Za narodni skupnosti v Sloveniji letos predvidenih 1.776.924,26 evrov.

Vlada je na 27. redni seji minuli četrtek na podlagi Uredbe o določitvi podrobnejših namenov porabe in 5 meril za izračun višine sredstev, ki pripadajo posameznim občinam oziroma občinskim samoupravnim narodnim skupnostim, izdala Odločbo o sofinanciranju dvojezičnosti in uresničevanja ustavnih pravic avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti v letu 2019

Uredba je bila v letu 2018 sprejeta na podlagi Zakona o financiranju občin, ki narekuje, da se občinam, v katerih živita italijanska oziroma madžarska narodna skupnost, oziroma samoupravnim narodnim skupnostim v teh občinah, za vsako proračunsko leto zagotovijo sredstva v višini 0,15 % skupne primerne porabe občin. 

Ta v letošnjem letu znaša 1.776.924,26 evra.

Uredba določa podrobnejše namene porabe in merila za izračun višine sredstev, ki pripadajo posameznim občinam, v katerih živita italijanska oziroma madžarska narodna skupnost, oziroma posameznim občinskim samoupravnim narodnim skupnostim, in postopek za določitev višine sredstev upravičencem. 

Omenjeni zakon in uredba od leta 2019 omogoča neposredno financiranje občinskih samoupravnih narodnih skupnosti iz državnega proračuna. Za neposredno financiranje v letu 2019 se je odločila le Madžarska narodna samoupravna skupnost občine Šalovci. 

Odločba na podlagi meril in postopka izračuna iz uredbe določa višino sredstev za sofinanciranje dvojezičnosti in uresničevanje ustavnih pravic avtohtone italijanske narodne skupnosti v občinah Ankaran, Koper (mestna občina), Piran, Izola; za sofinanciranje dvojezičnosti in uresničevanje ustavnih pravic madžarske narodne skupnosti v občinah Lendava, Moravske Toplice, Dobrovnik, Hodoš in Šalovci ter za uresničevanje ustavnih pravic avtohtone madžarske narodne skupnosti Madžarski narodni samoupravni skupnosti občine Šalovci. 

Sredstva se zagotavljajo za leto 2019 in bodo upravičencem izplačana v roku desetih delovnih dni po vročitvi odločbe.

Začetek financiranja za 2020 že letos

Sicer pa je Rudi Medved, minister za javno upravo, poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvátha in poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žižo konec marca obvestil, da so odobrili njuno prošnjo v zvezi s financiranjem občinskih samoupravnih narodnih skupnosti in dvojezičnih občin. Aktivnosti za financiranje v letu 2020 bodo torej začeli izvajati že v letu 2019.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Od koder pa prihaja ta denar?

Hsjdkd (nepreverjen)

Napisite tudi kelko drzava financira slovensko skupnost na Madzarskem in v Italiji. Da vidimo razliko in lazje primerjamo.

čarni vrag (nepreverjen)

Če smo za leseni expano zabili 6 milijonov, je 1,8 milijonov za madžarsko in italijansko manjšino drobiž.

Jušek (nepreverjen)

Madžarska je za svojo manjšino dala 3 miljone. Jevšek tomi pravi "orbanizacija". Dajmo jin 4 pa de Küčanizacija

MustafaMS (nepreverjen)

Koliko denarja bo dobila bosanska manjšina, nas je več kot mađara v Sloveniji?

Gost 5 (nepreverjen)

Dobili boste zastonj nasvet da se poberite nazaj od kod ste prišli. Enako velja za druge manjšine. V Sloveniji smo Slovenci in pika. Ni manjšin in se jih ne financira. Edina delitev, ki je lahko je na tiste, ki plačujemo davke in tiste, ki jih ne in izigravajo sistem. Ko se bo država enkrat tole zavedala bo dosti bolje.

In reply to by MustafaMS (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Lolek, Bosanci so naše edijno vüpanje. Kda de tej svalijlo (in že ji svalivavle), te mo se pa lejko samo še na čarne prišleke zanašali.... DELAVCOF NEMAMO...

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Delavcev imamo zadosti. Vse manjake natirat delat pa jih bo še preveč. Nismo pa še izčrpali potenciala pri fdv diplomantih. Jih je tudi kot listja in trave.
Za to pa res ne rabimo bosancev pa šiftarjev in sigurno ne ta črnih inženirjev.

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Uh... si pa poln opitimizma, he, he... Pri sedanji zakonodaji... (dalje ne bom) ima brezdelnež velike možnosti, da vleče denar... in poseda, kje se mu zljubi.

Po svoje pa tudi starejši težko dobijo delo, čeravno bi radi delali. Sam sem bil tak primer, pisal prošnje, pa nič, pa vzel neki denar od države in ustanovil s.p., ker mi je potem šla delovna doba (seveda poslovno nisem imel uspeha, ker je bilo to zame nekaj popolnoma novega) in imel na koncu srečo, saj sem dobil za leto in pol zaposlitev v javnih delih.

To zadnje... je bila zame terna oz. zadetek na loteriji!

Glede tvoje ostrine pisanja proti nekdanjim prišlekom k nam pa se ne strinjam. Ko smo jih rabili... so bili dobri, sedaj bi jih podil. Ni v redu! Tudi v Nemčijo se ni samo tako priselilo svoj čas na milijone Turkov in Balkancev... rabili so jih, saj Nemci niso bili ravno pripravljeni delati vse mogoče.

Novodobne migracije pa ne podpiram!

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

MustafaMS (nepreverjen)

Slovenija bi čisto propadla da ni nas južnjakov moj janezek

Popay (nepreverjen)

Debil

In reply to by MustafaMS (nepreverjen)

zaskrbljen (nepreverjen)

Meni pa ni jasno zakaj bi manjšine iz proračuna dobile nazaj več kakor ostali (občine). WFT. Človek se počuti kot drugoklasni državljan lastne države. In zakaj se morajo otroci, ki po narodnosti ne pripadajo manjšini učiti v Lendavi in okolici madžarskega jezika. Pa ne mi sedaj da ga lahko peljejo 10 km v Polano itd v šolo. To ni pravično do nas ostalih ki nismo manjšina v lastni državi. Na primorskem tega ni. Bravo Jelinčič in drugi veliki nacionalisti, ki ste na tem področju naredili manj kot nič.

Zavedni (nepreverjen)

Boj izdajalec slovenstva pa dobijš..tij tude.

In reply to by zaskrbljen (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Boj izdajalec slovenstva pa dobijš..tij tude.

In reply to by zaskrbljen (nepreverjen)

vinarium (nepreverjen)

vidim vas.....

dreii herz (nepreverjen)

vinarium, gledaj v drugi kraj smer Balaton

Blazze (nepreverjen)

J zemlju koja Bosne nema

manjšinaš (nepreverjen)

Pri nas bi mogli napraviti lekar še manjšino primitivnih pa prizadetih lidij, te bi vas večina zgornjih komentatorov tudi lejko vlekla pejneze iz proračunske postavke za manjšine.

lauraas (nepreverjen)

Tako je zdaj to, ker smo izvolili levičarsko vlado.

laurASS (nepreverjen)

Točno tak, izvolili smo levičarsko vlado. Samo ka, če Janša nej mogo nič sestaviti pa mamo zdaj desno-neokapitalistično vlado.

In reply to by lauraas (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Na dan je prišlo, kdo je nastavil Sekolca v arbiter - g. Danilo Turk (in odstavil E. Petriča)! Tako, komaj zdaj opažamo kako lukavo nas levice imajo za norce! SDS je takrat bil proti Sekolcu! Malo berite novo24tv.

laurASS (nepreverjen)

Neščemo brati novo24tv... neščemo gratati tak zabiti kak si ti.

In reply to by lauraas (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Sekolec sploh ni bil preiskovan in preganjan in kako veliko škodo je naredil Sloveniji, po drugi strani pa komedijanta Šiška obsodijo v nekaj dneh, pa je hotel samo braniti Slovensko mejo! Evo nam levičarske vlade in sodišča!

laurASS (nepreverjen)

Še že vidijo posledice tvojoga spremljanja nove24tv. :)

In reply to by lauraas (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

In kaj ni res na novi24tv?

lauraas (nepreverjen)

Takrat so Hrvati lobirali za Sekolca in za odstavitev E. Petriča!

čarni vrag (nepreverjen)

Zakaj ne bi ugodili Hrvatom, ki so hoteli Sekolca in ne Petriča? Saj tudi Kristus pravi: Ljubi svojega bližnjega bolj kot samega sebe. Komunisti so nasploh bili zelo darežljivi: Tako so jim podarili Razkrižje in Štrigovo. Razkrižje smo zaradi protestov prebivalcev dobili nazaj. Na obali so jim že leta 1955 podarili južni del piranske občine, čeprav smo prej podpisali Londonski Memorandum, ki deljenje občin prepoveduje. Za komunista ali levičarja je podpis ali dana beseda samo hec. Ob prvi priliki si z njim obriše rit.
Da zadeva močno smrdi po izdaji nacionalnih interesov, pa je dokaz, da je Sekolec, ki je cel škandal povzročil nekam poniknil. Menda v ZDA. Verjetno je dobil lepo nagrado od Hrvatov. Pri nas pa vse tiho je bilo, čeprav smo pognali v veter vsaj kakih 7 milijonov Eur.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice