Večletni trud z vzpostavljanjem poslovnih stikov v Združenih arabskih emiratih se je podjetju Boxmark poplačal in pomeni izpolnitev strateških načrtov, da doslej pretežno avtomobilske posle selijo še na področje letalske industrije.

Kidričevski Boxmark je nedavno z družbo Fly Emirates sklenil petletni dogovor za opremljanje letalskih sedežev z usnjenimi prevlekami.

V Boxmarku namreč že od leta 2017 redno obiskujejo letalske sejme v Dubaju, kjer so spoznali tudi predsednika Združenih arabskih emiratov, šejka Maktouma bin Rashida, ki je bil po besedah direktorja Marjana Trobiša nad njihovimi produkti navdušen.

»Leta 2018 smo zraven sejma obiskali tudi družbo Emirates v Dubaju. Tako smo se lahko osebno dogovorili za razvoj novega sedeža za 'business class'. V letu 2020 so sledili prototipi ter potrjevanje končnega izdelka. Izdobava prvih dveh letal je sledila v letu 2021. Prototip je pohvalil tudi prvi mož družbe Emirates, kar je bil povod za nadaljevanje posla,« razlaga direktor Boxmarka Marjan Trobiš.

Posel ocenjen na 30 milijonov

V Boxmarku so tako začeli razvijati in izdelovati vzglavnike ter celotne prevleke za 'premium economy' in 'buisness class', kot tudi prevleke za preoblačenje določenih komponent. Po prvih informacijah bi naj sukcesivno prenovili celotno avionsko floto, gre za okoli 400 letal raznih tipov.

»Prvi sedeži so že vgrajeni in letijo s prvimi potniki. Ta posel predstavlja vsekakor prestiž ter odpira vrata za nadaljnje posle z Emirati, kot tudi priložnost postati zaupanja vreden dobavitelj za prihodno poslovanje,« poudarja Trobiš.

Celoten posel je ocenjen na 30 milijonov evrov. Čeprav v skupni strukturi podjetja to ne bo pomenilo pomembnega presežka, saj proizvodnja za avtomobilsko industrijo ostaja najpomembnejši del njihovih dejavnosti, pa je sklenjeni posel prestižnega pomena, saj o njem poročajo tudi v nekaterih evropskih medijih in medijih Združenih arabskih emiratov.

V Boxmarku trenutno 768 zaposlenih, načrtujejo nova zaposlovanja

Za Boxmarkom je bilo minulo leto precej zahtevno že brez epidemije, saj so izvedli prestrukturiranje in med drugim v dveh valih odpustili 322 ljudi. V podjetju je tako trenutno 768 zaposlenih, a so v prihodnje po besedah direktorja Marjana Trobiša mogoča tudi dodatna zaposlovanja.

»Ne izključujemo dodatnih zaposlovanj na področju proizvodnje. Vsekakor pa bomo zaposlovali strokovne delavce v raziskavi in razvoju,« pravi Trobiš.

Za kidričevsko podjetje je epidemija koronavirusa povzročila skoraj 30-odstotni padec prihodkov v avtomobilskem sektorju, v letalskem in ostalem pa so zabeležili kar 80-odstotni padec.

In načrti za letošnje leto? »S prestrukturiranjem smo dosegli želen cilj, podjetje posluje pozitivno. Trenutne razmere na trgu so še vedno pod vplivom epidemije in iz tega razloga še negotove. Za letošnjo leto pričakujemo 10-odstotni rast napram lanskemu letu. V samem razvoju smo dosegli nadpovprečni mesec januar in s tem se tudi obetajo nova razvojna naročila. Raziskava in razvoj bodo tudi v bodoče temelj našega poslovanja,« zaključuje Trobiš.

Komentarji (1)

Busybee (ni preverjeno)

Delavci pa sužnji za drobiž. Nič novega več videno sve😭😭

Starejše novice