Po oceni okoljskega ministrstva, ki izgradnje hidroelektrarn na Muri ne podpira, obstajata dva možna razpleta v postopku odločanja o tem vprašanju.

Nedolgo nazaj smo poročali o tem, da obstajata dva najverjetnejša scenarija za hidroelektrarne na reki Muri. Postopek priprave državnega prostorskega načrta za hidroelektrarno Hrastje-Mota na Muri na okoljskem ministrstvu teče že vse od začetka leta 2012. Februarja je bilo izdano pozitivno mnenje o ustreznosti okoljskega poročila, ki pa v zaključku navaja, da je plan nesprejemljiv, saj izkazuje bistvene vplive na okolje. Kot je takrat pojasnil okoljski minister Simon Zajc, so na osnovi tega zaključka pripravili več gradiv, ki so zdaj v fazi medresorskega usklajevanja.

Spomnimo na plan A in plan B:

Eden od teh je tudi priprava sklepa vlade o zaustavitvi postopka priprave državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje-Mota, ki po besedah ministra predstavlja plan A. Vlada bi se na podlagi okoljskega poročila torej lahko že odločila za ustavitev državnega prostorskega načrta.

Drugi načrt, plan B, medtem predvideva nadaljevanje postopka. Stekla bi javna razgrnitev študij variant in okoljskega poročila, nato pa odločba o nesprejemljivosti plana, piše STA. Pri tem bi gradiva dopolnili še s preciznimi izravnalnimi in nadomestnimi ukrepi, investitor in pobudnik pa bi se na podlagi preučitve vseh potrebnih ukrepov nato odločila, ali bosta podala predlog za začetek postopka prevlade drugega javnega interesa oziroma prevlade interesa energetike napram okolju.
 

Pesimisti so imeli vnovič prav

Zdaj so se ponovno oglasili v kampanji Rešimo Muro, kjer ministrici Alenki Bratušek med drugim očitajo delo v interesu lobijev, obregnili pa so se tudi ob delo KPK.

Njihovo izjavo za javnost objavljamo v celoti:

"Ob včerajšnjem Dnevu Zemlje smo prebivalci ob reki Muri upravičeno zaskrbljeni. Ko je bilo pred kratkim razglašeno Biosferno območje Mura, je takratni minister za okolje in prostor Jure Leben rekel, da se načrti za izgradnjo HE na Muri ustavijo. Pesimisti so zopet imeli prav. Oblast v Ljubljani je ministra zamenjala in uredba o prenehanju koncesije za izgradnjo HE se je izgubila v medresorskem usklajevanju. Kljub zatrjevanju predsednika vlade Marjana Šarca, da se bo spoštovalo zakonitost, nismo optimisti. 

Oblast grozi tudi s prevlado interesa energetike nad interesi okolja, kakor tudi s prevlado nad pravico do pitne vode, ki jo Mura zagotavlja vsaj 55.000 prebivalcem. Da smo še bolj kislih obrazov praznovali Dan Zemlje, je doprinesel članek o dveh možnostih rešitve vprašanja hidroelektrarn na Muri. Iz članka izhaja, da se je ministrica Alenka Bratušek postavila nad stroko in bo nedvomno negativno okoljsko poročilo spreminjala s "preciznimi omilitvenimi in izravnalnimi ukrepi", očitno v želji, da ugodi določenim lobijem. V naši državi je vse mogoče, saj brezzobi tiger KPK niti približno ne seže tja, kjer bi moral pošteno zagristi. 

"V ZDMM smo zgroženi nad odnosom vlade do prebivalcev ob reki Muri. Predsednik vlade Marjan Šarec nam je 6. aprila 2019 v Murski Soboti ob predaji naših zahtev javno zagotovil, da se bo v primeru načrtovane izgradnje HE na reki Muri postopalo po zakonu. Obravnavo uredbe, ki bi končala 30-letno agonijo in je bila vložena s strani Jureta Lebna, bivšega ministra za okolje in prostor, se v vladi dobesedno ignorira. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek krši vse zakonske norme z zadrževanjem uredbe. V sodelovanju z sedanjim ministrom za okolje in prostor Simonom Zajcem je pripravila novo gradivo. Po predlaganem NAČRTU B bi nesporno negativno okoljsko poročilo popravljali s 'preciznimi omilitvenimi in izravnalnimi ukrepi'. Na ta način bi omogočili nadaljevanje postopka priprave državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje Mota. Pri vsem navedenem gre za eklatantno kršenje zakonodaje in tako neobičajno prakso, da je upravičeno moč sklepati, da ministrica Bratušek deluje v interesu določenih lobijev, predsednik vlade pa ali o tem ni korektno seznanjen ali pa to celo dopušča« pravi Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura. 

Dr. Sonja Bezjak, Muzej norosti, Trate pa pravi: "Alenka Bratušek se od nastopa mandata izogiba srečanju z nami, ki si prizadevamo za zaščito Mure. Z argumenti za zaščito Mure se ni želela seznaniti, po drugi strani pa nas v videu (z dne 23. 3. 2019) na družbenem omrežju blati, da zavajamo in lažemo, hkrati je tudi blokirala podpornike zaščite Mure, ki so jo pozivali k utemeljitvi njenih stališč. Poleg nesprejemljivega odnosa do državljanov, pa je ministrica pokazala tudi nestrokovnost. Po vseh študijah, ki dokazujejo škodljivost gradnje hidroelektrarn, v videu enostransko zagovarja, da gre za najčistejšo energijo. Prof. dr. Mihael J. Toman, strokovnjak za ekosisteme celinskih voda, je njeno izjavo pred kratkim v medijih označil kot skregano z najbolj osnovno logiko in pojasnil, da pregrajevanje rek nikjer na svetu ni strokovno vprašanje, pač pa zgolj politično vprašanje. Ker ne spoštuje niti političnih dogovorov, to je zaveze iz koalicijske pogodbe, da vlada na Muri ne bo gradila hidroelektrarn, premieru Šarcu predlagamo, da Alenko Bratušek razreši z ministrske funkcije".

V kampanji Rešimo Muro bomo od izvoljenih predstavnikov še naprej zahtevali, da izpolnjujejo zakonsko določene roke in zakonodajne postopke, da upoštevajo stroko s področja varovanja narave in zahteve prebivalcev ter da se Muro zaščiti za vedno. Trenutno stanje in obnašanje ministrov in vlade, katerih plača prihaja iz davkoplačevalskega denarja (pa čeprav očitno to pogosto pozabljajo), pa označujemo preprosto za nesprejemljivo".

S spleta

Komentarji (44)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
AVANTURIST (nepreverjen)

Spet prikazujete fotografijo, ki sploh Mura NI, še naprej zavajate, lažete, ponarejate, čisto vse v stilu nekaj ljudi, ki sebe imenujejo nevladniki, naravovarstveniki itd, sam jim pravim delomrzneži ker nikoli v življenju niso delali in ne znajo kako se služi vsakdanji kruh, prisesani so na državne "jasli" beri: financiramo jih državljani.

100-100 (nepreverjen)

No pa mi povej od kec je ta slika-fejst me zanima. Ja pa še tou-poznan puno tej lidi-pošteni delovni . Pa ednoga napiši z priimkon pa te komentejraj.

In reply to by AVANTURIST (nepreverjen)

AVANTURIST (nepreverjen)

Od kec slika pijtaj te šteri jo notri dejvlejo, znam 100 % z Müjre ni. Ka se pa tiče imena pa se pozanimli pri: Naravo varstveno svetovanje A. Slameršek s. p. Ljubljana na Google najdeš vse, pitam pa se ka ona ma z mojo Müjro ??

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Kak prvič te slike so sigurno z Mure. Znaš Mura teče tuj po Avstriji pa tuj po Hrvaški. Te slike so pa srce izliv Mure v Dravo. Ka se pa tiče drugij pa tuj drugi majo pravico ka povejo sfoje. Na žalost pa te šteri sploj ne živejo tu dostakrat bokše vidijo. Ja pa še tou -če bi elektrarne bile tak v redi kak si ti misliš-te bi že AvstroOgrska dala te elektrarne napraviti.

In reply to by AVANTURIST (nepreverjen)

alkimist

Tej lidje so napravili več kak boš ti kdajkoli. Tak si manjasti ka se ti niti dejstev ne da poiskati. Vse lipo piše v poročilaj, ampak ti je ljubše mlatiti prazno slamo in doj gledati lidi ka se argumentejrano borijo za naš kos zemlje.
Verjetno si to že čul, ampak ponovin za ostalimi: sramota si.

In reply to by AVANTURIST (nepreverjen)

AVANTURIST (nepreverjen)

Se je že začnolo prečitaj si to, ti boš namesto na elektriko puno na vodo iz Mure budalo https://zelenigenij.24ur.com/clanek/zelena-slovenija/elektro-ljubljana-…

In reply to by alkimist

iteka (nepreverjen)

Proti HE na Muri. Iščite svoj dobičke v drugem naravnem okolju.

gospod Ford (nepreverjen)

Ti rešitelji Mure redno nategujejo s trditvami, fotografijami in podatki. Se pa lepo sliši kaj nam govorijo.

Putin (nepreverjen)

Proti HE so verjetno tisti iz srednjega veka, vecina nas prekmurcev pa zeli napredek isto kot Avstrijci!

ge (nepreverjen)

O kakšnon napredki gučiš ?
Poazblaš ka tou HE na Muri nedo delali Avstrijci.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Sto pa pravi da de Avstrijci delali?
To demo mi delali, se boljse in vecje kot jih imajo nasi sosedje.

In reply to by ge (nepreverjen)

ge (nepreverjen)

Še plače te nan v zrihtali ka do vekše kak avstrijske, pa smo zmagali
Taka ta se v Pomurji cedila med in mleko.

In reply to by Putin (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Študije so napravili in so vplivi škodljivi, območje je zaščiteno, tak da ni kaj.

nikaloo (nepreverjen)

hehe, tau se stukajo ze ne ven kelko casa.
V kolikor stroka pravi da je padec ok in je zadeva rentabilna se naj naredi.

V kolikor ide za ta metanje denarja se naj ne naredi.

Zakoj se enkrat ne objavi mnenje stroke z dokazi...
Te naravovarstveniki tak fuflajo za vsaki sit in jih je bv poslusati

Poligaga (nepreverjen)

Ka motas ti kekec..vse mas objavleno, samo steti se ti more dati

In reply to by nikaloo (nepreverjen)

politika123 (nepreverjen)

zakoj misliš da stroka ne objavlja dokumentov, ker poročila niso v prid elektrarnam

In reply to by nikaloo (nepreverjen)

BÜJRAŠ (nepreverjen)

Živim že več desetletij 100 m od Müjre in poznam jo v dujšo in ne dovolim, da bi se vsak ki pojma nima mešal v Müjro.
Ne vem kdo so ti ljudje ki telko rebuke delajo okrog toga, da se v to malo poglobiš te sprevidiš ka se tu ide samo za velke pejneze. Zadnjič, 10 dni nazaj sem gledal po TV zasedanje Odbora DZ za okolje in prostor, dabata je bijla okrog Müjre HE da ali ne. Znate što je tam gučal proti HE nihče iz Prekmurja ali Pomurja kak bi se šikalo, gučala je ena mlada tovarišica iz Ljubljane in ima celo svoj s. p. Naravo varstveno svetovanje A. S. sp Polanškova ulica, Ljubljana.
Ka te ona ima z Müjro ? razen če je bijla plačana za to. Te mij nememo enoga sposobnoga domačina ka bi tan znal kaj povedati ??? Ta tovaršica je gučala o vsem: metekih, žabah, pticah, komarih, obadih itd o vsem razen o ljudeh, ki živemo in smo gor zrasli ob Müjri nič. Za njo ljudje ne obstajamo - zelo žalostno.

100-100 (nepreverjen)

Zdaj ga pa pošteno serješ-pogleni si slike-lidje iz Radencov, Radgone s celoga Pomurja tuj Prekmurja. Pa tou ka gučiš od metekov pa od žab-človik nevej či bi se gžoko ali smijao. Vej pa Muro so naši predniki ohranili, mi pa od časa komunistov jo pa samo zapravlamo-vo sišimo-krajšamo itd. Pa nej je fse v pejnezi. Pa ka nan rejsan te ludski morejo kazati mesec v vodej-nega elektrarn pa jih ne de.

In reply to by BÜJRAŠ (nepreverjen)

prekmurec67 (nepreverjen)

Pa si tij mogoče z svečof svejtiš,kak naši predniki? Zanima me pa še,odkec jemleš energijo ka lajko pišeš komentare?

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

BÜJRAŠ (nepreverjen)

100-100 idi na računalnik (če znaš z njim delati) pa poišči na spletni strani DZ zapis ali posnetek Odbora za okolje in prostor, pa se prepričaj tam pa boš videl, in čakam tvoje opravičilo.
Ka se pa stroke tiče, na katero se malo razumem, pa je padec nivoja Mure in podtalnice vzrok ogromne globoke gramoznice, ki so jih ustvarili novodobni kapitalisti z blagoslov države, kje ste bili takrat nisem vas videl, da bi protestirali. Ker prihajajo sušna obdobja in če bomo hoteli kaj pridelati
in s tem preživeti bomo morali maksimalno izkoristiti ogromne količine vode v Muri ki sedaj odteče v nič, samo toliko na kratko da ne bom dolg, sicer pa se poglobi malo v strokovno literaturo. Voda je in vedno bo pomenila preživetje.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Piđajca (nepreverjen)

Kak mijsliš tou, ka zdaj odteče v nič?
Poslanstvo reke je tou, ka una tečé. Či ne bi, bi bilja mlaka.
Da de inouk zabőrana, te več nede tak tekla, kak reka tečé.
kapčaš?

In reply to by BÜJRAŠ (nepreverjen)

BÜJRAŠ (nepreverjen)

Že naši predniki so bili bole pametni kak tij saj so meli pred 2 svetovno več kak 30 mlinov na Muri, katere je izključno poganjala voda in so mleli. Danes pa kak tij praviš ma poslanstvo res ka teče v nič. Razlika je tudi da takrat ni bilo nekaj posebnežev kak tij ki praviš da je poslanstvo Mure da teče. Ni jih pa bilo zato ker bi jih hitro zgrabili in malo vprašali po pameti in zdravju dandanes pa je pač moderno da manjšina lahko zganja teror nad večino. Ka pa pomeni beseda "bujrati" nimaš pojma bodi rajši tiho.

In reply to by Piđajca (nepreverjen)

Dravske elektrarne (nepreverjen)

TIHO PREKMUREC. MURA JE NAŠA LAST. LASTNINA KAPITALA!

In reply to by BÜJRAŠ (nepreverjen)

Dravske elektrarne (nepreverjen)

Butalski Prekmurci, vi samo podprite kapital! Kaj bote s toto naravo. Jebete Muro. Elektrarne na Muri bojo, tuj TEŠ 7 bo in 2. tir. Prekleto dosti penez smo vrgli ta, ka bi se nam tote elektrarne sfižile.

kuna (nepreverjen)

Se je že začelo. Nič ni zastonj, niti zelena energija:
https://zelenigenij.24ur.com/clanek/zelena-slovenija/elektro-ljubljana-…

Kdo je tu butalec? Kdo ima koga za norca?
Primitiven plačanec...

In reply to by Dravske elektrarne (nepreverjen)

G (nepreverjen)

TAK JE !!!( vsak naj si za sebe vzame KAK JE)

kuna (nepreverjen)

Tudi točko G pri tvoji...Ti je itak ne najdeš..

In reply to by G (nepreverjen)

Jocc (nepreverjen)

Ooooo, veliki vernik tudi točko G pozna?!?
Pardon, je slišal za njo.

In reply to by kuna (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

A G ti jo je našel?

In reply to by Jocc (nepreverjen)

Jocc (nepreverjen)

Hipokrit, še včeraj si bil penasti od samih očenašev, danes pa že kažeš svoj pravi obraz.
Vidiš, zaradi takšnih dvoličnih nesnag kot si ti, ste tako priljubljeni.
Ali pa si bil v mladosti kot ministrant zlorabljen?
Glede na tvoj stil pisanja pa ti je verjetno pasalo...

In reply to by kuna (nepreverjen)

Picekk (nepreverjen)

Kako to, da nikoli ne objavite argumentov nasprotne strani?
A ste na tej sramotainfo kdaj slišali za objektivno poročanje?

cbgb (nepreverjen)

Če pa nega niti ednoga čednoga argumenta iz nasprotne strani.

In reply to by Picekk (nepreverjen)

Picekk (nepreverjen)

Verjetno bi bilo pošteno, da bi to sam ocenil. Aľi?

In reply to by cbgb (nepreverjen)

hf (nepreverjen)

Misliš ?

In reply to by Picekk (nepreverjen)

Murica (nepreverjen)

alenkica se resno sce vpisat na potaplanje na dah v müjri

Ostriz (nepreverjen)

Nevem zakaj si nekaj ljudi jemlje pravico, kao da smo vsi iz Prekmurja proti.
Ne nismo jaz sem za in še nekaj jih poznam ki so za He.
Najboljše da tudi mi kaj dobimo iz državnega proračuna, pa bomo tudi mi skakali, pa se drli....
Bi videl kako bi nevladniki tak glasni bili če bi dajali svoj denar

cbgb (nepreverjen)

Zakoj si pa ti jemleš pravico, kak da smo vsi za, če ste ti pa tvojih par znancov za?
Že je bilo dosta povedano što je za tej HE..... tisti ka nemate pojma o kon se ide in ne razmite gda van nešče argumete proti predstavi ali pa ste enostavno na plačilni ali sponzorski listi DEM. Tisti ka razmimo kakšen nateg do tej HE smo itak že od leta 1985 prouti. MURA *žaljiva vsebina je bila odstranjena* OFF !!!

In reply to by Ostriz (nepreverjen)

AVANTURIST (nepreverjen)

Večina je ZA ne zavajaj sicer pa napravimo REFERENDUM tega pa se bojite za to pa ne slišim da bi se zavzemali pijtam se kdo vas plačuje, da sederete brez veze. MURA ni vaša je tudi naša kapiraš to?

In reply to by cbgb (nepreverjen)

hf (nepreverjen)

Ti pa par coj je večina. Zanimiva matematika.
Kama si ti odo v šolo ?

In reply to by AVANTURIST (nepreverjen)

AVANTURIST (nepreverjen)

Jes sam hodil v komunistično in nas so takrat učili, da je vse več kak 3 množina-večina, kapiraš?

In reply to by hf (nepreverjen)

Piđajca (nepreverjen)

Ton, na Slovenski ulici, Pomurski razvojni inštitut tala pejneze za svoje navijače. Tan se prijavi, mugouče ti kaj kapne, či ti je do zdaj ešče nej.

In reply to by Ostriz (nepreverjen)

truplo. (nepreverjen)

Vsi ki zagovarjate graditev termo elektrarne na muri ste pedri

LesRism (nepreverjen)

Cephalexin Strep vardenafil canadian pharmacy Non Prescription Levitra Kamagra Uprima Propecia Covered By Health Insurance

LesRism (nepreverjen)

Kamagra Generique Canada Buy Cheap Viagra Online Usa Cialis 20 Mg Order buy viagra Abc Pharmacy Canada Vergleich Cialis Levitra Buy Now Isotretinoin Claravis

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice