Foto: BOBO
V Gibanju Svoboda navdušeni nad rezultatom vzporednih volitev. Takšni so prvi odzivi.

V Gibanju Svoboda so v prvem odzivu po objavi izidov vzporednih volitev, ki so jih pričakali v volilnem štabu, izrazili navdušenje. »Navdušeni in presenečeni smo, nismo pričakovali takšne razlike, predvsem pa ne takega rezultata,« je dejala podpredsednica stranke Marta Kos.

V stranki so si želeli visoke volilne udeležbe in menijo, da je najpomembnejši rezultat današnjega dneva, da so državljanke in državljani spoznali, da imajo pravico in dolžnost oddati svoj glas in vplivati na to, kaj se bo dogajalo s Slovenijo, je dejala. Pri tem je poudarila, da vendarle še ne gre za rezultate Državne volilne komisije.

Golob: »Danes ljudje plešejo, jutri se začne nov dan«

»Danes ljudje plešejo, jutri se začne nov dan,« je v prvem komentarju izida vzporednih volitev dejal predsednik stranke Gibanje Slovenija Robert Golob in dodal: »Jutri bomo začeli trdo delati, da upravičimo to zaupanje, to je naša zaveza tistim, ki so nas danes podprli.«

Golob, ki je preko videopovezave nagovoril volilni štab in slovensko javnost, je izrazil občudovanje vseh državljanov, ki so prišli na volitve. Ob številnih vzklikih navdušenja v polnem volilnem štabu v ljubljanski Cvetličarni pa je tudi opozoril, da iz izkazanega zaupanja izhajajo tudi pričakovanja in odgovornost.

Visoka udeležba pove vse - da ljudje res hočejo spremembe in da zaupajo v nas, da edini lahko te spremembe prinesemo, je poudaril. »Danes je pravi praznik,« navdušenja nad izidi vzporednih volitev ni skrival Golob.

Naj nam današnji dan prinese novo vlado, ki bo Sloveniji vrnila demokracijo, politično kulturo, svobodo medijev, neodvisnost sodstva, normalno delovanje kulture in kulturnih ustvarjalcev, pa je med drugim poudarila podpredsednica stranke Marta Kos.

»Ne bomo vas več razočarali«

»Veliko nas je danes tukaj ponosnih, srce nam razbija, veseli smo, plesali bomo tudi še,« je dejala Kos v polnem volilnem štabu v ljubljanski Cvetličarni, kjer so se zbrali številni znani obrazi, med drugim ljubljanski župan Zoran Janković, strankini kandidati za poslance in aktualna strankina poslanca Janja Sluga in Jurij Lep.

»Naj današnji dan za vedno odnese nezaupanje, strah, stisko, žalost razočaranje in sram. Zaslužimo si, da vsem nam prinese zaupanje in upanje, spoštljivost, dostojanstvo, odprtost, veselje, navdušenje, ponos, naj nam vrne skupnost, solidarnost, spoštovanje različnosti, naj nam prinese svobodo, je pozvala Marta Kos. Pri tem je poudarila, da ima v mislih vse prebivalce Slovenije, ne glede na to, koga so danes volili.

»Danes ne bo zmagalo le Gibanje Svoboda, danes bo zmaga naše demokracije.«

Volitve so pomembne ne le za Slovenijo, ampak tudi za Evropo, je poudarila ter evropskim in transatlantskim partnerjem sporočila: »Ne bomo vas več razočarali, na Slovenijo se lahko zanesete.«

Evropi je še sporočila: »Iz naših ust nikoli ne boste slišali besede iliberalna demokracija.« »Demokracija je le ena in mi jo bomo ponovno vzpostavili,« je dejala in dodala, da bo to v skupno dobro ne le Slovencev, ampak vseh Evropejcev.

»Mediji so naši zavezniki, brez vas demokracija ne more delovati, potrebujemo vas,« je sporočila medijem.

Po njenih besedah je potreben tudi družbeni dogovor, ki nikogar ne bo pustil zadaj, ki bo spoštljiv do vseh ljudi, ne glede na to, od kod prihajajo. Ne bomo delali za strankarske interese, interese posameznikov ali drugih držav, delali bomo za vse državljane in za vse prebivalce Slovenije, je med drugim zagotovila.

»To je praznik demokracije, praznik za vse ljudi«

»Na nek način je to za nas presenečenje, predvsem pa je to praznik demokracije, praznik za vse ljudi, ki si želimo svobodnega življenja v državi, kjer bomo spoštovani, slišani, kjer se bodo spoštovale človekove pravice, temeljne svoboščine in bo spoštovana vladavina prava, pa je poudarila podpredsednica stranke Urška Klakočar Zupančič.

Zahvalila se je vsem, ki so glasovali za Gibanje Svoboda, ter vsem volivcem, ki so šli na volišče in oddali svoj glas.

V volilnem štabu v polni Cvetličarni so si člani in simpatizerji stran že pred zaprtjem volišč v pričakovanju dobrega volilnega izida čestitali.

Gibanje Svoboda prejelo 35,8 odstotka glasov

Po vzporednih volitvah, ki sicer ne vključujejo predčasnega glasovanja, je na volitvah Gibanje Svoboda prejelo 35,8 odstotka glasov volivcev pred SDS, ki je prejela 22,5-odstotno podporo.

Stranka Gibanje Svoboda tokrat prvič sodeluje na parlamentarnih volitvah. Nastala je januarja letos s preimenovanjem Stranke zelenih dejanj in z izvolitvijo Roberta Goloba za predsednika. V stranko sta vstopila poslanca Janja Sluga, ki je bila na prejšnjih parlamentarnih volitvah izvoljena na listi SMC, in Jurij Lep, ki je bil izvoljen na listi DeSUS.

Robert Golob je znan predvsem kot nekdanji predsednik uprave energetskega podjetja Gen-I, ki ga je vodil od leta 2006 do novembra lani, bil je tudi državni sekretar za energetiko med leti 1999 in 2002 v času vlade Janeza Drnovška.

Komentarji (13)

Kul (ni preverjeno)

Oh Golob spet prazno slamo mlati kaj bo jutri, enako kot danes.
Če še je komaj 13.5. sklic seje novega državnega zbora in potem Pahor da Golobu možnost sestavit vlado itd. in dokler nova vlada ni sprejeta v državnem zboru še vedno vlado Janša in Goloba najč z temi pravili niso seznanili.

ReaLEN (ni preverjeno)

Nika se ne sekejrajte pa tolažite, 13.5. je tik pred vratami. Golob bo brez težav sestavo VEČINSKO Vlado! Prvo de popuco navlako, slabe zakone, namestitve na položaje, razne vplive,...te pa dale,...nč bat! Beeeee, plešimoooo!

ges 45 (ni preverjeno)

Ja najkesnej decembra se pa pa svadijo med seuf

In reply to by ReaLEN (ni preverjeno)

smrkci (ni preverjeno)

Sranje je bilo do sedaj sedaj bo še pa večje.

čarni vrag (ni preverjeno)

Važno je što de komandiro to vlado. Verjetno isti kak Janšo. Isto ......, drugo pakovanje.

PistekSlavko (ni preverjeno)

Osel gre samo enkrat na let, slovenci 2x zaporedoma z novimi obrazi.

Kul (ni preverjeno)

Se opravičujem ne dvakrat:
1. Jankovič
2. Cerar
3. Šarec
4. Golob
In po prvih treh rezultat vedno enak ODSTOP upam da četrti nebo enak in da bo namesto plesa res prešel med dejanja, kot so že tudi prvi trije obljubljali.

In reply to by PistekSlavko (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Mogoče bojo do nove vlade še zamenjali koga in popucali za sabo. In poiskali kje je golob prleške sendviče.

x (ni preverjeno)

Danes plešejo za pol leta pa bodo zahtevali odstop

black panter

jutri je nov dan,ka do začali kradnoti,gamad levičarska

In reply to by x (ni preverjeno)

Hvala ... (ni preverjeno)

Hvala ritolizniki prizadeti, ka ste v časi vsesplošne draginje, gospodarske krize pomagali izvoliti komunistično vlado,
Jankovičove kamerade!

black panter

če so pa blesavi,jelenčič je meu prav,jebo jih novi obrazi
cmerar je biu novi,čista nula,serpetinšek, čista nula,plantava čista nula,golobinjek čista nula
samo ka je nej janša

In reply to by Hvala ... (ni preverjeno)

Pametnjakovic2 (ni preverjeno)

Zakojbpa si nej ti kandidejro? Ce so si ciste nule? Ti bi s prve zmago domaci slovenski krizar.... Edino zdaj ce si ti med ovimi volilci ka mas koncano 4 razrede oš?

In reply to by black panter

Starejše novice