Hrvaškemu pevcu mnogi očitajo ustaštvo in nacionalizem, sam pa trdi, da zagovarja zgolj ljubezen do Boga, družine in hrvaške domovine.

Organizator koncertov Miran Trol, ki je prvi koncert hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Sloveniji nameraval organizirati že maja 2017, je za Sobotainfo potrdil odločitev ministrstva za notranje zadeve, ki je odpravilo zadnjo odločbo Upravne enote Maribor. S slednjo je mariboska upravna enota nekaj tednov nazaj že drugič prepovedala koncert Thompsona v Mariboru.

Trol zadeve sicer ne želi komentirati: »Osebno v tem trenutku ne dajem nobenih izjav v zvezi s tem. Vse boste izvedeli, ko bo čas za to.«

Pritožbo Trola sprejeli kot utemeljeno

V odločbi ministrstva za notranje zadeve, ki je pritožbo Trola sprejelo kot utemeljeno, je zapisano, da se prijava javne prireditve vrne Policijski postaji Maribor. 

»Pravico do zbiranja in združevanja opredeljuje že Evropsko sodišče za človekove pravice, ki v 11. členu določa, da ima vsakdo pravico do svobode zbiranja in združevanja, izvrševanje teh pravic je mogoče omejiti samo z zakonom, če je to nujno v demokratični družbi zaradi državne ali javne varnosti, za preprečitev neredov ali kaznivih dejanj, zaradi varovanja zdravja ali morale ali za varovanje pravic in svoboščin drugih ljudi,« so na ministrstvu za notranje zadeve med drugim utemeljili odločitev in dodali:

»Navedeno pravico kot temeljno človeško pravico in svoboščino določa tudi Uprava Republike Slovenije, in sicer v 42. členu določa, da je vsakomur zagotovljena pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj, zakonske omejitve pa so dopustne le, če to zahteva varnost države ali javna varnost ali varstvo pred širjenjem nalezljive bolezni.«

V ponovljenem postopku so predlagatelja prepovedi, to je Policijsko postajo Maribor I, pozvali, da skladno s sodbo upravnega sodišča in odločbo ministrstva za notranje zadeve določi in konkretizira razloge in podlago za prepoved prireditve ter predloži »konkretne dokaze, da pevec Thompson poveličuje ustaštvo in ima radikalen odnos do Srbov in da na njegovih koncertih to poveličuje publika ter na kakšen način se to izraža na prireditvah ...«

A zbrani dokazi za ministrstvo za notranje zadeve menda niso bili dovolj prepričljivi.

»Organ druge stopnje ponovno poudarja, da pritrjuje predlagatelju prepovedi koncerta Thompsona in organu prve stopnje, da je poveličevanje ustaštva kaznivo dejanje in da so kakršnakoli dejanja kogarkoli, ki bi le to poveličevalo, nedopustno, s čimer se strinja tudi pritožnik. Prav tako organ druge stopnje razume čustva žrtev ustaškega režima in njihovih svojcev, vendar pa je ob upoštevanju sodbe Upravnega sodišča Republike Slovenije z dne 11. junija 2019, s katero je to ugodilo tožbi Mirana Trola ob upoštevanju veljavne zakonodaje ter dokazil, predlogu predlagatelja ni mogel slediti zaradi zgoraj navedenih argumentov,« so še zapisali.

Celotna odločba v nadaljevanju. 

Spomnimo, da se je Trol po novi odločbi mariborske upravne enote pritožil na ministrstvo za notranje zadeve, ki mu je v sredo ugodilo. Thompson in organizator Trol imata zdaj v rokah pravnomočno odločbo, a vprašanje je, če bo hrvaški glasbenik še želel izvesti koncert.

Poslovne škode naj bi bilo za kar 150.000 evrov. Najprej bi se morala poskusiti pogoditi z državnim odvetništvom, če ne pride do dogovora, pa lahko vložita odškodninsko tožbo, še poroča Reporter.

Med tem pa se vrstijo odzivi političnih strank, tako koalicijskih kot opozicijskih, ki nasprotujejo organizaciji koncerta v Sloveniji.

Oglasil se je celo predsednik republike Borut Pahor, ki sicer zavrača stališča hrvaškega glasbenika Thompsona, ampak trdi "da ni stvar politike, da dopušča ali prepoveduje koncerte, ampak je stvar organizatorja oz. pristojnih institucij, da poskrbijo, da je dogodek organiziran v skladu z zakonom in da je ob tem poskrbljeno za javni red in mir."

Komentarji (48)

komunistka Olga (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kaj pa je narobe s tem Thompsonom

Jebe se nam če so na Hrvaškem imlei pizdarije
Tak kot se nam jebe
če so imeli probleme v Tanguziji
Slovence zanima muzika
in ne kak so Hrvati jebali srbe

Svetlana Maka… (ni preverjeno)

to si pa tak lep napisala
da so mi kanule suze sa oba oka
odjednom

In reply to by komunistka Olga (ni preverjeno)

Prekmurjejelepo

Sto je tau?

p3p (ni preverjeno)

V Radencih ali na Kapeli pri Leljaki lejko tira Ustašijo in ZDS

In reply to by Prekmurjejelepo

kuntakinte (ni preverjeno)

... kda pa ponovno prijde Bora Đorđević? ... četnik šteri sere po nas Slovencih ... je pa dobrodošel ... srejdi bejle Ljubljane ga sprejme sam župan Zoki ...

prekmurski123

Naj ne odijo po sloveniji.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

- (ni preverjeno)

bokse za slovenijo ka tij ne odeš

In reply to by prekmurski123

prekmurski123

Daj daj. Ka pises tu gori. Ti si nej nas

In reply to by - (ni preverjeno)

Prekmurjejelepo

Ti tü nebos grozil. Pa noti si nej nas. Tak ka

In reply to by - (ni preverjeno)

muzičarski (ni preverjeno)

Ges pa na tou tak gledan.... sakši ma svoje osebno prepričanje, sakši lejko san pri sebi misli ka ščej, sakši lejko pri sebi tudi sovraži koga drugoga, lejko tou tudi javno povejš.... ali ka pa svoje sovraštvo promovejraš skouz muziko pa je nej vrejdi. Bora Čorba meni kak človek ide fejst na jetra ali v njegovi muziki san nej zasledil niti ene besede proti slovencon, niti v svojih besedilih ne poveličuje četnike in njihovoga klanja hrvatov ali koga koli drugoga. Boro cenin kak gasbenika in poeta, kak človeka pa nej. Tudi s Thompsonon nebi meo problema z njegovn osebnin prepričanjon, ker roko na srce glasbe nema slabe, pa člani njegovoga spremljevalnoga benda so vrhunski glasbeniki ali jeebejo ga besedila in cela ta promocija ustaštva in njihovih zločinov na njegovih koncertih. Gda te ga palik zagovarjali in se na pune drli njegova besedila se spoumnite ka so v Jesenvci ustaši zaklali tudi 1200 slovencov. Ustaši so tudi druga terorizejrali in mučili Slovenske pregnance iz Maribora kere je Hitler spuco iz MB na Hrvaško. Ustaši so tudi zasedli dosti Slovenskih vasi na Slovenskem ozemlju med vojno in v njih mučili, terorizejrali in pobijali Slovence. Spomnite se na to gda te se palik šli domoljubja.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

Anarhi88 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Popuši. Za dom spremni...

In reply to by muzičarski (ni preverjeno)

Azazel (ni preverjeno)

Pri nas nega domoljublja majster zatou pa takše prepihe zgoraj v podstrešjaj marsikeroga prekmurca. Naše so še bole razmontejrane v dušo glede pripadnoste lastne države kak hrvate kerih je 75% srbskih korenin. Nevejo ale be se odselile na Madžarsko Orbane ale pa zdignile roko Tupsone v pozdrav....

In reply to by muzičarski (ni preverjeno)

Pika na I (ni preverjeno)

Če bi mi bili normalni na tej koncert nebi nišče šou. Te pa naj san sebi popevle. Samo ital smo mi kreteni in najvekši drekaš iz hrvatije ma obisk kak če bi Roling stonski prišli. Mi smo krivi ka ta golazen prinas velke pejneze slujži.

prekmurski123

Se strinjam. Nasi jim pa se rijt lizejo. Domače muzike nisce ne cejni. Pogledni stekle pse. Tocno popevlejo kak se dogaja. Te drekasi hrvaski pa samo jamrajo pa jocejo v mikrofon

In reply to by Pika na I (ni preverjeno)

p3p (ni preverjeno)

kaj naj potem poslušajo lačnega franca

In reply to by prekmurski123

Prekmurjejelepo

Tocno tak pajdas. Naj spizdijo. Ci v lublani spilajo mi je vseeno. Ali tukaj v nason prrekmurji pa naj ne odijo. Nejso dobrodosli. Ostali pa ka jim rit lizete se odselite ta. Nejste prekmurce. Ste en d... K

In reply to by Pika na I (ni preverjeno)

pomurc (ni preverjeno)

Thompsonovi koncerti so med drugim prepovedani v Nemčiji, Avstriji, Švici, Nizozemski,... Toliko o tem.

premure.... (ni preverjeno)

a to so. ti povedali rezimski mediji ali clani partije? pripni link, ali vsaj vir iz tujine, da sami preverimo to prepoved. drugace je to samo komunisticna laz.

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

prekmurski123

Ka si topel? Se ti tak vidi te tomp-tič 😂

In reply to by premure.... (ni preverjeno)

marmaljez (ni preverjeno)

"Das Konzert einer rechtsextremen Band aus Kroatien in Kremsmünster wurde nach Protesten abgesagt
Die Band Thompson ist schon öfter durch den Gebrauch rechtsextremer Symbolik aufgefallen."
.
"Das Berner Außenministerium bestätigte am Donnerstagabend, dass der Schweizer Botschafter ins kroatische Außenministerium bestellt worden sei.
Das Einreiseverbot für den ultranationalistischen kroatischen Sänger Marko Perkovic alias Thompson führt zu diplomatischen Spannungen zwischen der Schweiz und Kroatien. Um ihr Missfallen mit der Entscheidung zu bekunden, ließ die kroatische Regierung den Schweizer Botschafter ins Zagreber Außenministerium zitieren."
.
"Verbot von Thompson-Konzert bleibt bestehen
Der Auftritt des umstrittenen kroatischen Sängers Marko Perkovic alias Thompson in Schlieren bleibt untersagt. Das Statthalteramt hat einen Rekurs gegen das Verbot abgewiesen. Der Veranstalter will nicht klein beigeben."
.
.
.
Bi ti prilepo enih 30 linkov najmenje prilepo pa mi ne dovoli...... samo glede na to ka si zarukani imbecil ti verjetno tou itak nebi hasnilo.

In reply to by premure.... (ni preverjeno)

puems (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

da boste vedeli resnico:
- Nikjer doslej v EU koncert Tompsona oblasti niso prepovedale, bile so zgolj posamezne pogodbene odpovedi, kot se to dogaja tudi pri drugih glasbenikih
- Da je Tompson v tujini prepovedan, to je laž, ki jo širijo slovenski mein stream mediji, ljudje pa žal temu verjamejo, ker ne iscejo resnice.

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

p3p (ni preverjeno)

jaz bo kupil 10kart
to bo vroča roba
se bo dalo veliko zaslužiti
Še mali murgelski prdec in druže opankovič bosta od mene kupila karte

In reply to by puems (ni preverjeno)

marmaljez (ni preverjeno)

"Das Konzert einer rechtsextremen Band aus Kroatien in Kremsmünster wurde nach Protesten abgesagt
Die Band Thompson ist schon öfter durch den Gebrauch rechtsextremer Symbolik aufgefallen."
.
"Das Berner Außenministerium bestätigte am Donnerstagabend, dass der Schweizer Botschafter ins kroatische Außenministerium bestellt worden sei.
Das Einreiseverbot für den ultranationalistischen kroatischen Sänger Marko Perkovic alias Thompson führt zu diplomatischen Spannungen zwischen der Schweiz und Kroatien. Um ihr Missfallen mit der Entscheidung zu bekunden, ließ die kroatische Regierung den Schweizer Botschafter ins Zagreber Außenministerium zitieren."
.
"Verbot von Thompson-Konzert bleibt bestehen
Der Auftritt des umstrittenen kroatischen Sängers Marko Perkovic alias Thompson in Schlieren bleibt untersagt. Das Statthalteramt hat einen Rekurs gegen das Verbot abgewiesen. Der Veranstalter will nicht klein beigeben."
.
.
.
Bi ti prilepo enih 30 linkov najmenje prilepo pa mi ne dovoli...... samo glede na to ka si zarukani imbecil ti verjetno tou itak nebi hasnilo.

In reply to by puems (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Na hrvaškem so.

In reply to by puems (ni preverjeno)

miki..... (ni preverjeno)

Ce smo v demokraciji, potem velja spostovati odlocitevs sodisca, ce naimo, povejte da se oborozim.
- MB-upravna enota je koncert prepovedala v nasprotju z odločbo Upravnega sodišča.
- Tompson bi lahko vnaprej prepovedali kvečjemu točno določene pesmi ali ikonografijo, ne pa celotnega koncerta, tako določa tudi ESČP
- Zato je odlocitev MNZ v tem smislu korektna.

nacelnik ue mb nima pojma o pravu in odloca politicno. a zato so ga nagnali iz obcine ms.

p3p (ni preverjeno)

a nagnali so ga
naženeš vendarle psa
ne moreš pa kar tako nagnati delavca

In reply to by miki..... (ni preverjeno)

lo2 (ni preverjeno)

je potem verjetno “pobegnil” prostovoljno. “nagnali” je misljeno s prispodobo. Drugace smo pa ze videli tudi v medijih, da so kaksnega slabega delavca ali direktorja nagnali, ker je dellal vec skode kot koristi.

In reply to by p3p (ni preverjeno)

p3p (ni preverjeno)

a pod prispodobo

In reply to by lo2 (ni preverjeno)

prekmurski123

Vej pa un je pes

In reply to by p3p (ni preverjeno)

ČISTOKRVNI SLOVENEC (ni preverjeno)

Slovenija je puna priseljenih četnikov in ustašev in tej jebejo celo Slovenijo pa še med sabo, čistokrvni Slovenci pa moramo to zraven gledati. Kdaj bo prišel čas, da bomo gor stanoli in vse to nagnali tja od kod so prišli, Sloveniji je potrebna OLUJA kot na Hrvaškem vse so nagnali v p.... m...... pa imajo zdaj pred rdečo zvezdo mir.

hjgzuis (ni preverjeno)

tako je. in tudi v srbiji imajo pred rdeco zvezdo mir. samo pri nas kradejo in se norcujejo iz slovencev.

In reply to by ČISTOKRVNI SLOVENEC (ni preverjeno)

janšist (ni preverjeno)

Točno tak.... vsi bivše rdeče zvezdniki so se zbrali v komunistični partiji SDS in nas zdaj ropajo in se norčujejo iz Slovenije in slovencev.

In reply to by hjgzuis (ni preverjeno)

qwas (ni preverjeno)

Daniela, ki jo najema Jankovic v Lj je bila porocena s Tompsonom. A lahko poje?

woplo (ni preverjeno)

Drugi val odpuščanj v ZDA. Pri nas pa veselica kot da je vse ok. aja, vecina jih je v javni upravi in jih boli k..... zato so politkolesarji teh ne odpuscajo.

inokss (ni preverjeno)

dobil sem poloznici za placilo davka za nepremicnino.
skoda ka se taksne zadeve v prvi vrsti ne objavljajo...
ce de te pevec spilo ali nej, me telko ne boli kak pa te davek keri mi za bv vzeme 60 eur

čarni vrag (ni preverjeno)

kaj si ti vedno tak fuknjeni
ali samo takrat ko ti pride stric iz Čakovca
na obisk in ti zvečer pove pravljico
potem ti pa v usta vtakne banano

In reply to by inokss (ni preverjeno)

lopolqww (ni preverjeno)

boli me ali bo koncert ustasa, cetnika ali komunista, na nobenga ne bom sel. zakaj? ker sem slovenec.

Margejca (ni preverjeno)

Ustaš naj pjeva na rvatskem.... Marš

aplo.ja (ni preverjeno)

a četnik pa v glavnem mestu, u sloveniji? in komunist za beck vokal.

In reply to by Margejca (ni preverjeno)

Lop38 (ni preverjeno)

Ko jebe hrčke ka se slinite kak pa nas Slo majo oni radi eni se njin pa v rit vlečejte pušite k....

Prekmurjejelepo

Tocno tak. Te smrad naj spizdi

In reply to by Lop38 (ni preverjeno)

prekmurski123

Ka ste eni tak potrebni tej hrcekov. Posljite jih nekam. Naj ide spilat v severno korejo. Skoda ka imamo telko budal v slo ka rit lizejo hrvaton. Zabiti narod smo. Svoje ne cenimo. Samo hrceke. Tudi po diskojah samo hrceke cujes.mj njim dobro oni pa nam noz v hrbet

prekmurski123

Pa še to bi dodal. Še Madžari so baukse sosedi kak pa tej hrceki...

masjter3 (ni preverjeno)

EJ ZAGORO LIJEPA LI SI, SLAVONIJO ZLATNA TI SI, HERCEG-BOSNO SRCE PONOSNOOOOOOO
DALMACIJO MORE MOJEEEEE, JEDNA DUŠA A NAS DVOJE

. (ni preverjeno)

Do volitev de še politika napravila pravi kaos v državi.

. (ni preverjeno)

Ena dobrih potez našega bivšega podžupana ali ka je že bil. Na ton koncertu do tak samo hrvaški. Te do se pa stepli med seuf, naši policaji pa jih naj mirijo? To je tak kot če bi rtvslo ukinili pa bi meli samo Nouvo televizijo. Do volitev de še puno problevof napravljenih. Politika de prevzela puno inštitucij, ki bo delalo pod njeno komando ne neodvisno. Ovi pa ne vejo, kak bi si razdelili kockico čokolade.

čarni vrag (ni preverjeno)

Jure zove, Boban viče evo mene poglavniče Človek ka po povle takšne pesmi ne spada v Slovenijo.

smrkci (ni preverjeno)

Živel thompson,za druge pa ko jih jebe.

Starejše novice