Člani sveta zavoda javnega zavoda Pomurske lekarne so se danes sestali na svoji prvi izredni seji, na kateri so izglasovali vršilca dolžnosti direktorja Pomurskih lekarn.

Člani sveta zavoda so se sestali, ker mestni svet na svoji zadnji seji ni podal soglasja k imenovanju Ivana Zajca za direktorja Pomurskih lekarn. Predstavnik mestne občine Srečko Đurov in župan Aleksander Jevšek sta kot zastopnika ustanoviteljice Mestne občine Murska Sobota na današnji seji pooblastila Klemna Tičarja iz odvetniške pisarne Ulčar in partnerji.

Pa tudi sicer Pomurske lekarne v tem vmesnem času niso imele zakonitega zastopnika, saj se je Zajcu 7. maja iztekel mandat. 

Pomurske lekarne z vršilcem dolžnosti

Za ta čas, ko se pripravi razpis za novega direktorja oziroma najdlje za obdobje enega leta so tako imenovali vršilca dolžnosti direktorja.

Za razliko od imenovanja direktorja, ki ga mora potrditi tudi mestni svet, pa lekarniški zakon narekuje, da je imenovanje vršilca dolžnosti direktorja v pristojnosti sveta zavoda in naj ne bi potreboval soglasja mestnega sveta. 

Predsednica sveta zavoda Polonca Fiala Novak je kot vršilca dolžnosti direktorja predlagala dosedanjega direktorja Ivana Zajca, ki so ga člani sveta zavoda soglasno potrdili. 

Zajc o odločitvi članov sveta zavoda pravi: 

“Vesel sem, da sem dobil pooblastilo, da lahko še za ta čas zastopam zavod, bomo pa poskusili nekako stvari pripeljati do konca, tu predvsem mislim na odlok o ustanovitvi, v katerem bi zapisali vse stvari, ki zdaj tarejo naše ustanovitelje. Predvsem mislim na to, kdo je lahko direktor, kako je s tem, ker ta odlok je iz leta 1996.”

Občina brez možnosti pojasnila

V razpravi pred glasovanjem je želel nastali položaj pojasniti predstavnik mestne občine odvetnik Tičar, ki pa s strani predsednice sveta zavoda ni dobil besede, saj so člani sveta zavoda izglasovali, da mu je ne podelijo, pa tudi po pojasnilu pomočnika direktorja Marka Viraga mu ta ne pripada oziroma nima pooblastil. 

Problematika javnih naročil v lekarniških zavodih znana

O glavnem očitku mestnega sveta, zaradi katerega Zajc ni dobil podpore, in sicer da so lekarne kupovale zdravila brez oziroma mimo javnih naročil pa Zajc pravi, da je problematika javnih naročil v lekarniških zavodih znana. Noben javni zavod v lekarniški dejavnosti pa do zdaj še ni uspel pripraviti razpisa, ki bi ustrezal pravilom, pa tudi računsko sodišče je izdalo negativna mnenja za tiste zavode, ki so imeli revizijo.

"Mi smo tudi na svetu zavoda obravnavali to problematiko, smo pa že avgusta 2015 pooblastili za to lekarniško zbornico Slovenije, tako da ne držijo trditve, da nismo nič naredili glede tega."

Komentarji (16)

komentar (ni preverjeno)

drži se Ivan. ne daj se Jevšeke ali Đurove. splošno znano je ka njima je vseeno če so bila zdravila brez javnoga razpisa kuplena ali nej (nucajo samo nekšen uraden razlog s kerin pumpajo lidi preko medijev), samo svojoga človeka, po potrebi nesposobnoga Bencika, ščejo nastavite...za neizvolitev v mestnem svetu pa se kr zahvali svojin prijatelon v SMC.

ss8krat (ni preverjeno)

se strinjan z zgornjim

hot dog (ni preverjeno)

No smo slišali direktora lekarn, ka so že avgusta 2015 pooblastili lekarniško zbornico, da opravi razpis nabave zdravil tudi za lekarne - Jevšek in Đurov pa sta pred kamerami na mestnem svetu lagala, da se ni naredilo nič. Zakaj pa potem direktora lekarn ni Jevšek povabil na sejo mestnega sveta, da bi tam lahko osebno odgovoril na očitke Jevška in mariborčana Đurova. Zakaj ga ni povabil-ker ga je lahko blatil in sedaj beremo, da tudi lagal (da Zajc ni storil nič...). Res ste Jevšek in ostali njegovi podporniki (SD, SMC in romski svetniki) pokvarjeni. Da Vas ni sram, da tako obračunavate z direktori javnih zavodov.

jani r (ni preverjeno)

Sram me je ,da nam občino vodijo taki ljudje,ljudje božji ali ste spregledali kaj ste izvolili ?

In reply to by hot dog (ni preverjeno)

povezani (ni preverjeno)

ha ha končno nekaj dobrega in da ni po godu povezanih ;-) Me pa zanima kdo bo plačal odvetnika katerega sta župan in đurov najela ? Saj vem odgovor ;-) mestna občina oziroma mi davkoplačevalci.

SultanZoltan a… (ni preverjeno)

ivan zajc je gospod direktor. Ti obcinari pa dalec od toga ka bi bili gospodi.

Pika na I (ni preverjeno)

Prepovedat politikom odločati o imenovanju direktorjev in strokovnih delavcev. Za ta delovna mesta narediti teste in jih kandidati morajo rešiti. Sigurno se da narediti tak test da se vidi kdo je sposoben za določeno delovno mesto. Ne morejo brezvezni predsedniki GD in NK odločati o tako pomembnih delovnih mestih.

vejica za piko (ni preverjeno)

se popolnoma strinjam s tvojim komentarjem...

In reply to by Pika na I (ni preverjeno)

nehajte blefirati (ni preverjeno)

Bravo svet zavoda. Odjebite štajerce ki vodijo občino. Vej nedo več dugo. Narod je spregledno kelko je vora. SD+SMC strup za soboško občino. Me rejsan zanima što od avs še pride v mestni svet.

Goost (ni preverjeno)

V prekmurski občini , štajerski župan plačuje lublanskoga odvetnika, aja nej, plačüvlemo ga sobočanci

vseznalci (ni preverjeno)

dr. prava Jevšek mora najeti odvetnika, da zastopa občino? Če ja, naj ga sam tudi plača iz svojega žepa.

trio dr. fantastikus (ni preverjeno)

tej jevškov doktorat je očitno istoga ranga kak od celeca, šterome so ga zeli zaradi mahinacij z mentoron. če pa kcuj prištejemo še dr. IKEA Šiftara, pa mamo soboški trio dr. fantastikus - sami eksperti, eden bole čeden o drugoga. vej zato nan pa tak dobro ide :)

gost- lekarne- občan (ni preverjeno)

Spoštovani g. Zajc! ČESTITKE!
Poznam vas, in vem, da ste pošten človek, dober direktor, načelen, plemenit in pokončen!
PONOSNI SMO NA VAS!

boljši jutri (ni preverjeno)

ni dobra politika, če določa za direktorje javnih zavodov politične osebe. ti znajo samo delati usluge, ne pa voditi javne zavode. to prakso je potrebno spremeniti!

czd (ni preverjeno)

A ne bo Marko direktor?

afta he (ni preverjeno)

Res tako je težko nekoga poslati na sejo, da mora priti odvetnik iz LJ. A soboški odvetniki ne vejo glasovati, so nej zadosta dobri. A ja, niso povezani.

Starejše novice