi tablami pozivati, naj ne 'svinjamo'.

Sicer pa dodajmo, da se celo na zavarovanih naravnih območjih znajde material, ki tja nikakor ne sodi. Uporabnik družbenega omrežja Facebook je Krajinski park Goričko pred dnevi opozoril na salonit, ki naj bi se že vsaj dve leti nahajal na robu gozda v Pečarovcih. Plošč v vsem tem času niso umaknili, po njegovem opažanju, so jih zgolj prekrili s folijo.

Na pozive se je že odzvala tudi direktorica Krajinskega parka Goričko Stanka Dešnik, ki pa opozarja, da je zadeva v pristojnosti Inšpekcije za okolje in naravo oziroma Ministrstva za okolje in prostor.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
obcan-9000 (nepreverjen)

Problem je v ton ka je dražje če stari avto odpelaš na odpad, kak pa če ga poliješ z 5 l benzina in zakuriš.

Oblak (nepreverjen)

Problem je predvsem v tem, da so takšni ljudje, ki smetijo na nivoju pračloveka v razvitosti in jim je glavno, da odpadni material ni na “njihovi” zemlji lahko pa je kjerkoli drugje.. vsem, ki smeti odlagajo v naravi (še posebej nevarne in posebne odpadke) bi pa trebalo tako kazniti, da njim nebi niti na pamet več prišlo da bi kar koli odvrgli v naravo!

In reply to by obcan-9000 (nepreverjen)

helmut (nepreverjen)

"2. Plačilo stroškov razgradnje

Razgradnja je od 1.1.2005 brezplačna.
Pri motornih vozilih, ki so bila kupljena po 1.marcu 2003, so stroški razgradnje že vključeni v ceno vozila." ta ka mislim ka je nej drakše če ga normalno odjaviš z prometa pa daš v razgradnjo

In reply to by obcan-9000 (nepreverjen)

kolo4 (nepreverjen)

ka me nisi kontaktiro rabim dele za poni kolesa

Starejše novice