Cene reguliranih pogonskih goriv, dizla in neosvinčenega 95-oktanskega bencina, ostajajo nespremenjene.

Za to je poskrbela vlada, ki je na ponedeljkovi dopisni seji znižala trošarine na omenjeni gorivi. Za liter 95-oktanskega bencina je tako treba še naprej odšteti 1,351 evra, cena dizla pa je pri 1,296 evra.

Regulirani pogonski gorivi, dizel in neosvinčen 95-oktanski bencin, sta s podražitvijo pred 14 dnevi dosegli najvišji ravni po novembru 2014 oz. po juliju 2015.

Naftni trgovci sicer cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Vlada nevtralizirala pritisk

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji izdala uredbo o določitvi zneska trošarin za energente, s katero je znižala trošarine na neosvinčen bencin in dizel. S tem je nevtralizirala pritisk izrazitega porasta cen surove nafte na mednarodnih trgih ter neugodnega gibanja vrednosti evra glede na ameriški dolar, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Od danes naprej je tako trošarina za neosvinčen bencin nižja za 2,951 centa na liter in znaša 47,829 centa na liter, trošarina za dizel pa je nižja za 3,333 centa na liter in je določena pri 39,272 centa na liter.

Kaj pomeni znižanje trošarin?

Sprememba višine trošarine glavnih dveh energentov bo ob predpostavki, da bodo tako spremenjene trošarine veljale celo leto, prihodke iz naslova trošarin v letošnjem letu znižala za 29 milijonov evrov. Na mesečni ravni to pomeni 4,8 milijona evrov manj javnofinančnih prihodkov iz naslova trošarin od glavnih dveh pogonskih energentov.

Zneski trošarin ostalih energentov ostajajo v sedanji višini, so še dodali v vladi.

Komentarji (1)

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Končno so Američani postavili Dolar tam kjer mu je mesto,, In tako bo celi svet plačeval Dražjo nafto,,američani pa se bodo smejali ko majmuni poleg cele prikolice banan,, S tem da smo mi majmuni,, banane - pa so kot nafta ,

Starejše novice