Foto: osebni arhiv
Pomurka Živa Trajbarič je kineziologinja, »low pressure fitness« trenerka, surf in windsurf guru, učiteljica joge, maserka in športna psihologinja s specifikacijo na vizualizaciji in mentalnem treningu.

V drugem razredu osnovne šole je Živa Trajbarič mami rekla, da bo hodila okoli in pomagala ljudem, da jih nič ne bo bolelo. 

»Morda zato, ker sem sama bila vedno zlomljena, polomljena in na berglah. Konkretno nisem nikoli dobila rehabilitacije in tako sem se lotila sama preko tistih na črno kopiranih CD-jev,« pojasni. 

Iz tujine nazaj v Prekmurje

Pot jo je med drugim zanesla tudi na Kanarski otok Fuerteventura, kjer je skupaj s svojo strastjo do surfa in windsurfa gojila znanje o notranjosti telesa. Po več letih bivanja v tujini se je vrnila nazaj v domače kraje. 

Na vprašanje, zakaj se je vrnila v Prekmurje, odgovori, da morda zato, ker je vsak mesec dajala tisoč evrov za najemnino. »Ostalo mi ni nič. Morda pa tudi zato, ker je po vsakih osmih letih potrebna ena sprememba. Ne vem točno,« pojasni. 

»Vem samo to, da se mi v tujini ni zamerilo nič in tudi nikoli nisem odljubila Prekmurja.« 

V tujino je tako šla po izkušnje in veliko novega znanja, ki ji ga nobena diploma ne more dati.

Power in terapevtska joga 

Med drugim je učiteljica joge in ponuja dve vrsti joge. Power in terapevtsko. 

Power joga je na podlagi Yang in druga kakor en Yin. »Obe tvorita lepo ravnovesje. Power joga je vigoroznega značaja in ima lep dinamični tok, kjer znoja ne manjka. Učimo se novih asan (poz) skozi katere dihamo. Je perfekten balans med nirvano in destrukcijo. Krepimo štiri stebre fitnesa: fleksibilnost, vzdržljivost, moč in ravnotežje,« pojasni in doda, da to vrsto joge ljubim. 

Terapevtska joga je umirjenega značaja in ima počasen tok. Osredotočajo se predvsem na zdravje, mobilnost in agilnost sklepov in mišic ter raztegujejo fascijo.

»Moje joge niso ravno sedeče joge ter niso preveč meditativne in ni preveč lotusovega položaja. Narejene so za telesa, ki ne prihajajo iz Indije, ampak prihajajo iz Slovenije - Prekmurja.«

Živa se je tako odločila in na več lokacijah po Pomurju začela poučevati jogo.

Prekmurska joga na različnih lokacijah

V Pomurju v popoldanskih urah izvaja Power jogo in Terapevstko jogo. Sama vsakič sestavi nov »flow.« Urnik, ki ga najdete na tej povezavi, pa sporoči v začetku meseca. 

Vadbe joge se trenutno izvajajo v Veliki Polani, Moravskih Toplicah in Lendavi.  

Poudari, da ima trenutno božanske joginije (vadeče). »Želim si samo, da jih še več preizkusi in se nam pridruži na joga blazini,« pove in doda, da se po vadbi skupaj podružijo.

Fitnes ali joga?

Število ljudi, ki se zanimajo za fitnes narašča, posledično narašča tudi število fitnes centrov. Živa pa opaža, da je joga v tujini zelo v razcvetu. 

»Ker sama hodim po svetu surfat, je joga med surferji normalna vsakdanja zadeva in točno vem za kaj. Ker deluje in pomaga in ZDAJ bo tudi zacvetela v Prekmurju, ker obljubim, da ko jo preizkusiš, veš, da je ta odlična za telo.

Po njenih besedah je fitnes sicer »kul«. »Močno krepi telo, ampak tudi joga ga, poleg tega pa močno poveča gibljivost in mobilnost telesa.«

»Eno brez drugega ne gre. Sploh po 25 in 30+ letu. Takrat je čas, da se poleg treninga za moč doda raztezanje. In mislim, da jih še vedno mnogo ne ve, da če želiš, da ti raste mišica, potem jo moraš raztezati. Stoodstotno pomaga. Starejši si, bolj rabiš raztezanje in telesno moč.«

Proti čas

V prostem času najraje naredi jutranjo jogo, vrtnari, se odpravi s hčerko na sprehod. Rada surfa in se predaja kulinaričnim užitkom. 

Starejše novice