Slika je simbolična.
O trenutni epidemiološki situaciji v Sloveniji sta danes za javnost spregovorila predstavnika infekcijske klinike.

Vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb in vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič sta danes v izjavi za medije govorila o trenutnem stanu glede covida-19 in predstavila priporočila za naslednje dni.

Jereb razlaga, da se epidemiološke razmere glede koronavirusa v zadnjem tednu slabšajo. Število okuženih raste, kar se pozna na sprejemih v bolnišnici, tudi na intenzivnih oddelkih. 

Stanje v bolnišnicah

Danes imamo 119 oseb na navadnih oddelkih in 51 bolnikov na intenzivni negi. Povprečna starost na navadnih oddelkih je 71 let, na intenzivni negi na 60 let. 

Najmlajša hospitalizirana oseba na navadnem oddelku je stara 19 let, na intenzivnem pa 34 let. 

Jereb poudarja, da nihče ni varen pred koronavirusom. Povprečna starostna skupina hospitaliziranih je med 50 in 70 let.

V bolnišnicah so večinoma bolniki, ki niso cepljeni.

Jereb razlaga, da dnevno na intenzivni negi sprejmejo od pet do deset bolnikov, na navadne oddelke pa povprečno 15 bolnikov.

Napotki, da med prazniki ostanemo zdravi

Pred prazniki Jereb poudarja, da naj se vsi obnašamo samozaščitno. To pomeni, naj se izogibamo množičnim druženjem in ostajamo doma. V zaprtih prostorih naj nosimo zaščitne maske in skrbimo za ustrezno higieno rok. 

»Vsak naj prispeva k temu, da bomo epidemijo obvladali in v naslednjih dneh ohranili delovanje zdravstvenega sistema. Kapacitete v bolnici so namreč omejene,« razlaga Jereb in prosi sodržavljane, da to upoštevajo in da vsak po svoji moči prispeva k obvladovanju zdravstvenega problema. 

V bolnišnicah se namreč srečujejo s problematiko pomanjkanja ustreznega usposobljenega kadra in premalo posteljami. Sicer skladno z načrtom povečujejo število postelj – sedaj je na voljo 150 intenzivnih postelj – a tudi števila teh ne morejo povečevati v nedogled.

Poziva tudi k cepljenju – pravi, da boste s tem največ naredili zase in prispevali k temu, da bomo epidemijo obvladali.

Covid ne prizanaša niti novorojenčkom

Mrvičeva razlaga, da so trenutno hospitalizirani štirje otroci s covidom – med njimi so tudi novorojenčki. Pri novorojenčkih potek bolezni ni lahek, saj imajo težave s hranjenjem in vročino. Zaradi tega naj bi v bolnišnicah ostajali dva tedna ali več.

Pridružuje se apelu Jereba in poziva vse, ki imajo male otroke, naj ne hodijo na druženja in naj nimajo obiskov.

»Starši lahko največ naredijo s tem, da ne vozijo otrok v nakupovalna središča, jim ne pustijo, da se družijo z vrstniki. Tudi njihovi sorojenci pa tudi naj ostanejo doma,« Mrvičeva apelira na starše.

»Poleg covida imamo namreč tudi epidemijo drugih dihalnih okužb,« razlaga in v tem kontekstu pove še, da so vsi otroški oddelki v Ljubljani polni

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
cepleni (nepreverjen)

Spustite VPLIVNICE v bolnice, da pacientom dvignejo moralo.

motorčič (nepreverjen)

no anticepilci bodo pa tirali svoje, ka so zatou krivi cepleni.

Oni345 (nepreverjen)

Starši keri vozite betezno deco v vrtce, vas bi trbelo vse kaznite po novon... To san se nej dozivo ka dozivljan zadnje case... Deca v vrtece cundrave, kaslajo, z vrocijno ze kda na vhod prijdete vijden ka majo vrocijno.. A vi nikome nista! Ta vasa deca okuzijo celo skupino! Ja celo skupino! In zarade vas se drujge starse morajo ostajati doma na bolniških... Ka ne gucin ka enome malo samo tecej z nosa in ma vrocijno keri pa lejko tude zaradi virusa pristane v bolnice...! Zamislite se malo!

Starejše novice