Madžarska in italijanska narodna skupnost v letih 2020 in 2021 lahko računata na nekoliko več finančnih sredstev. Zvišanje sredstev, ki izhaja iz nekoliko višjega državnega proračuna, bo namenjeno tudi izvajanju programov dela.

Komisija Državnega zbora za narodni skupnosti se je sestala na svoji 2. nujni seji, na kateri je beseda tekla predvsem o višanju sredstev obema krovnima organizacijama narodnih skupnosti v državi. Tako madžarska kot tudi italijanska skupnost naj bi v letih 2020 in 2021 prejeli več finančnih sredstev.

Urad vlade Republike Slovenije za narodnosti bo prihodnje leto razpolagal s 5.320.750 evri, leta 2021 pa s 5.500.827 evri. Sredstva, predvidena za narodni skupnosti, bodo ob plačah namenjena tudi izvajanju programov dela. Nekoliko več denarja se med drugim obeta romski skupnosti. 

Predlog proračuna so na seji, ki jo je vodil predsednik komisije Ferenc Horváth, sprejeli vsi prisotni člani. Omenjeno zvišanje sredstev sicer ne vključuje sredstev za infrastrukturo. 

Za enakomerno porazdelitev sredstev

Kot je povedal direktor urada za narodnosti Stanko Baluh, bo prejeti denar treba sorazmerno razporediti. Predhodno so se menda usklajevali s posameznimi predstavniki narodni skupnosti in obema poslancema ter na koncu ugotovili, da kljub nominalnem povečanju finančnih sredstev za obe leti, ni bilo možno zagotoviti sredstev za vse izražene potrebe. 

Kljub temu so se, kot pravi Baluh, v širšem kontekstu drugih državnih organov skušali približati pozitivnemu trendu povečanja sredstev na posameznih postavkah.

Več sredstev tudi na področju kulture

Tudi v proračunu Ministrstva za kulturo so predvidena sredstva za financiranje predvsem kulturnih dejavnosti italijanske in madžarske narodne skupnosti ter kulturnih dejavnosti romske skupnosti in drugih manjšinskih skupin, ki so predvsem vezane na sporazume med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Avstrije. 

»Tukaj se predvideva v proračunih 2020, 2021 povišanje pri kulturni dejavnosti italijanske in madžarske narodne skupnosti, predvsem zaradi napredovanj zaposlenih obeh zavodih, ki se financirajo iz proračuna Ministrstva za kulturo. In v ta znesek je vključeno tudi financiranje programa novoustanovljene samoupravne skupnosti Ankaran. Polna plača direktorja italijanskega zavoda Carlo Colombi ter nove zaposlitev v madžarskem zavodu,« je povedala Tanja Kerševan Smokvina iz Ministrstva za kulturo.

Kot dodaja, je za te namene v naslednjem letu predvidenih 798 tisoč 302 evra.

»Potem za kulturno dejavnost romske skupnosti, predvsem za sofinanciranje kulturnih projektov nepridobitnih kulturnih organizacij, je predvidenih 92 tisoč, malo več kot 92 tisoč evrov za program manjšinske skupine, iz sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Avstrije o sodelovanju kultur, izobraževanju in znanosti pa bo Ministrstvo za kulturo izvajajo javni razpis za izbor kulturnih projektov. V ta namen se predvideva 22 tisoč evrov.«

Izveden pa bo še javni razpis v okviru Evropskega socialnega sklada, za financiranje predvidoma 12 projektov na področju kulture in kreativnega sektorja, z namenom krepitve socialne vključenosti v širše družbeno okolje pripadnikov manjšinskih etičnih skupnosti, romske skupnosti, narodnih skupnosti.

Več sredstev sta narodni skupnosti sicer prejeli že letošnje leto.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kaj pa Hrvaski (nepreverjen)

Italijanski Avstrijski

lendavčan1 (nepreverjen)

kaj pa našim v tujini?

Slovenska dijaspora (nepreverjen)

vrni se v domovino ...

In reply to by lendavčan1 (nepreverjen)

Pufi1 (nepreverjen)

Kelko dobijo slovenci v Porabju? Kak kaj naša država skrbi zanje?

Mađaron2019 (nepreverjen)

Lendava Mađarska nikoli Slovenija

lendavščanka (nepreverjen)

živijo kot mali bogovi. Kaj pa Porabski Slovenci, ali so tudi oni deležni vsaj kake drobtinice tega kolača, ki se daje tej manjšini?

feri11 (nepreverjen)

Madžar nan davle, slovenec nan fkradne.... Moja domovina slovenija???? Malo morgen!

Putin (nepreverjen)

Naj ze enkrat dajo tistim, kateri so pomoci potrebni...

Lajoš (nepreverjen)

No, no, le malo menje foušije!

Starejše novice