Slika je simbolična.
Župan občine Šalovci Iztok Fartek in direktorica Krajinskega parka Goričko Stanka Dešnik ostro o kršitvah na Goričkem.

Na uredništvo se je obrnila bralka Sobotainfo, ki opozarja, da vse od sredine avgusta na območju občine Šalovci poteka intenziven golosek gozda.

Golosek izvaja lokalno podjetje po pooblastilu najemnice parcel, ki zemljišča najema od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije.

Sečnja na parcelah s parcelno številko 4596 in 4597 ni bila prijavljena na Upravno enoto Murska Sobota in nima niti naravovarstvenega dovoljenja.

Župan Šalovcev oster do kršiteljev: »Vse institucije so zatajile«

Slednje je za Sobotainfo potrdil tudi župan občine Šalovci Iztok Fartek, ki je kritičen do nastale situacije in za to krivi predvsem državo.

»V občinskem prostorskem načrtu, v 27. členu, 6. točka, lepo piše, da za sekanje gozdov na parceli potrebujete dovoljenje Upravne enote Murska Sobota in soglasje Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave,« razlaga župan Fartek in dodaja: »To pomeni, da se na zemljiščih ne sme delati ničesar, dokler ne pridobijo ustreznih dovoljenj. To je tako, kot da bi zgradili hišo in šele nato prosili gradbeno dovoljenje. Ne gre. Vse institucije so po mojem mnenju zatajile.«

Župan še meni, da bi se z določenimi dovoljenji in soglasji lahko jasno razvidlo, na katerih od omenjenih parcel je sečnja dovoljena, na katerih je delno dovoljena in kje je popolnoma prepovedana.

Namenska raba parcel je mešana

Gre za območje parcel, ki je bilo nekoč kmetijsko zemljišče in kjer se je izvajala kmetijska dejavnost, kot je vinogradništvo ali poljedelstvo.

Že več desetletij je na tem območju kmetovanje opuščeno, evidence zavoda za gozdove pa potrjujejo, da je v zadnjih dvajsetih letih na tem območju zrasel gozd.

Ob vsem tem se poraja vprašanje, kako je mogoče izdati odločbe o poseku gozda na parcelah z mešano namensko rabo - gozd in kmetijsko zemljišče.

Pred oddajo parcel v najem s strani Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije bi bilo po mnenju župana prav, da se opravi predhodni ogled stanja na terenu in osveži podatke dejanske rabe.

Slednje je pomembno predvsem zato, ker se omenjene parcele nahajajo v Krajinskem parku Goričko in na območjih Nature 2000 in ostalih zavarovanih enot.

Župan še opozarja, da bi ob predhodnem pregledu ugotovili, da gre za območje gozda in bi ga v skladu z zakonodajo lahko že prej spremenili v gozdna zemljišča.

Na ostalih inštitucijah za zdaj skopi s komentarji

Za komentar smo se obrnili tudi na direktorico Krajinskega parka Goričko Stanko Dešnik, ki je na kratko dejala le, da se ne strinjajo s tem početjem in bi bilo potrebno nemudoma ustaviti tako prakso.

Dodala je še, da se naj obrnemo na pristojne inštitucije, kot sta Zavod za gozdove Murska Sobota ter Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov. Iz obeh omenjenih inštitucij odgovore še čakamo.

Komentarji (14)

Gost55 (ni preverjeno)

Zaraščeno zemljišče ni enako gozdnemu. Lastnik lahko tako zemljišče normalno počisti. Poleg tega pa sklad kmetijskih zemljišč, ki je lastnik te zemlje, to v pogodbi tudi zahteva v pogodbi. Nekdo se je našel, da malo počisti pokrajino pa je takoj vik in krik. Glupi narod, favšija in idiotizem na vrhuncu. Ti eko teroristi nas bodo spravili na beraško palico. Mrš banda, žrite travo.

Jetores (ni preverjeno)

Točno. Celotna Gorička krajine se zarašča in poglejte sedaj to situacijo. Se najde nekdo, da bi malce vzpostavil nazaj kmetijske rabe pa se prične javni linč. Sramota z KP in občino, ker se kaže vaša nestrokovnost in pomanjkanje poznavanja zakonodaje.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Jetores (ni preverjeno)

Tako pisanje je škodljivo in zavajujoče. Če se sklicujete na OPN si v 30 čl. OPN preberite g župan: "(6) Na kmetijskih zemljiščih v zaraščanju, ki še niso opredeljena kot gozd, kar pomeni, da niso vključena v gozdnogospodarskem načrtu gozdnogospodarske enote, je dovoljeno drevesa posekati in vzpostaviti kmetijsko površino, brez predhodnega dovoljenja za krčitev gozda." Zapisano jasno in jedrnato.
Edino kar so kršili je, da skladno z Uredbo o izvajanju ukrepa odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih niso pridobili mnenje ZRSVN. Ne potrebujejo pa ne dovoljenja za posek v naravo ne naravovarstvega soglasja.

Gost55 (ni preverjeno)

V vestniku je zanimiv članek na tole temo. En jodlar, ki živi tam, zgleda, da je imel preveč denarja in je kupil dve hiši kot vikenda, je po vrnitvi nazaj cel ogorčen spoznal, da je nekdo posekal nekaj dreves in zdaj sere po raznih inštitucijah in išče "pravico". Zgleda, da ga moti, da se ne more več skrivati. Mrš domov, če ti kaj ne paše.

In reply to by Jetores (ni preverjeno)

Konđo (ni preverjeno)

Vsi znamo toga seronjo,ka se kurči tu okrog nas,prvič je kurca namočo pri 60.
Zdaj pa ga je amor zedel v srce pa to ka je v živlenji dobo,ker sam pametnoga nika nej napravo baba zeme,on pa se pametnoga dela okoli po vesi. Mislen ka de rejsan cas ka ide nazak od kec sta prisla.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

gru (ni preverjeno)

Ta bi rad bil na tuji zemlji gospodar. Naj odjodla nazaj.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Ilonka (ni preverjeno)

Zakoj komentejrate, če so van stvari nej jasne in nemate pojma o kon se ide?
Tej golosek se dogaja na dveh parcelah evidentejranih kak gozd, nej kmetijsko zemljišče v zaraščanji, GOZD. Za sečnjo gozda so določena pravila/postopki in tej frajer jih pač krši. Zakoj jih lejko krši? Zato, ker so določeni lidje in priimki (vsaj na lokalni bazi) nedotakljivi.

Jetores (ni preverjeno)

Kako veste, da ni bila izdana krčitev za kmetijske namene iz strani Zavoda za gozdove? Če je izdana je posek legalen. To se je treba vprašat.

In reply to by Ilonka (ni preverjeno)

Porabec (ni preverjeno)

Imeli so stari ogrski Slovenci poseben način za posekanje, ki bi ga trebalo spet uvesti tudi v Prekmurju. V Porabju in Őrségu še vedno imajo ta način. Posekanje poteka iz leta v leto. Nekatera drevesa posamezno ali pa po manjših skupinah posekajo. To je neko tako selektivno posekanje in pravzaprav omogoča, da ne bo bistvena sprememba v strukturi drevesne populacije v gozdu.

Akuna (ni preverjeno)

Prosim če napišejo pametni kelko procentov letno zaraste kmetijskih površin in kakšni procent predstavlja ta površina.Na KP bi pa tak najrajši meli en velki rezervat pa zarasti čim več,nebi zdaj naštevo njihovih 5letnih projektov ko denar pokasirajo zdaj pa spet naprej zlata rozga ampak to zdaj ni problem glavno da je zdaj aktualen projekt česanja travnikov....

gru (ni preverjeno)

Kakšne pa so ugotovitve inšpekcijskega nadzora v tej zadevi?

Pika na i (ni preverjeno)

Novice na sobotainfo naj pišejo novinarji, ne pa da lahko vsak ki ima dve minuti časa nekaj pametuje. To je podobno kot nekoč ko so babe nosile mleko in so vsi vse vedeli.

lolekjaajsj (ni preverjeno)

desnikova neje za nuc. odstop! samo
na hupkase ptice gledajo v ton parke

lojz (ni preverjeno)

dobro bi bilo če bi župan prebral kaj piše, posebej v dokumentih občine. Izgleda, da ne ve, da je on tista oseba ki spreminja namen zemljišča. Če je kmetijsko je kmetijsko in mora to biti, če je gozd je gozd, ampak če je gozd sklad nima nič z njim. Park pa je burleska ki je ni treba. Naj čez mejo pogledajo - mađari delajo - park dela . Goričko pa sanjari in išče davkoplačevalski denar. Jih skrbi, da bodo jim dotacije odjedli

Starejše novice