Vlada je med drugim sprejela tudi odločitev o obveznem nošenju mask vzgojiteljic in vzgojiteljev v vrtcu. Ta odločitev ni naletela na odobrovanje vrtcev, svoj odziv je preko družbenih omrežij podalo tudi Združenje zasebnih vrtcev Slovenije. Med drugim pravijo, da mimika obraza otrokom pove več kot besede.

Zadnja odločitev vlade, da morajo zaposleni v vrtcih nositi maske, ni bila sprejeta z odobravanjem.

"Vzgojitelji uporabljajo za govor, oziroma za sporazumevanje z otroci, mimiko obraza, geste, negovorjena sporočila in z masko to nikakor ni mogoče," pravi Taja Steblovnik, predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije

Kot pravi Jožica Merlak iz zasebnega katoliškega vrtca Lavra v Murski Soboti, maska ni najpomembnejši element zaščite.

"Maska znotraj skupine nima pomena. Prvič zato, ker je otrok cel dan z nami v tako tesnem stiku, da maska ni nek dodaten in zelo pomemben element. Najpomembnejši varovalni element je, da se skupine med seboj ne mešajo". 

Po mnenju nekaterih pa lahko maske poskrbijo tudi za nelagodno počutje otrok, ki so v vrtcu že tako ali tako ločeni od staršev.

"Zdaj pa bodo imeli še eno osebo, ki bo imela pokritega pol obraza. Gre za osebo, ki so se je že navadili. Zdaj pa se bo otrok zbudil in bo zasanjan. Tako ne bo prepoznal takoj te osebe in se bo lahko dodatno prestrašil," pa pravi Viktorija Kovačič, direktorica Waldorfskega vrtca Studenček.

Otroka je potrebno potolažiti z dotikom

V teh primerih, ko se otrok prestraši, ali pade, pa se je težko izogniti tudi telesnemu stiku. Na tak način se jih, po njihovem mnenju, veliko lažje umiri. 

"Ko želiš potolažiti otroka, se ga je potrebno dotakniti. Dotakniti se je potrebno obraza, se mu nasmejati in mu biti res blizu. Potem pa se je seveda potrebno umiti in razkužiti," pravi Jožica Merlak, ravnateljica vrtca Lavra.

V Waldorfskem vrtcu bodo maske vseeno uporabljali. A to ne bodo navadne maske, kakršnih smo vajeni.

"Zdaj mi bomo ta navodila zagotovo upoštevali. Danes sem se ukvarjala z nabavo mask, za katere se mi zdi, da so najmanjše zlo v tej situaciji. Otroci bodo lahko videli obraz, lažje pa tudi govorimo, komuniciramo," pravi Kovačičeva.

Če se držimo razdalje in se razkužimo, se okužba ne more prenesti

Veliko je tudi govora o tem, da bi se okužba lahko prenesla iz staršev na zaposlene v vrtcu

"Če starši dosledno nosijo masko, ko govorijo z vzgojiteljico in to počnejo iz varnostne razdalje ter si pred tem razkužijo roke, potem ne vem kako bi okužba lahko prišla s staršev na vzgojiteljico in obratno," pravi Merlakova. 

V zadnjem dnevu naj bi bilo v Sloveniji skupno 26 okužb pri učencih v šolah.

"To je tako malo, glede na celotno število, da ukrepi nikakor niso sorazmerni s to situacijo," pa zaključi Steblovnikova. 

A nanjo se bo, kot vse kaže, vendarle potrebno navaditi.

Komentarji (7)

Karl Marx (ni preverjeno)

Skozi krinko boja zoper koronavirus se v Sloveniji uvaja totalitarna, avtoritarna fašistična država. Vsek dan nas fašistoidna oblast zasipava z novimi in novimi odloki, ki omejujejo naśe težko priborjene ustavne pravice. Pol leta smo že izpostavljeni nezaslišani in predrzni avtoritarni torturi. Želijo nam zlomiti duha in se s tem utrditi na oblasti za daljśe obdobje. Če se ljudje ne bomo aktovno uprli tem poskusom, se bomo kar naenkrat zbudili v koncentracijskem taborišću. Vsek drżavljan se mora po svojih močeh zoperstavljati oblasti. Na delovnem mesti, doma, v javnih prostorih. Fašistoidnim fanatikom ne smemo pustiti uresničiti svojih podlih načrtov.

Munt (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Marx, tele zabito, zaleti se v stejno. Tau z maskami v vrtcu nede, samo tij si malo odzajaj ko tvoja stara pamet. Nega bole nevarnoga virosa kak je komunist, bojli ste več lastnoga naroda, kak de ta viros.

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

Korona-COVID-19 (ni preverjeno)

Ti samo bodi komunist, desni levi, rdeči, samo človek ne! Jebali te bodo vsi našteti, pa dobro si preberi kaj piše v komentarju. :)

In reply to by Munt (ni preverjeno)

Korona-COVID-19 (ni preverjeno)

Bravo, se že zbujajo, ni nas več malo. :) NA OTROKE BI SE TA GOLAZEN SPRAVILA??? NE BO ŠLO!!!!!! UDARILI BOMO Z VSO SILO!!!!

Dont wory (ni preverjeno)

V škofovon vrteci pa ja ne bo korone

In reply to by Korona-COVID-19 (ni preverjeno)

Gost lipa (ni preverjeno)

Končno ste začeli odpirati oči, starši uprite se, otroci so še premajni, da bi se branili sami

Czd (ni preverjeno)

Bravo Jožica.

Starejše novice