Vlada je na dopisni seji sprejela napovedana odloka, a vendarle pravila glede uporabe mask ne bodo tako stroga, kot so jih napovedovali. Sploh v šolah.

Kot so zapisali na vladi, se z odlokom zaradi preprečitve ponovnih izbruhov okužb in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 začasno določita uporaba zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza na javnih krajih oziroma prostorih ter obvezno razkuževanje rok. Odlok začne veljati 19. 9. 2020.

Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih.

Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra.

Zaprt javni kraj oziroma prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala) ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.

Tudi vzgojitelji brez mask, učenci ob zagotavljanju razdalje

Ta odlok se ne uporablja za (izjeme):

  • osebe, vključene v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole,
  • vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki,
  • učitelje do vključno 6. razreda osnovne šole, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje,
  • učence od 7. razreda osnovne šole dalje in dijake srednjih šol, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 m medosebne razdalje,
  • osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Za izjeme se glede uporabe zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se, ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih, uporaba zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 2 metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado.
Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v komunikaciji z osebami ni obvezna za tolmače za slovenski znakovni jezik.

Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Razkužila mora zagotoviti upravljavec oziroma izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru na vhodu v tak prostor.

Strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka Vlada Republike Slovenije ugotavlja vsakih 14 dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, da se ti ukrepi še naprej uporabljajo, ali pa ukrepe spremeni oziroma odpravi ter o tem obvesti Državni zbor in javnost.

Od ponedeljka skrajšano obratovanje lokalov

Ravno tako je vlada sprejela odlok, ki določa obratovanje gostinskih lokalov. Namesto napovedane omejitve do 22.00 ure, je sedaj vlada z odlokom določila, da je opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno od 6. do 22.30 ure.

Določba se nanaša na vse gostinske in nastanitvene obrate, ki pripravljajo oziroma strežejo jedi in pijače. To velja tudi za gostinske in nastanitvene obrate, ki pripravljajo oziroma strežejo samo pijačo ali samo hrano. Nastanitveni obrati so lahko odprti izven zgoraj omenjenega časa, vendar lahko pripravljajo oziroma strežejo hrano in pijačo le od 6. do 22.30 ure, so še zapisali.

Odlok začne veljati 21. septembra 2020.
 

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zelena trava (nepreverjen)

Dokaz ka nemajo pojma ka delajo

Likolon (nepreverjen)

Ge pa je tvoj dokaz ,ka nevejo?

In reply to by Zelena trava (nepreverjen)

abc566 (nepreverjen)

tecas ka je ne z zakonon napijsano, se lejko odlok nekan potisnejo..

Demokracija (nepreverjen)

Je napisano z zakonon. Samo je še zakon v javni razpravi do 30.9 (https://e-uprava.gov.si/drzava-in-druzba/e-demokracija/predlogi-predpis…). Preštite si, pa se malo zbunite. Ker kda do zakon sprejeli de prekesno. Pa še v oči do nan metali ka se širši del javnosti z njin strinja, ker se je nišče nej buno med javno razpravo.

In reply to by abc566 (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Živel Janez Janša
dal si mi pol ure gostilniške sreče več
sem tako srečen
da tulim od veselja
Sedaj lahko kelnarco pol ure dakj gledam v joške

Slom (nepreverjen)

Janez Janša, kurac se ti manjša.

Likolon (nepreverjen)

Ti ga pa več nemas

In reply to by Slom (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

seveda se mu korac manjša
ko mu ga pa Slomova mati kar naprej puši

In reply to by Slom (nepreverjen)

Kakič (nepreverjen)

Vsak dan nekaj novega, Hojs pa v parlamenti maske doj čuka. Banda !

Podgane 123 (nepreverjen)

Ja... in mi mo ponovno vse to pozrli in zdaj ze na zraki nosili maske. Bravo mi, bravo vlada in bravo nesposobna stroka.

Karl Marx (nepreverjen)

Janša je z merjenjon temperature pred vhodon ščöo ponižati predvsem intelektualce oziroma vse inteligentne lidij. Znano je, ka so vsi inteligentni lidgej v Sloveniji prouti Janši. Janšo v glavnon podpejrajo menje inteligentni. Ka bi se maščevao inteligenci jih je šćöo ponižati z merjenjon temperature pred vhodon v slųjżbo. Ali nej je möo muda. Nej je vüpo toga uvesti. Zosago se nas je. Že včeraj se je začno pripravlati velki upor prouti takšnomi ponižanji zatou je Janša stisno rejp med nogej . Torej merjenja temperature nede. Pokazali smo njemi pesnice. Tak trbej s kriminalci. S pesnicami. Oni se bogijo samo batine. Tou je naša mala zmaga. Ali vojna je še nej dobljena. Smo pa pripravleni pa odločeni, ka mo zmagali tüdi v vojni prouti tomi kriminalci pa njegovin razbojnikon pa hlapcan. No pasaran !!!

Alenka Buzeran… (nepreverjen)

naslednja poteza je merjenje kurcev pred prihodom v službo
Kdor bo imel malega pimpeka , je taki so itak za odpad in takšni ne morejo delati pri nas

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Ojoj... si pa po svoje bolan. Vse veš... ker ste levi pač pametnejši, kar ponovno povdarjaš. Le to mi obrazloži: kako ste uspeli ekonomsko in politično zapraviti vsako komunistično državo, če ste tako pametni? Tudi Jugoslavijo, pol Istre ste s pogajanji po vojni zapravili, ker so bili hrvaški komunisti pametnejši, še posebej njihov akademik Bakarić. Našega veleuma Kardelja je povozil. To izven konteksta!
Drugače pa sedaj zaradi teh mask delate pravo histerijo. In od merjenja temperatur pred vhodom v službo. Sam se ne mislim v to spuščati, ampak naj eden res preskrbi resnične podatke vsaj sosednjih držav, kakšne ukrepe imajo? Hitro boste ugotovili, da podobne, mogoče malce blažje, bi pa kar rekel, da v marsičem veliko hujše.
Vas komunjarje enostavno žene notorično sovraštvo do desne vlade in Janeza Janše, kot, da je vladanje zagotovljeno in od Boga dano samo vam! Maske in ukrepi so samo izgovor!
Ukrepe non-stop spreminjajo, ampak jih tudi druge države. Pač glede na podatke, kateri pa se seveda spreminjajo. Saj to tudi mene moti, ampak tako je zaradi spreminjajočih podatkov o okuženosti. Je to tako težko... razumeti?
In glede Hojsa: saj je dal masko nazaj, pa tudi vprašal, zakaj jo mora, ker je zagotovljena medsebojna oddaljenost. Kaj, ko bi si komunjarji raje vzeli na oči Mödendorferja, kateri namenoma ne nosi maske in ignorira pozive predsednika parlamenta. Tega Hojs ni storil.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice