V domovih za starejše cepljenih blizu 96 odstotkov stanovalcev.

Precepljenost v domovih za starejše je po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja precej visoka.

Proti covidu-19 je cepljenih blizu 96 odstotkov stanovalcev. 

»Razmere so popolnoma drugačne kot pred letom, ko cepivo še ni bilo na voljo,« je povedal minister.

Kljub visoki precepljenosti med stanovalci pa je Cigler Kralj danes na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal, da prihajajo v obdobje, ko se tudi v domovih za starejše in socialnovarstvenih zavodih ponovno srečujejo s porastom okužb z novim koronavirusom. Čeprav število okužb ni visoko, pa beležijo njihovo hitro rast.

Razmere drugačne kot pred letom dni

Vseeno so razmere bistveno drugačne kot pred enim letom. 

»Resni bolezenski znaki se ob morebitni okužbi pojavijo zelo redko, pogosto gre za asimptomatske primere, odhodov na bolnišnično zdravljenje pa je zelo malo,« je dejal.

Od začetka avgusta do danes v domovih za starejše umrlo je devet oseb

Od začetka avgusta do danes so sicer v domovih za starejše potrdili okužbo pri 92 stanovalcih in 110 zaposlenih, umrlo je devet oseb. V bolnišnico so napotili 2,1 odstotka okuženih, ki so bili cepljeni, ter 15,8 odstotka okuženih, ki niso bili cepljeni. 

»Še en podatek, ki potrjujejo učinkovitost in varnost cepiva,« je dejal.

V domovih za starejše in socialnovarstvenih zavodih je trenutno cepljenih 95,5 odstotka stanovalcev, od tega z dvema odmerkoma 80,6 odstotka, z enim odmerkom 8,8 odstotka in s tremi odmerki 6,2 odstotka.

Med zaposlenimi v teh ustanovah pa je cepljenih 60,5 odstotka, od tega 52,4 odstotka z dvema odmerkoma, 12,6 odstotka z enim in 0,6 odstotka s tremi odmerki.

Za stanovalce domov za starejše priporočen tretji odmerek

Cepljenje se bo še nadaljevalo, saj je tako med stanovalci kot zaposlenimi še nekaj prebolevnikov in se še niso cepili, je dodal minister. Precepljenost je osrednji pogoj, da se bo ta epidemija končala, zato je vse državljane, še posebej zaposlene v socialnovarstvenih ustanovah in programih, pozval, naj se cepijo.

Glede cepljenja s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19 je dodal, da so na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje stanovalci domov za starejše ena od ciljnih skupin, za katero se to priporoča. 

Doslej se je o cepljenju s tretjim odmerkom dogovorilo že več kot 80 domov, ostali se z zdravstvenimi domovi še dogovarjajo. Trenutno je s tretjim odmerkom cepljenih 1031 stanovalcev oziroma omenjenih 6,2 odstotka, je navedel.

Ob tem je Cigler Kralj poudaril, da dosledno upoštevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) omogoča, da domovi za starejše ostajajo odprti.

Komentarji (44)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ulahorvat26 (nepreverjen)

Priporočen je tretji odmerek da vam pobijejo starše in nič ne bodo odgovarjali pa kaj je z vami narobe kriminalci v doživljenski zapor z vsemi sodelujočimi v tej prevari!

Zdravstveni delavci (nepreverjen)

Zanimijvo. Skoraj vsi cepljeni pa beležijo hitro rast okužb. Zanimijvo.....

delacvidel (nepreverjen)

in tako bo tudi izven domov za ostarele, ko bo že večina cepljenih, in potem boš dobil odgovor pod nujno rabiš 3. dozo neregistriranega in netestiranega cepiva. Ampak covid bo še vedno med nami, oni pa dobijo nov sveženj milijonov za okrevanje iz eu, da si bodo delili korona dodatke. Zbudite se.

In reply to by Zdravstveni delavci (nepreverjen)

hulahop (nepreverjen)

3 miljarde lidi zadnjih 11 mesecov je nej zadostno testeranje? :)

In reply to by delacvidel (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Znači cepijvo je itak brez veze, ali kak????? 100 % cepleni, okužbe pa v porasti.... Zaj pa razmi či moreš.....

wue (nepreverjen)

ka pa dale pise? v primerjavi z lani, hospitalizaj nega!!! torej? vala
Nikder se je nej slo za bi Covid izgino, slo se je ka lidje nedo po bolnicaj

In reply to by anton77 (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Seveda ka nej trbelo hospitalizacij, če pa jih od 92 okuženih je 9 umrlo (predvidevam, da niso umirale med. sestre oziroma delavci)...

Tou se tebi nekak zdi, ka je uspeh, pa cepljenje "vala" ????? Ali si tak izprijeno pokvarjen ali samo zabiti??? Povej rajši, ka si zabiti, tou ti nemren zameriti, tü si nemreš pomagati !!

In reply to by wue (nepreverjen)

nihil (nepreverjen)

znači samo, ka si nej prešto/razmo članka. razmeš pa tak nika nej

In reply to by anton77 (nepreverjen)

ZaskrbljeniŽ (nepreverjen)

Skrbeti nas mora samo to, da cepivo nič ne pomaga pa nas vseeno silijo v cepljenje. V kratkem bodo na trgu zdravila, ki bodo pomagala blažiti oziroma pozdraviti simptome korone, zato je potrebno porabiti že kupljena cepiva. Testna in nepreizkušena cepiva z začasnim dovoljenjem bodo po prihodu zdravil izginila iz trga, oziroma bodo izgubila začasno dovoljenje za uporabo. Berite tuje renomirane medicinske medije in vam bo vse jasno. Zato pa WHO ne priporoča tretjega odmerka, niti ne priporoča cepljenje otrok in mladostnikov. Čas, ko bo spet jasno (kot pri prašičji gripi), da je svetovno histerijo okoli korone ponovno zakuhala farmacevtska industrija je vse bližje.

yupijaja (nepreverjen)

Point toga clanka je ka cepivo vala! Ale ne razmes ka stes? Bralno razumevanje so
ponavadi osvoji v osnovni soli no

In reply to by ZaskrbljeniŽ (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

92 okuženih in od tega 9 umrlo (predvidevam, da niso umirale med. sestre oziroma delavci)... Pazi, tou je v enem mesecu in 20 dni !!!!

Tou se tebi nekak zdi, ka je uspeh, pa cepljenje "vala" ????? Ali si tak izprijeno pokvarjen ali samo zabiti??? Povej rajši, ka si zabiti, tou ti nemren zameriti, tü si nemreš pomagati !!

In reply to by yupijaja (nepreverjen)

priznanje (nepreverjen)

VRANA te po tvoje se je bokse nej cepiti in te mo meli 40-50 na den mrtvih kak lani? Vsak ka menje mrge je velki uspeh in zakoj bi sto mogo biti zaradi toga zabiti??? Vsaka smrt menje je uspeh! Je pa fajn ka zdaj vsi komentatori ka brsete tu vsaj priznavlete ka virus obstaja in zaradi njega merajo ljudje!! Vsaj to! Ze velki napredek

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Še eden zabiti, hihi. Tij si tak zabiti, ka ti je nikak pravo, ka što se ne cepi, tisti ne priznava obstoja virusa in tou dejansko vörvleš??? Pa kak si lejko tak primitiven? Seveda obstaja kakšen, ka de tupo, ka virusa nega, ka nam vgrajujejo antene, 5G, ne vem kakšne teorije vse že tirajo eni.... Ampak to nima NOBENE veze z večino ljudi, ki se nočejo cepiti!
In takšen zabitež de pokroviteljsko ugotavljal "velki napredek".... Neverjetno, kaj naj povem...

Glede cepljenja pa: od 100% učinkovitosti, vrnitev v normalo, brez mask, odprta družba,..... smo zdaj prišli na "Vsaka smrt menje je uspeh!". jao, jao... Me zanima, ka te pravli, kda pridejo na svetlo podatki, koliko smrti je zaradi cepljenja direktno!!

In reply to by priznanje (nepreverjen)

sraka (nepreverjen)

VRANA kelko si ti star? Glede na stevilo zaljivk v enon komentari verjetno vec kak 15 nej! Saj verjetno dosti vec nemres biti, ka
mas celi den cas oditi nazaj na Sobotainfo gledat, ce ti je sto kaj napiso in odgovarjat! Pojdi malo v na luft, v realni svet med lidi.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Ges san star 14 pa pol, ti si pa še eden dodaten zabitež, hihi... Glej, prva beseda ti je VRANA, pa desno "V živo na Sobotainfo" takoj vidim... Kakšna umetnost pa je tou? Aja, tij si zabiti, pa ti je tou resna znanost, hihi...

In reply to by sraka (nepreverjen)

zvonep (nepreverjen)

A zdravila pa do ok? :)

In reply to by ZaskrbljeniŽ (nepreverjen)

đohaB (nepreverjen)

To si zdaj tak za brezveze napisao in misliš ka si pameten izpadno? Nekak nej glih.
Cepiva so dali na trg pa parih mesecih nekšoga na silo varjenja in računalniških simulacij, zdravila so pa malo drugačna in temeljijo na dolgoletnih raziskavah podobnih virusov. Če pač ne vejš te ne komentejraj. Virus Covid je nej od pred leto pa pou in ne ven od ge tista famozna krilatica o nekšon "novon korona virusi". Če že cepivo te ali Moderna ali Janssen, to ma vsaj nekaj dolgoročne koristi in temeljijo na preverjenoj bazi, Pfizer pa ostali šmarni pa so čista računalniška kemija.

In reply to by zvonep (nepreverjen)

Yourmom (nepreverjen)

Praf smesno v spadne kda nesce taksen kak si ti misli ka je pameten. Ampak ajde naj ti bao, ti gr tudi poven kak ti mamica guci “ti ti nas pameten decko”

In reply to by đohaB (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Če bi ta Cigler Kralj prešto ka se dogaja v Izraeli, ne bi bil presenečen. Po šesti mescih cepivo kaput, zato tan cejpijo s tretjo dozo. Vseeno dosta cepljenih merje. Naši brezvezniki pa ščejo cepiti mlade ženske pa deco. Pa vrtece do zaprli.

..čpl (nepreverjen)

JA, ker so vsi cepljeni, bedaki na vladi in ker nobenega cepljenega ne testirajo, se širijo okužbe. Halo, kaj vam izkušnja iz Izraela nič ne pove.

neoneo (nepreverjen)

Anti-vaxeri enjajte si delati bruke pa prestite clanek. Neje point vsega naslov. Dale tudi trbej presteti pa zadevo RAZMETE!!! Samo se vecje bedake delate iz sebe. Nej cudo ka vas vecina oznacuje za neinteligentne in neizobrazene lidi. Te pa vas je prejsni keden 80.000 stalo v vrstaj za cepivo!! Khmm…

LowIQ (nepreverjen)

Ovčka.. BEE, BEE, BEE

In reply to by neoneo (nepreverjen)

AA430 (nepreverjen)

Bravo neoneo. Toga,ka si napijso. Enostavno ljudje ne samo nocejo,ampak ne vejo razumeti.
Vsak od njih se je cepil,odkar je prisel na svet,proti vsem moznim boleznim in to od rojstva. Samo se tega ne zavedajo,da s(m)o vsi gor zrasli zdravi!! Tudi sedaj je tako...
Ostanite zdravi in pazite nase.

In reply to by neoneo (nepreverjen)

oekol (nepreverjen)

Kdaj vam bo kapnilo, da so cepiva precej manj učinkovita, kot jih propagirajo? Da je siljenje v cepljenje kar vseh poprek jalovo delo in večkratne doze slabijo imunski sistem?

In reply to by neoneo (nepreverjen)

đohaB (nepreverjen)

Je pa vrag gda maš prijatele doktore in še kakšnoga bio raziskovalca pa se vsi samo naraji smijejo iz vsega toga. Vsi, vrejd z menov so cepleni, pa vseeno pravijo ka je tou brezveze in ka so cepiva en navaden drek.

In reply to by neoneo (nepreverjen)

aLeLUja (nepreverjen)

Uuuu kak si ti pomemben! Samo zalostno ka se v meces ka mas kao kvazi pametne kolege san pa si ocitno nika nej naredo iz sebe!

In reply to by đohaB (nepreverjen)

uradnilista (nepreverjen)

Zdaj me le še to zanima, kateri od ministrov NovaSlovenija je glasoval proti odlokraciji, s katero je pokvarjena vladaRS na dopisni seji uvedla medicinski apartheid?
ker za ostale stranke v vladi vem da so diktatorji, ko dobijo oblast

omizje.a (nepreverjen)

Praktično vsa sodobna propaganda (ne zgolj C19) temelji na principih Edwarda Bernays-a, očeta sodobne propagande in manipulacije. Bernays v svojih zapisih izpostavi,da družba popolnoma nekritično sprejma vsako idejo, če jo predstavi zdravnik,kot figura avtoritete.

verjetn.... (nepreverjen)

berem vladni twit in se smejim ker mora, da je vic :), ...
[email protected]: Na jahtah sem preživel vsega skupaj kakšnih 10 ur, mislim celo, da sem bil pol ure na jadrnici z gospodom Kučanom, in to ni bilo nobeno lobiranje.

cepivo.astra (nepreverjen)

Vsak cepljen dobi vase neko snov in svojo qr kodo ter ser.št,ki bo kmalu postala obvezna globalno.Morda ne gre za čipiranje, gre pa vsekakor za “brendiranje”,kot živino.Vse pa se zbira v globalnem registru WHO. In ljudem je to ok?

No, (nepreverjen)

Ta je dobra , vsak dobi vase neko snov , qr.kodo , čip itd.
pa glej ti nisi navadno tele , ti si anticepilsko tele .

In reply to by cepivo.astra (nepreverjen)

sdigt (nepreverjen)

Maš puno aplikacij s kerimi lejko preveriš svojo številko.

In reply to by No, (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Keri nevijde ,ka mučkajo z ten viruson je slepi . Nejsna anti cepilec ali pa anti tester ali ka koli , nedo me spravili do toga ,ka bon sočloveka gledo naček, ci je cepleni ali nej ali je proti ali nej . Ali magicno se virus zbidij ,kda se bliza jesen/zima a poleti pa virus spij ,kda smo po cejlon svejti potovale pa odli na dopuste .

butale (nepreverjen)

A osebje v DSo-jih pa ni potrebno cepit, ker niso v stiku z ranljivimi skupinami? vlada je padla na glavo, strokovna skupina pa je politično telo.

berziajnc (nepreverjen)

Spet porast okužb med oskrbovanci domov, precepljenost sicer 95-odstotna. Kako, če cepivo ščiti? potem noben ne bo hujše zbolel ni panike. sarkazem off. Noben ne bo zbolel, samo umrl bo.
Zakaj nam ne dajo podatkov, koliko je tistih, ki so se kljub dvakratnemu cepljenju vseeno okužili. VEDNO VEČ JIH JE!

nihil (nepreverjen)

Prvo kak prvo prešti cejli članek pa malo misle kcoj, ka dele kak od naslova si nej prišel. + Ti je kda ge što pravo ka se nemreš okužiti/nemreš nositi okrog či si cepljeni? Nej, so pa pravle ka je potek bolezni milejši in to je tuj point sega toga. Kelkokrat šče ?

In reply to by berziajnc (nepreverjen)

bihkiol (nepreverjen)

prvo kot prvo prešti še kakšen drugi članek na isto temo na drugem portalu. Prvi stavek je kopija naslova od siola, hočeš reči da na vladnem siol-u zavajajo ali lažejo?

In reply to by nihil (nepreverjen)

Fritz (nepreverjen)

Dosta jih več nešče 3 odmerek
Brez toga štemplena te pa isti kak necepleni kak je logarjeva pravla

wopw (nepreverjen)

sobotainfo popravite v naslovni strani št. cepljenih 1.068.987 ki ni ažurirano. Po podatkih vlade je cepljenih 1.088.171

Gadafi (nepreverjen)

Vala vala v Auschwitzu Hitler je tam tuj viruse prepravlo

narod je čuda (nepreverjen)

Administrator pa ka si čista zgubo kompas? Te komentare že gledan leto dni. Pa ti je nej prišlo na pamet ka bi komentare doj zapro v covid člankaj? Misliš ka što ide na sobota info samo zato ka vido ka en ali par idiotov piše pod covid člankon? Špot i sramota, za portal kak v celoti.

Tonnin (nepreverjen)

Sobotainfo na te racun sluzi bozicnico. Valda se sami provocerajo med komentari ka je te bole klikano pa gledano. vejpa nikder do zdaj so nej meli telko ogledov in komentarov

In reply to by narod je čuda (nepreverjen)

narod je čuda (nepreverjen)

Ma ko jih jebe, žalost od portala. Gledano pa klikano ja, ka en pod 100 imeni san sebi piše. Sramota brez primere.

In reply to by Tonnin (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Je kdo dobil strdek na levi roki 2 mesca po cepljenju?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice