Slika je simbolična.
Ministri Evropske Unije za energetiko, bodo danes na izrednem zasedanju v Bruslju razpravljali o ukrepih za zajezitev visokih cen elektrike.

Ministri Evropske unije za energetiko, med njimi infrastrukturni minister Bojan Kumer, bodo danes na izrednem zasedanju v Bruslju razpravljali o ukrepih za zajezitev visokih cen elektrike. Cilj naj bi bil predvsem ugotoviti, kaj Svet EU pričakuje od Evropske komisije, ki bo predvidoma prihodnji teden predstavila konkretne predloge za ukrepanje.

Podpora podjetjem z likvidnostnimi težavami

Iz nabora petih ukrepov, ki jih je v sredo predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, so stališča držav članic po neuradnih informacijah najbolj blizu pri treh.

Med drugim so naklonjene ukrepanju v podporo podjetjem, ki se zaradi velikih nihanj cen elektrike soočajo z likvidnostnimi težavami. Slovenija pri tem po navedbah virov pri Evropski uniji izpostavlja pomen večje jasnosti in predvidljivosti glede uporabe samodejnih zaščitnih sistemov, katerih namen je omejiti nihanje cen.

Članice se večinoma strinjajo tudi glede omejitev dobičkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. Tako pridobljena sredstva bi države namenile za podporo gospodinjstvom in podjetjem.

Porabo elektrike je potrebno zmanjšati

Stališča držav pa so blizu tudi pri tem, da je treba zmanjšati porabo elektrike.

Predsednica von der Leyen je sicer v sredo napovedala še, da bo komisija predlagala uvedbo kapice za uvozno ceno za plin iz Rusije, ki priteče po plinovodih. A je malo verjetno, da bodo ministri danes podprli to idejo, je slišati neuradno.

Evropska komisija bo na podlagi današnje razprave pripravila konkretne predloge ukrepov za zamejitev cen elektrike, ki naj bi jih sprejela v torek.

Komentarji (2)

Gees (ni preverjeno)

Ce evropa nemre brez ruskoga plina, naj se ta glupa euro banda pac skulira pa jih enja zajebavati ! Ce odis naduto, z nosom v luft, lejko spreglednes govno nakli, pa not stopis.

Antivaxxer (ni preverjeno)

V Bruslju mislijo da je evropa center sveta in da se vse vrti okrog evrope.

Starejše novice