Srečko Đurov, načelnik Upravne enote Maribor in nekdanji direktor soboške občinske uprave, se je za Sobotainfo odzval na potezo ministrstva za notranje zadeve, ki je odpravilo odločbo Upravne enote Maribor glede prepovedi koncerta Thompsona.

»Odločbo ministrstva za notranje zadeve sem dolžan upoštevati, še vedno sem pa mnenja, da je bila odločba Upravne enote Maribor o prepovedi koncerta Marka Perkovič Thomsona pravilna. Poveličevanja ustaštva na javni prireditvi grobo posega v človeško dostojanstvo. Še posebej to velja za mesto Maribor, ki je v drugi svetovni vojni doživelo hud teror,« je jasen Srečko Đurov, načelnik Upravne enote Maribor.

Kot nadaljuje Đurov, je Upravna enota Maribor predlogu policije ugodila in predmetni koncert prepovedala, saj so prepričani, da sso s prepovedjo varovali temelje ustavne ureditve, in sicer vladavino prava, človeško dostojanstvo in pluralizem. 

»Pluralizem ni nekaj, kar je neomejeno. Ko so podani stvarno upravičeni razlogi in obstaja družbena potreba v demokratični družbi, ko sta pravici do javnega zbiranja in svobode izražanja izrabljeni za cilje, ki so v nasprotju s Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in Ustavo Republike Slovenije, je upravni organ dolžan ukrepati. Stvarno upravičeni razlogi za prepoved javne prireditve so bili dokazani na podlagi ravnanj pevca in dela publike na prejšnjih javnih prireditvah Marka Perkovića Thompsona pred letom 2017 in po letu 2017 vse do danes,« pojasnjuje Đurov in dodaja: 

Đurov: Poveličevanje ustaštva ni pluralizem

»Poveličevanje ustaštva in spodbujanje k sovraštvu na javni prireditvi nista pluralizem. Je direkten napad na temeljne vrednote Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in Ustave Republike Slovenije. V tem primeru ne gre za iritanten, ekscentričen, provokativen govor, ampak za govor, ki je usmerjen v izzivanje nasilja. Zgodovina je dokaz tega nasilja. Tako javno prireditev Upravne enota Maribor ni prepovedala zaradi svetovnih nazorov in ideologije organizatorja in pevca kot poskuša prikazati organizator, ampak ker v Republiki Sloveniji poveličevanja ustaštva in spodbujanja sovraštva na javni prireditvi ni dovoljeno.« 

Upravna enota Maribor je v ponovljenem postopku upoštevala čisto vsa napotila Upravnega sodišča Republike Slovenije in ministrstva za notranje zadeve, še izpostavlja načelnik Upravne enote Maribor. 

»Zato nas ta odločitev še toliko bolj preseneča in hkrati skrbi. Z vidika vrednostne ocene posega v človekovo dostojanstvo z organiziranjem koncerta Marka Perkovića Thompsona ni bistvene razlike, kot če bi organizirali v Mariboru koncert izvajalca, ki je znan, da na koncertu vzklika 'Heil Hitler' ali 'Sieg Heil' in ki bi takšne vzklike vtkal celo v svoje pesmi, ki bi v pesmih slavil nacistične zločince, ki bi spodbujal obiskovalce h kričanju takšnih vzklikov in ki bi v svojih izjavah za medije slavil nacizem in Adolfa Hitlerja. Če bi upravni organ odločal o prepovedi takšnega koncerta, bi bilo dvomov o sorazmernosti posega v obliki prepovedi verjetno zelo malo. Še vedno smo mnenja, da je zločinska narava ustaškega režima enakovredna nacistični, vzklik 'Za dom spremni!' pa je ekvivalent nacističnemu pozdravu 'Heil Hitler' ali 'Sieg Heil'. Tudi žrtve obeh fašističnih, genocidnih in totalitarnih režimov se v precejšnji meri prekrivajo,« odločno dodaja Đurov.

Spomnimo. Organizator koncertov Miran Trol, ki je prvi koncert hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Sloveniji nameraval organizirati že maja 2017, za Mariborinfo zadeve sicer ne želi komentirati: »Osebno v tem trenutku ne dajem nobenih izjav v zvezi s tem. Vse boste izvedeli, ko bo čas za to.«

Thompson in organizator Trol imata zdaj v rokah pravnomočno odločbo, a vprašanje je, če bo hrvaški glasbenik še želel izvesti koncert. Navedbe hrvaškega izvajalca Thompsona, da naj bi mu z obema prepovedma nastalo za kar 150.000 evrov poslovne škode, na Upravni enoti Maribor niso želeli komentirati.

V odločbi ministrstva za notranje zadeve, ki je pritožbo Trola sprejelo kot utemeljeno, je zapisano, da se prijava javne prireditve vrne Policijski postaji Maribor. 

Celotna odločba v nadaljevanju. 

Komentarji (36)

debela žemla (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

đurov je lepi dečko

Svetlana Maka… (ni preverjeno)

domov si ga pelji
in ga v wc naseli
mogoče bo še lepši

In reply to by debela žemla (ni preverjeno)

komunistka Olga (ni preverjeno)

jaz mu nikoli ne bi dala

In reply to by Svetlana Maka… (ni preverjeno)

Prekmurjejelepo

Pametna si. Rajse prekmurski domaci falat

In reply to by komunistka Olga (ni preverjeno)

Prekmurjejelepo

Rajsj bi si kaksni prekmurski falat najsla

In reply to by debela žemla (ni preverjeno)

oldgringos (ni preverjeno)

Notranji minister je tak san DOMOBRANEC !

komunistka Olga (ni preverjeno)

kaj pa je narobe če braniš dom

In reply to by oldgringos (ni preverjeno)

Godžiro (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Eh jebi ga malo se je zmoto v oceni , verjetno je pozabo dodati še da je enakovredna tudi komunistični , zapomnite si - brez razčiščene preteklosti ni prihodnosti .

daško (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dovoljeno pa jje povelič

daško (ni preverjeno)

Dovoljeno pa je poveličevati rdečo zvezdo in Tita to pa je ali????

p3p (ni preverjeno)

Tito nikdar nej bil fašist ali nacist

In reply to by daško (ni preverjeno)

Lpik (ni preverjeno)

Še hujši.

In reply to by p3p (ni preverjeno)

p3p (ni preverjeno)

bil je peder

In reply to by Lpik (ni preverjeno)

julka (ni preverjeno)

O primernosti koncerta naj odloča upravna enota kjer naj bi bil koncert in ne ministrstvo. Če pa je Hojsu Tomson tako drag naj si ga pelje v posteljo.

Svetlana Maka… (ni preverjeno)

zakaj je spizdil iz sobote

In reply to by julka (ni preverjeno)

I1276 (ni preverjeno)

Ka so na občini Murska Sobota mogli meti direktorja z Maribora. Pa to je sramota. Lopovi

Ha, ha , ha (ni preverjeno)

Pravi se je najšo , ka de nan tanače davo .

Srb iz Bosne (ni preverjeno)

Meni so ustaše poklali pol familije ker smo pač pravoslavni srbi. Dosta so bili slabši od samih Nemcev. Smrt fašizmu!

feri11 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

četniki so pa sploj nej obstajali??? Pa klali tudi nej????

In reply to by Srb iz Bosne (ni preverjeno)

Llop (ni preverjeno)

Smrt komunizmu.

In reply to by Srb iz Bosne (ni preverjeno)

Lol lol (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

NACISTI=USTAŠI=
KOMUNISTI=FAŠISTI
Thompson je se je boril za svobodo Hrvaškega naroda, ki je bil zatiran pod Jugoslovanskim komunizmom. Tolko za info polpismeni ljudje. Za dom sem tudi jaz pripravljen in nisem zato ustaš! Jokcate levičarji ker se je pipica zaprla! Samo tako naprej!

Frđanek1980 (ni preverjeno)

Kelko si star? Vejpa ustaši so že od 14. stoletja naprej. Med 2. svetovno so bili odkrito na strani Hitlera in fašistov... Ka nemo kaj podrobneje pisal...

In reply to by Lol lol (ni preverjeno)

feri11 (ni preverjeno)

Thompsonof najvejkši grej je , ka je nej srbin.... Srbin smej pa v slovenistani se, ka njemi zapaše, dila drogo, kole, posilavle... Pa lejko talate minuse ali tak pač je... Za arkana pa Ceco je nej bil nikdar problem.....

kuntakinte (ni preverjeno)

... pa za Ribljo čorbo z Boron na čeli ... šteri na velko žali Slovence ... tüdi nigdar nej bül problem ...

In reply to by feri11 (ni preverjeno)

p3p (ni preverjeno)

kaj pa imamo Slovenci z Ustaštvom
Neka nas boli kurac za to
Važna je muzika
Samo da se pjeva

Yswww (ni preverjeno)

Če bi bil Srbin bi imel vsak dan koncert u Stožicama. Pa kaj ste srbski pasaluk. Na morje pa hodite h hrvatom. Niti v srbiji niti v hrvaski nimajo rdeče zvezde in kaviar komunistov, ampak so ponosni na svoj narod. samo v sloveniji srbski in hrvaski komunisti nabijajo svojo mantro.

telica in prasica (ni preverjeno)

JEBENI KOMENTATORI, BUDALE ZA VAS SE 2. SVETOVNA VOJNA ŠE ZMERAJ NI KONČALA. VSE VAS ŽIVO MOTI SAMO NE KOMUNIZEM. KOMUNIZEM, NACIZEM IN FAŠIZEM SO OBSOJENI IN PREPOVDANI REŽIMI, OBSOJENI OD CELE EVROPE, RAZEN SLOVENIJE. V nobenih od jugoslovanskih republik ne boste videli, da bi kdo telovadil z rdečo zvezdo razen v Sloveniji. ZATO SMRT KOMUNIZMU, FAŠIZMU, IN NACIZMU.

gost2020 (ni preverjeno)

Saj mogoče ima prav glede koncerta, AMPAK!!! naj se spomni kaj je sam počel v MS z lekarnami in tako dalje.... takšni so najhujši!!!

prekmurski123

Pa ka bi zdej rad? Se vidi ka se njeme jebe za publiko. Samo pejneze bi rad.

p3p (ni preverjeno)

Ne vem kaj imate toliko proti Thopsoni
Ko je pa peval na titovom pogrebi je bil pa dober

Prekmurjejelepo

Pa ka ma to veze s tem. Titi je bilo vseeno za nas. Nic je nej naredo dobroga. Navaden morilec kak Hitler. Lidge so niti nej mogli si kupiti avto. Ziveli smo v bedi in siromastvi

In reply to by p3p (ni preverjeno)

prekmurski123

Domov si ga pelaj topel

In reply to by p3p (ni preverjeno)

prekmurski123

Gnoj ka bi rad. Nas ide od kec je priso

Šešelj (ni preverjeno)

Četnik Bora Đorđević je u Ljublani uvijek dobro došao..

Prekmurjejelepo

Toga gnojasa natirati v pm

Vse jasno (ni preverjeno)

Bolgar-pravoslavec se izživlja nad vsem kar diši na katoliško vero in ljubezen do domovine.

Bugar ne seri, da se naslednjem komentarju ne pojavi kak home video iz MS.
Kaj pa čaka Janša, da ga ne zamenja?

Marko, dobrodošel v MB!

Starejše novice