Mož pokojne pacientke iz okolice Ptuja je po letu in pol od začetka strokovnih nadzorov v ptujski in mariborski bolnišnici dobil potrditev, da je pri zdravljenju težav njegove žene zaradi žolčnih kamnov prišlo do več nepravilnosti.

Po razkritjih izrednih strokovnih nadzorov v ptujski bolnišnici in Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, ki sta potrdila več nepravilnosti pri obravnavi pacientke, ki je po zapletih po zdravljenju vnetja žolčnih kanalov in odstranitvi žolčnih kamnov umrla zaradi zastoja srca, smo govorili z možem preminule.

»Gre za neke vrste priznanje zdravnikov, da so bili ti zdravniški odkloni in napake narejene. S tem, da je moja želja, da odkrijemo še ostale napake, ki so in se do njih opredelijo ter da dobim celoten zapisnik,« pravi Jernej Golc.

Namesto naročila na operacijo so jo odpustili domov

Takrat 49-letnici so oktobra 2022 trikrat odstranjevali žolčne kamne. Strokovni nadzor v ptujski bolnišnici je pokazal, da bi morala še na operacijo žolčnika.

Namesto da bi jo naročili na pregled pri kirurgu v sedmih dneh oziroma določili datum operacije, so jo odpustili s strokovno neustreznim navodilom redne kontrole pri osebni zdravnici.

Oškodovanec mora vedno dokazovati zdravniško napako

Po nekaj tednih se je stanje močno poslabšalo in pacientko so prepeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer pa dva dni pred smrtjo zdravnica ni prepoznala septičnega šoka

Namesto v enoti za intenzivno nego so bolnico zdravili le na navadnem oddelku, kjer je tudi umrla.

»Za razliko od Amerike, kjer imajo možnost zavarovat zdravniški zaplet, tega pri nas ni mogoče. Vedno in vselej mora oškodovanec dokazovati zdravniško napako,« pravi odvetnik z dolgoletnimi izkušnjami pri dokazovanju zdravniških napak Daniel Planinšec.

Izrednega strokovnega nadzora ni bilo zaradi odškodnine

Za moža umrle pacientke odškodnina ni bila razlog, da je zahteval izredni strokovni nadzor.

»Moj namen to ni in to bi se lahko odločil v začetku, če bi želel in se tudi v bodoče ni moj cilj to. Če bi tudi prišlo do odškodnine ali poravnave, bom ta znesek v celoti dal v dobrodelne namene,« pravi Golc.

Poravnave so tajne, o izidu se ne govori

Podobni primeri se pri nas le redko končajo s sodbo na sodišču, saj se oškodovanci z bolnišnicami in njihovimi zavarovalnicami zaradi skrajšanja postopkov običajno poravnajo.

»Je pa vedno in vselej, kadar se takšna poravnava zapiše, zahteva tožene stranke, da se poravnava šteje kot tajna. Torej nihče ne sme javno seznanjati z izidom poravnave,« pravi odvetnik Planinšec.

Javna objava ugotovitev, da bi se iz napak učili

Mož umrle pacientke si vendarle želi, da bi se o zdravniških napakah, ki so privedle do smrti njegove žene, vendarle govorilo tudi javno.

»Želja moja je, da dejansko vse te stvari tudi javno objavimo, ampak ne s tem ciljem, da bi diskreditiral eno ali drugo bolnišnično ustanovo ali pa posameznega zdravnika, ampak iz tega vidika, da se v teh primerih nekaj naučimo iz tega vsi skupaj,« nam je še povedal Golc.

Na ptujsko in mariborsko bolnišnico smo v zvezi z ugotovljenimi napakami poslali novinarska vprašanja. Odgovore nanje bomo objavili, ko jih prejmemo. 

Strokovna komisija zdravniške zbornice je vpletenim zdravnikom sicer naložila več ukrepov, med drugim dodano usposabljanje in delo pod nadzorom mentorja.

Komentarji (8)

čarni vrag (ni preverjeno)

daš babo v bolnico
pa ti jo vrnejo mrtvo
To je tak kot da daš v klavnico kravo
kjer ti jo ubijejo
in ti nazaj dajo meso

Niko i ništa (ni preverjeno)

to je bilo verjetno za 8 marec

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Tou ka so delali so nej bile napake, se so napravili ka jo domou stirajo namesto ka bi ji pomagali. Tou je zločin.

Mikolaj (ni preverjeno)

Ka zdaj to vala moži pa familiji? Nesce je mogle mreti zaradi napake.
Tej mirno spijo lidje?

Vaše ime (ni preverjeno)

Zdaj pa vidimo koliko je teško in odgovorno delo zdravnika

. (ni preverjeno)

Za blesavo lopovsko politiko bomo šli v boj?

. (ni preverjeno)

Mladina bo jokala za telefoni, ka jih nedo mogli zijati na straži, prej rabijo dve leti odvakanja od iger.

In reply to by . (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

čuj ti kozojebec
kaj se ti spoznaš na vojsko
za tebe je cota za pucanje

In reply to by . (ni preverjeno)

Starejše novice