Previsoke koncentracije drobnih prašnih delcev s kratico PM10 v zraku so vse resnejši problem številnih slovenskih naselij predvsem v času kurilne sezone, to je pereč problem tudi v Murski Soboti.

V Sloveniji imamo kar sedem območij – Maribor, Celje, Zasavje, Kranj, Ljubljana in Novo mesto in Mursko Soboto –, kjer izmerijo na merilnih mestih Agencije RS za okolje več kot 35 preseganj na leto. Večino dnevnih preseganj dovoljenih vrednosti prašnih delcev v zraku ARSO izmeri v jesensko-zimskih mesecih. 

Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 nanogramov na kubični meter zraka. V četrtek je merilna naprava v Rakičanu izmerila 18 nanogramov na kubični meter višjo predpisano mejno vrednost.

Kritične občine – tudi Murska Sobota – so že pred tremi leti sprejele odlok o načrtu za izboljšanje kakovosti zraka. A škodljivih prašnih delcev PM10, ki poleg bolezni dihal povzročajo še bolezni srca, ožilja in arteriosklerozo, je predvsem pozimi še vedno več kot sicer. Zato Zavod PEC pomurski ekološki center daje pobudo.

»Predlagamo konkretno zadevo o tem, kakšne kurilne naprave na lesno biomaso bi se vgrajevale v javne objekte in večstanovanjske zgradbe,« dodaja Milan Bogataj, predstavnik Pomurskega ekološkega centra: Zavod PEC Murska Sobota.

Skupaj z Mestno občino Murska Sobota bi v upoštevanju in spoštovanju novih veljavnih predpisov o dovoljeni emisiji prašnih delcev oblikovali pravilnik, v katerem bi opredeljevali in spodbujali načine ogrevanja, ki v nasprotju z drugimi napravami ne onesnažujejo.

»Spodbujali bi vgrajevanje toplotnih črpalk/ hranilnikov, ki v nasprotju z nekaterimi vrstami biomase – ogrevanja na trda goriva ne onesnažujejo okolja,« še dodaja.

Če bo soboška občina podprla pobudo za izvajanje projektov menjave vira energije v javnih objektih in šolah na območju soboške občine, bi k sodelovanju povabili tudi Boža Dukiča, strokovnjaka z dolgoletnimi izkušnjami.

Foto: Facebook

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost Gost (nepreverjen)

Tak slab dokaz onesnaženosti, kak sta fotografiji iz FB, človek težko najde.

drgraa (nepreverjen)

ja ova druga slika bole nagnjena je boukša...

sicer pa za ZAVOD PEC, šteri je že en milijon torej 1.000.000 evrof doubo od nas davkoplačevalcev (Veliki rdčkekar in kučanov ritoborec) naj ide k Đurofe pa Jevšeki. Občina ma 100.000 evrofov kredi ka podpre "rdeči" prašni delec.

PS: Ne ven ka teko druckate za toga rdečoga lopova ? Moremo prekmurce rejsan sakšen prašni delec plačati pa gledati? vejpa mamo svoje.

Gost (nepreverjen)

Kaj mejne koncentracije se končajo na občinski meji? Kje so tukaj sosednje občine? Župan Tišine prosim malo za realnost onesnaževanja tudi v tem delu!

dr. (nepreverjen)

Sausid naj sausida opozori ka se njemu z raura (preveč) kadi pa stvar rešena. Če eden nede lado pa dva, trije...
Za tau rejsan nej trbej zakona. Če so kakšna sredstva pa se naj namenijo za brezplačni pregled kurilnih naprav (rauraša).
Ajde sauside, zaj pa akcija.

dr. (nepreverjen)

Sausid naj sausida opozori ka se njemu z raura (preveč) kadi pa stvar rešena. Če eden nede lado pa dva, trije...
Za tau rejsan nej trbej zakona. Če so kakšna sredstva pa se naj namenijo za brezplačni pregled kurilnih naprav (rauraša).
Ajde sauside, zaj pa akcija.

slvkos (nepreverjen)

sploh niso problem prašni delci v M S (Sobota je na odprti ravnici kjer stalno piha)problem je DDV kateri bi pritekel v državno blagajno če nebi kuril svoje drva

jožek. (nepreverjen)

Kaj pa PM2,5 to ne merimo?
Občinska uprava toči krvavi znoj ,da izniči termoenergijo s katero bi lahko izboljšali kvaliteto zraka.
Sigurno pa pri tem ni provizij.

Gost (nepreverjen)

Živi dokaz prašnih delcev in smradu je kurjava na prvi osnovni šoli. Ko zakurijo v svojem kurišču si lahko gor damo samo maske in bog ne daj okna zapreti. To je varčnost njihova biomasa, kot ekološko zelo sprejemljiva. Poleg pa otroci, baš jih briga za zdravje otrok in okolice. Šola kot onesnaževalec, inšpektor in dimnikar pa verjetno vse je v mejah normale.

(nepreverjen)

Ker ste obrnili sistem na glavo, kateri kurijo plin plačujejo ekološko takso, keri pa na drva pa nič. Država išče način, kako bi še od drv kaj skasirala.

bb (nepreverjen)

Na vsako peč na drva gor kalorimeter in naj plačajo davek tudi na drva. Spet bojo lahko plače javnih delavcev višje.

cc (nepreverjen)

Tovornjaki z avtoceste so itaq brez emisij.

kok (nepreverjen)

Ka pa te še malo mrdajte pa bo, gna hnej deževnica te peči te zrak, jen+bela cesta pa život.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice