Občina Radenci namerava ustanoviti fundacijo, s katero bodo prvošolcem zagotovili dovolj sredstev za šolske potrebščine hkrati pa bi štipendirali nadarjene otroke skozi srednješolsko izobraževanje.

Radenski župan Roman Leljak napoveduje ustanovitev fundacije, ki bo vsako leto prvošolcem zagotovila dovolj denarja za nakup šolskih potrebščin in vse potrebne opreme za normalno šolanje. 

Štipendija za odličnjake tudi s pomočjo lokalnih podjetij

To pa ni vse, kar bi bila naloga novo ustanovljene fundacije. V radenski občini imajo namreč še večjo namero. Vse tamkajšnje šolarje, ki so v zadnji triadi osnovne šole pridobili vse odlične ocene, bi štipendirali s po 100 evri na mesec skozi celotno trajanje srednješolskega izobraževanja. 

»Otrokom, ki imajo petke in so nadarjeni, ne glede na socialni status, želimo omogočiti, da se na ta način razvijejo še naprej,« pravi Leljak, ki zagotavlja, da z ustanovitvijo fundacije ne bo dodatnih stroškov ali zaposlenih, saj se bo pokrivala večinoma iz proračuna in tudi z donacijami lokalnih podjetij.

Problem ni financiranje, ampak birokracija

»V občini imamo dve osnovni šoli, zato ocenjujemo, da bi bilo upravičenih okoli pet otrok na leto, kar nanese na 500 evrov na mesec. Bolj nas bega problem dodatnega obdavčevanja oziroma tveganje, da bi otroci s tem izgubili pravico do drugih štipendij. Lahko se namreč zgodi, da otrok dobi 100 evrov iz naslova fundacije in bo zaradi tega izgubil sredstva iz drugega naslova. Temu se seveda želimo izogniti. Gre za pravni problem, ki ga moramo rešiti,« poudarja Leljak, ki bo ustanovitev fundacije uvrstil na dnevni red naslednje seje občinskega sveta. 

Leljak pravi, da bo vztrajal pri pogoju 'vseh petic' v zadnjih treh razredih osnovne šole za upravičenost do štipendiranja skozi srednješolsko izobraževanje.

V Radenski so se pozitivno odzvali

Kot so nam potrdili v podjetju Radenska, jim je Leljakova ideja zelo všeč, tudi po besedah župana je direktor Marian Šefčovič dal zeleno luč za sodelovanje v fundaciji.

»Dokončno še nimamo dorečeno, saj moramo najprej skupaj ugotoviti, ali naša zakonodaja dopušča enostavno rešitev, ali pa se bomo spet lovili v birokraciji,« še pravi radenski župan.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
HojSS PRESS (nepreverjen)

Občina bo res morala dobro preštudirati zakone, da ne bo potem za otroke več škode, kot koristi.

Lahko se zgodi, da bi iz tega naslova otrok imel dohodek ali premoženje in bi mu takoj zmanjšali otroški dodatek.

eh. (nepreverjen)

More biti birokracija, da ne bi kakšni se našli pa bi svoje izbrance financirali.

realnoo (nepreverjen)

bencin skoraj iz dneva v dan drazji. O TEM PA NOBEDEN NOVINAR NE PISE!

Saaššš (nepreverjen)

Kakšo vezo ma bencin, pa nafta z zgoraj napisanin člankon? Pamet v roké.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Saaššš (nepreverjen)

Što bi toga bivšoga UDBOVCA, pitau kelko cvekof je meu v školi???

icnedar (nepreverjen)

Na žalost je to zopet manipuliranje in nabiranje podpore od nevednežev. Njegove obljube so stale že 8 milijonov ( toliko je dolžan).

franciska

Starejše novice