Katarina Puhan Gjerkeš in Dorian Gjerkeš.
Kaj pravite na kremo iz svinjske masti? Ja, prav ste slišali, mlada kmetica je razvila edinstveno kremo za roke iz svinjske masti. Kakšnega vonja je takšna krema in kaj nanjo pravijo vegetarijanci pa v nadaljevanju.

V hladnejših dnevih naša koža potrebuje dodatno zaščito. In mlada prevzemnica kmetije iz Prekmurja je razvila prav posebno naravno kremo, ne boste verjeli iz … svinjske masti.

»Ker imamo doma predelavo oziroma vzrejo prašičev in pač svinjsko mast, sem poskusila ta izdelek narediti in je uspelo,« pravi Katarina Puhan Gjerkeš, mlada prevzemnica na turistični kmetiji Puhan, ki jo vodi skupaj z možem.

Dolga pot do končnega izdelka

Katarina si je že prej sama večkrat izdelala domačo kremo za roke, potem pa rastlinsko olje zamenjala s svinjsko mastjo. Pot od prvih poskusov izdelave kreme do končnega izdelka je bila dolga. 

»Vedno sem jo malo dopolnjevala z različnimi količinami maščobe, vode, eteričnih olj, emulgatorjev. Tako, da je potem po enih treh letih, če lahko rečem testiranja, nastal končni izdelek,« nam razlaga Katarina.

Krema brez vonja po masti

Da svinjska mast nima nekega specifičnega vonja, smo se prepričali tudi sami, saj med mazanjem kreme nismo zaznali nobenega vonja po masti. Zaradi dodatka eteričnih olj ima krema pravzaprav vonj po zeliščih.

Zanimalo pa nas je tudi, kakšen je odziv na kremo tistih, ki živalskih izdelkov ne uživajo. Katarina pravi, da na odziv vegetarijancev oziroma veganov še čakajo, »če bodo šokirani, presenečeni«.

V hlevu prašiči lastne vzreje

Mast za kremo pridobijo iz prašičev lastne vzreje, ki so zaradi širjenja afriške prašičje kuge v sosednjih državah pod strogimi zaščitnimi ukrepi. Za izdelavo 500 stekleničk krem je po grobi oceni potrebno okrog deset kilogramov masti.

»V hlevu v Černelavcih imamo nekje 60 do 80 svinj, svoje lastne plemenske svinje, tako, da so vse svinje tudi skotene pri nas, tudi krma je naša, tako, da je to neka zaključna reja. Pa tudi predelane so večinoma pri nas,« razlaga Dorian Gjerkeš.

Katarina kmetijo po upokojitvi staršev skupaj z možem vodi kar na dveh lokacijah. V Bogojini je turistična kmetija s sobami, nov prodajni prostor, vinska klet in vinogradi. V Černelavcih pa hlevi s prašiči.

S kremo v izboru za inovativnega mladega kmeta

Tudi ta edinstven izdelek - krema za roke iz svinjske masti je dokaz inovativnosti mladih zakoncev, ki imata za prihodnost smele načrte. Kot razlaga Dorain si želita razvijati butični turizem, ki je v zadnjih letih v Prekmurju v porastu.

Katarina pa dodaja, da vedno razmišljata v smeri, da bi še razširila ponudbo, dodala nove izdelke, da je vedno nekaj novega.

V mislih že novi izdelki

Katarina se tako že poigrava za mislijo, da bi v prihodnosti dala na tržišče tudi balzam za ustnice in kremo za nego obraza iz svinjske masti. Sicer pa dodajmo, da se je Katarina s svojim inovativnim izdelkom potegovala tudi za naziv Inovativni mladi kmet 2021.

Starejše novice