Ministrstvo za finance je decembra lani obljubilo, da bo do prve polovice marca pripravilo predlog rešitev glede problematike delavcev migrantov v zvezi z Zakonom o dohodnini. Sedaj pa nekatere že sprejete predloge zavrača.

Ministrstvo za finance je v začetku marca nekatere že sprejete obojestranske predloge, do katerih so prišli skupaj s Civilno iniciativo Apače decembra minulo leto, popolnoma zavrglo. »Negativni odgovori prihajajo tako iz vrha ministrstva kot same Vlade RS,« povedo iz CI. V pogovore o problematiki dvojnega obdavčenja namerava CI v prihodnje vključiti tudi Evropsko Komisijo, ki pa že preverja davčne postopke v Sloveniji in za katero Dušan Cvetko, predsednik CI meni, da bi lahko prinesla vsaj delno rešitev.

»Rešitve pa je časovno nemogoče napovedati, vendar ne bomo odnehali, dokler se ta absurden zakon o dohodnini ne odpravi in skupaj z njim tudi diskriminacija slovenskega čezmejnega migranta,« nam odločno pove Cvetko.

Aktivna podpora prekmurske poslanke Jasmine Opec

Za odpravo obstoječega zakona se bori tudi prekmurska poslanka Jasmina Opec, ki z odprtim pismom predsednici vlade Alenki Bratušek, poslanim januarja letos in s predstavitvijo resolucije »Odprava davčne neenakosti delavcev znotraj trga delovne sile Evropske unije« v Rimu, CI odločno podpira.

»Našim državljanom moramo življenje olajšati, ne pa jih vedno znova kaznovati za njihovo delavnost,« pripomni.

Odgovor iz kabineta predsednice vlade in Ministrstva za finance

Iz kabineta predsednice vlade so se na odprto pismo odzvali in zapisali, da se je z vsebino pisma Bratuškova seznanila ter da so dopis posredovali pristojnemu Ministrstvu za finance. Slednji so med drugim odgovorili, da skrbno spremljajo dogajanja Evropske komisije, pri tem pa podpirajo prizadevanja, da ne sme prihajati do diskriminacije mobilnih državljanov EU na enotnem trgu, o katerem govori tudi zgoraj omenjena resolucija. A vendar pozitiven dialog še ni vzpostavljen, saj omenjeno ministrstvo z zavrnitvijo nekaterih predlogov ni prispevalo k obljubljenim morebitnim rešitvam, ravno nasprotno. Kljub negativnim odgovorom pa iz CI povedo, da bodo razen slovenske politike novi sogovorniki tudi iz Evropske institucije.

Politika pospešeno spreminja demografsko sliko

Kot smo že poročali, pa v CI vse bolj opozarjajo na posledice takšne politike, ki so vidne tudi v spreminjanju demografske slike, predvsem na obmejnih območjih, kot so Koroška, Štajerska in Prekmurje, od koder je čez mejo zaposlenih okrog 18 tisoč slovenskih prebivalcev in kjer prihaja do stalnih izselitev le teh v tujino.

»Slovenija si ne more privoščiti demografskega pregona svojih državljanov in sprejemanja pomembnih odločitev zgolj skozi prizmo polnjenja državnega proračuna ne oziraje se na posledice, ki zaradi tega nastanejoNE dovolimo, ne zdaj in ne jutri, vsem slovenskim političnim odločevalcem, da bi na tak ali drugačen način škodili slovenskim čezmejnim migrantom,» menijo v CI. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
murko (ni preverjeno)

Agonija bo zaključena, ko se bo večina preselila v bolj perspektivne države. Ostali pa ki imajo veze za službo pa lahko polnijo pokradene luknje.

tameden (ni preverjeno)

Vlada, čaka na odg. evropske komisije, ....
Ker je edini cilj vlade od ljudi pobrati čim več denarja po načelu vzemi tam kjer je, čeprav ni tvoje.
Sami nismo sposobni napisati niti enega poštenega zakona, čakamo na tuje rešitve,
zakaj sploh imamo lastni parlament?

toti mariborčan (ni preverjeno)

Delam vse na tem da se preselim gor in to samo zaradi dvojnega obdavčenja.To da so gor vinjete ceneje,da je gorivo ceneje,najemnina stanovanj izven večjih mest je ceneje ..to me ni vabilo v avstrijo ker imam rad slo ampak zarad tega davka delam vse na tem da bom gor zaživel in mi je žal za slovenijo v lasti mafije.

Boriss (ni preverjeno)

žalostno zato pa nočejo da nam bi trojka oz unija vodla državo,ker potem nebi mogli krast tam kjer ni njihovo.Sram me je tu živeti ker sem pošten.SLOVENIJA je se samo oaza za lopove pa tajkune kateri pa izvirajo iz parlamenta.

Starejše novice