FOTO: Roman Leljak (Facebook profil)
Občina Radenci že izvaja gradnjo nove telovadnice ob Osnovni šoli Kapela, pri čemer je računala tudi na milijon evrov iz državnega proračuna zaradi sprejetega amandmaja Jelinčičeve SNS. Očitno pa ne bo šlo tako zlahka.

Na izredni seji državnega zbora lanskega novembra je bil soglasno potrjen amandma Slovenske nacionalne stranke k proračunu, ki za milijon evrov povečuje sredstva za izgradnjo športne infrastrukture v obmejnih občinah.

Besedilo amandmaja se glasi: »Dodatna sredstva za izvedbo razpisov so nujno potrebna za izgradnjo športne infrastrukture zlasti v obmejnih občinah (npr. gradnjo telovadnice ob OŠ Kapela in v drugih občinah), ki imajo projekte tudi že v taki fazi priprave, da bodo dejansko lahko realizirani že v letu 2021«. 

Na podlagi izglasovanega amandmaja se pri uporabniku 3330 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se v okviru politike 19 IZOBRAŽEVANJE IN ŠPORT v okviru glavnega programa 1909 Šport in rekreacija poveča podprogram 190902 Športna infrastruktura za 1.000.000,00 EUR, so nam potrdili na resornem ministrstvu.

Radenci zaradi samovolje dveh uradnic brez milijona evrov?

Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je amandma vložil konkretno z namenom, da se radenski občini dodeli milijon evrov za projekt telovadnice na Kapeli, kar je pričakoval tudi radenski župan Roman Leljak.

Projekt je sicer že stekel, občina je podpisala pogodbo za pripravo dokumentacije in gradnjo v višini 2,8 milijona evrov (z davkom) s podjetjem Gradnje Lenart lanskega decembra. Dela so v polnem teku, rok za dokončanje telovadnice, ki bo velika več kot dva tisoč kvadratnih metrov in bo zajemala košarkarsko in rokometno igrišče, pa je eno leto. 

Sedaj se je zapletlo s pridobivanjem državnih sredstev. Jelinčič je tako konec marca na družbenem omrežju objavil zapis naslovljen "Večni uradniki vodijo državo mimo odločitev državnega zbora", v katerem navaja, da dve uradnici iz ministrstva negirata sklep državnega zbora, ki nalaga, da se milijon evrov nakaže radenski občini. 

Ministrstvo si amandma razlaga drugače

Kot so nam pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, po njihovi razlagi sredstva niso bila namensko dodeljena izgradnji telovadnice OŠ Kapela temveč za izvedbo razpisov za izgradnjo športne infrastrukture zlasti v obmejnih občinah. Poleg tega je v teku priprava razpisne dokumentacije v skladu z amandmajem. 

V zaključni fazi je sicer tudi razpis za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v proračunskem obdobju 2021 - 2024, na katerem je kandidirala tudi radenska občina s projektom Osnovna šola Kapela v višini dobrega milijona evrov. Na preliminarnem vrstnem redu se je projekt uvrstil na 35. mesto, ministrstvo pa bo pozvalo k predložitvi dokumentacije le tiste občine, katerih projekti so bili uvrščeni do 30. mesta.

Občina se bo morala prijaviti na razpis

Jelinčič je krivdo zvalil na Sabino Čamernik in Janjo Smrke Šikovec, dve uradnici ministrstva, ki sta bile članici razpisne komisije, a na ministrstvu so za Sobotainfo podali drugačno obrazložitev. Sredstva, ki bi morala biti po razlagi Jelinčiča namensko rezervirana za radensko občino, niso del sredstev, ki je predmet tega razpisa.

Kaj to pomeni za radensko občino in projekt telovadnice? Državna sredstva niso izgubljena, a se bo občina zanje očitno morala enakovredno boriti na javnem razpisu, ki ga pripravljajo na ministrstvu.

Jelinčič pravi, da ne bo odnehal, dokler Občina Radenci ne dobi milijona evrov, ki bi ga morala po sprejetju amandmaja SNS (FOTO:BOBO).

Če ne drugače, pa z denarjem od Dosorja

Leljak nam je sicer dejal, da je po njegovih informacijah zaplet rešen in občina lahko računa na milijon evrov pri gradnji telovadnice. V to je prepričan tudi Zmago Jelinčič Plemeniti.

»Sredstva bo občina zagotovo dobila, saj jaz ne nameravam odnehati, dokler ne bo izpolnjen amandma SNS, torej odločitev Državnega zbora RS,« je odločno potrdil za naš portal.

V proračunu Občine Radenci za 2021 je bilo sicer rezerviranih 2,9 milijona evrov za ta namen, v računu financiranja pa je načrtovan najem kredita v višini 2 milijona evrov za izgradnjo telovadnice. Toda Leljak je nedavno na družbenem omrežju Facebook zapisal, da je na občinskem računu še zmeraj tudi kupnina od prodaje polovičnega deleža Dosorja družbi Senecura. Gre za 1,5 milijona evrov.

«Ali ga bomo uporabili za gradnjo telovadnice ali v druge namene? Odvisno od prejetih sredstev iz EU projektov ali države. Kredita nismo najeli, pridno pa vračamo stari kredit iz mandatov pred nami.  V treh letih smo kljub investicijam vrnili 300.000 evrov,« je napovedal radenski župan.
 

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
icnedar (nepreverjen)

Karte se rušijo.

tuncika

Dokumentacijo za gradnjo telovadnice je potrebno prekvalificirati kot dom za nevladnike (NVO), pa ne bo nobenih težav več.

Prekmurecc (nepreverjen)

Dragi moji Radenčani, ni mi vseeno za vas, ker vas večino poznam kot dobre ljudi. Ampak da ste pa izvolili tega človeka za župana, tega pa žal nikoli ne bom razumel.

Republika prlekija (nepreverjen)

Kaj pa majnka temu človeku kot županu. Občina se dalje razvija kot se je že začela pri njegovem predhodniku g. Rihtariču. To kaj je bil in delal sesanji župan Radenec negdaj me ne briga zato so druge institucije, to kaj dela sedaj pa so VIDNI REZULTATI in če je sedaj kaj spornega pa ima obcina nadzornike, ki ga kontrolirajo. Če ga pa NE pa bodo zato odgovarjali in potem o tem premišljevali v restu kot je g. Lejlak.

In reply to by Prekmurecc (nepreverjen)

Tujska Legija (nepreverjen)

Prekmurec ti niti sam sebe ne razumeš. Kaj budalis raje si spricer natoci z dobrim kapelskim vinom in nazdravi gradnji telovadnice. Še ti boš lahko hodil v to telovadnico košarko igrat. Ali pa na pevske vaje neuvrščenih.

Tujska Legija (nepreverjen)

Kda pa de telovadnica sezidana pa do rdeči pa komunjare prvi tan pa do vadili pa se razgibavali pa skakali v višino pa delali prevale naprej pa nazaj pa vozili biciklin vse za zdravo telo samo kaj če pameti nega!!!!!!!!!

fuknjena komunistka (nepreverjen)

jaz bi mu že dala po riti

Starejše novice