Zaradi deževnega meseca maja veliko štorkelj ni uspelo najti dovolj hrane, kar je bilo usodno za marsikaterega mladička.

Bele štorklje že od nekdaj veljajo za simbol Pomurja, pravijo pa jim tudi znanilke pomladi.

Štorklje so ob številnih travnikih in poplavnih gozdov v Pomurju našle svoj dom, navadno pa gnezdijo na visokih električnih drogovih.

Vse več mrtvih mladičev štorkelj, kaj je razlog?

Število štorkelj v Pomurju sicer nekoliko upada, vrnitev štorkelj iz prezimovanja pa je v Pomurju še vedno pomemben dogodek, navadno se iz prezimovanja vrnejo sredi marca.

V zadnjih dneh je vse več ljudi pri drogovih, na katerih gnezdijo štorklje opazilo mrtvega mladiča štorkelj. Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije smo preverili, zakaj se to dogaja.

Zaradi deževnega meseca maja štorklje niso uspele najti dovolj hrane 

Kot je za Sobotainfo pojasnila Urša Gajšek iz Društva za zaščito in proučevanje ptic Slovenije je ta pojav pri štorkljah običajen, razlog za to pa je, da je letos spet to leto, ko je bilo veliko deževja v mesecu maju.

»Ko so taka leta, štorklje ne uspejo najti dovolj hrane za mladiče, to je prvi dejavnik,« je pojasnila Gajšek.

Kot je pojasnila, v dežju voluharice, ki so pomembna prehrana za štorklje, niso tako aktivne in jih štorklje toliko težje ulovijo, posledično pa zato ne morejo prehraniti mladičev.

»Če štorklja oceni, da ne more prehraniti toliko mladičev, kot jih ima, bo kakega vrgla ven, zato da bo lahko prehranila ostale mladičke. To je pri štorkljah običajen pojav,« je dodala.

Največji problem je podhladitev mladičev

Največji problem je podhladitev mladičev: »Še večji dejavnik pa je, da mladiči v štirinajstih dneh po izvalitvi še nimajo razvite lastne termoregulacije, tako da dejansko prihaja do podhladitev mladičev in poginejo, zaradi tega jih vržejo ven iz gnezda.«

Pojasnila je še, da je bilo lansko leto za štorklje dobro leto, predlansko leto pa je bil mesec maj, podoben kot letos, zato je bilo leto 2021 za štorklje res slabo leto.

Komentarji (10)

CD-rom (ni preverjeno)

Zakaj romi kradejo, uničujejo tujo lastnino, ne spoštujejo zakonov in izkoriščajo socialne ugodnosti? Ker so romi.

ReperPüščansky (ni preverjeno)

Glejte te rep brazilskih Püščarof: "Tau ka mo zaj pravo, tüde mo napravo - na socialno san se prijavo... Malo san se stavo, ka na socialno san se prijavo, ka štiri parazitske froce san gor napravo - na grbe Prejkmurcof - socialaš san biu, pa socialaš mo osto." Tü mate link: https://www.youtube.com/watch?v=RK-esomaF5o :D

COCEKŠarkezi (ni preverjeno)

Ka bij radij vij paverij mij ciganij smo zakon vlijčemo socialo pa mu jo ga vlejkli kak dugo mo mougli... ciganij smo zakon... 123 PUŠČA!

kontraCOCEKŠar… (ni preverjeno)

dober cigan je mrtev cigan, če nisi vedel.

In reply to by COCEKŠarkezi (ni preverjeno)

trg zmage

No ja... nekateri se res igrate s t. i. "sovražnim govorom!" Da se ti ne bi zgodilo trkanje na vhodna vrata s strani policije?

In reply to by kontraCOCEKŠar… (ni preverjeno)

COCEKŠarkezi (ni preverjeno)

Mi ga vličejmo sociala! Vaši pejnezi so ga naši!

COCEKŠarkezi (ni preverjeno)

Ote ga na Püjščo či ga vüpate, daubile baute po pičke, tak ma vos ga bili pavre, ka de se fse blijskal! Ge pa Mirko ma vos bilI!

Dillinka (ni preverjeno)

Jeeeee cocek pičkin dim, ka se ga vu delaš.Ode ga pri Borejcaj pa boš ga vido Dillinko.

In reply to by COCEKŠarkezi (ni preverjeno)

Edjeha (ni preverjeno)

E đe ha, ka bi ga tij rad, ej đej ha, baker i železo

In reply to by Dillinka (ni preverjeno)

Bumefekt (ni preverjeno)

Storklje to pocnejo zaradi zavarovalnice,potovanje iz afrike ni poceni,in pac ker mladic pade z eletricne sohe..

Starejše novice