V Lendavi načrtujejo gradnjo večnamenske športne dvorane v vrednosti 18 milijonov evrov, ki bi ponujala 'vse na enem mestu'.

V lendavski mestni hiši so danes predstavili projekt 'Večnamenska športna dvorana', ki je eden izmed treh strateških razvojnih projektov, ki jih je občina Lendava pripravila na podlagi poziva vlade.

Ključni cilj, ki ga občina zasleduje, je 'razvojni preboj v skladu s potrebami in priložnostmi občine'.

Projket je v skladu z usmeritvijo občine po zeleni preobrazbi in ne sledi samo potrebam domačega okolja, ampak odgovarja na širšo prepoznano vrzel na območju Pomurja in širše, tudi čez mejo.

Večnamenska športna dvorana bo nastala v želji po zagotavljanju višje kakovosti življenja

Predstavitev projekta je vodil župan občine Lendava Janez Magyar, ki se je na županski stolček občine ponovno usedel po krajšem odbobju v vlogi poslanca.

»V želji za zagotavljanje višje kakovosti življenja v naši lokalni skupnosti občine Lendava, na podlagi 21. člena zakona o lokalni samoupravi sodijo tudi naloge, da občina pospešuje društveno dejavnost na svojem območju, da pospešuje razvoj športa in rekreacije,« je nagovoril vse prisotne.

Po krajšem obdobju v vlogi poslanca se je Magyar v začetku predhodnega mandata srečeval s predsedniki in predstavniki različnih športnih društev v lokalni skupnosti.

Slednji so podali predloge in predstavili probleme glede delovanja svojih društev, zato so skupaj začeli iskati rešitve za napovedane predloge.

Izpostavil je problem primanjkljaja ustrezne infrastrukture: »V zvezi s slednjim je potrebno opozoriti na primanjkljaj tovrstne ustrezne infrastrukture na področju družbene in športne infrastrukture v občini Lendava za potrebe občanov, obenem pa je potrebno opozoriti na širši regijski primanjkljaj tovrstne infrastrukture za potrebe vrhunskih športnikov in priprav na mednarodna tekmovanja najvišjega nivoja.«

S projektom si želijo izvajanja strategije športnega turizma v evropskem in svetovnem svetu

Projekt večnamenske športne dvorane načrtujejo, da bo odgovarjal številnim potrebam:

 • športne dejavnosti na lokalni ravni ter izvajanju strategije športnega turizma v evropskem in svetovnem merilu (športna vzgoja, rekreacija za vse ciljne skupine, vrhunski športi) kot ponudba potrebam dejavnosti vrtcev, šol, starajoče se tružbe in podobno na drugi strani pa izvajanju in trženju vrhunskega športa oziroma tekmovalne dejavnosti na mednarodne, in svetovnem nivoju,
 • na področju družbenih dogodkov in izvajanja promocije zelenega turizma (aktivacija vseh deležnikov iz področja vinarstva, eko kmetijstva in lokalno pridelan hrane, vin, sejemske dejavnosti, kolesarstva in podobno),
 • na področju kulturne dejavnosti (večji glasbeni in kulturni dogodki, ki bodo prispevali k še večji prepoznavnosti občina in vzpodbudili povpraševanje ponočitvenih kapacitetah).

»Brez strokovnjakov, ki so dali svoj prosti čas in svoje znanje, da je nastala končna verzija te športne dvorane ne bi bilo nič,« je delo strokovnjakov pohvalil Magyar.

V sklopu športne dvorane tudi dva bazena, gostinski lokal in kongresna dvorana

Občina je v izhodišču sledila zaznanim potrebam društev, zavodov, 'viharila' skozi danost in priložnost okolja, prepoznane priložnosti in zaznane potrebe pa 'odprla' za vsebinsko razpravo in dopolnitev s strani imenovane strokovno-delovne skupine:

 • vsi športi z žogo (odbojka, rokomet, košarka...) kot izvajanje dvoranskega športa (možnost razdeliti dvorano na tri dele),
 • pridobiti nove športno plavalne površine za vse generacije (neodvisno delovanje), z bazenom 25 krat 21 metrov, ogrevanim bazenom 20 krat deset metrov z dvižnim dnom in premičnimi stopnicami za invalide ter čofotalnikom za najmlajše,
 • borilne veščine (judo, karate, rokoborba, fitnes),
 • balet (zagotovitev odličnih pogojev Glasbeno šolo Lendava),
 • fizioterapija (Zdravstveni dom Lendava je pridobil koncesijo),
 • gostinski lokal - okrepčevalnica,
 • pravni prostori in prostori za zaposlene,
 • bowling, keglanje (dodani dve kegljaški stezi),
 • strelišče,
 • poslovno pisarniški prostor in manjša kongresna dvorana,
 • urediti zunanjo ureditev in ustvariti center za vse generacije,
 • atletska steza (kot priložnost izkoristiti potencial površin, ki se pojavi zaradi novih vsebin ob povečanju skupnih površin na 13.000 kvadratnih metrov.

Večnamenska dvorana bo izpolnjevala standarde, ki bodo omogočale pripravo na tekmovanje na najvišji ravni vrhunskim športnikom in bo ponudila vse na enem mestu.

Na eni strani bo odločna dopolnitev programov za potrebe dejavnosti šol, vrtca in starajoče se družbe, na drugi strani pa vrhunskega športa oziroma tekmovalne dejavnosti je razložil Magyar.

»Iz tega naslova smo dobili pisno o nameri in sodelovanju s številnimi športnimi organizacijami. Od Nogometne zveze Slovenije, Kegljaške zveze Slovenije, Zveze reševalcev iz vode Slovenije, Košarkarska in Rokometna zveza Slovenije, karate in judo. Vse te zveze so podale interes in pripravljeni so za sodelovanje v tem projektu,« je razložil Magyar

»Mi imamo zagotovljene vse podlage, da s tem projektom začnemo tako rekoč z lokacijo na mestu z lopato«

Evropska unija se je v letih 2020 in 2021 med svetovno pandemijo odločila, da v državah s strateškimi projekti omogoči razvoj gospodarstva: »Če denar namenijo gospodarstvu, se bo tudi kultura razvoja lokalnega okolja razvila.«

»Ta športna dvorana je v okviru načrta za okrevanje in odpornost spoznana kot strateško prava investicija, pravi projekt, ki združuje na enem mestu veliko število različnih gradbenih panog, s katerega področja lahko izberemo tako rekoč zagon gospodarstva in ohranjanje neke rasti,« je še dodal.

O začetku gradnje: »Mi bi začeli včeraj ali danes. Ampak moramo imeti odločbo o sofinancirskem delu. Mi imamo zagotovljene vse podlage, da s tem projektom začnemo tako rekoč z lokacijo na mestu z lopato

Dvorana je ekonomsko upravičena, sprememba končne cene ni predvidena

Načrtovani tudi koncerti in sejmi: »Naša športna društva in naši športniki si zaslužijo, da lahko izvajajo tekmovanja na najvišji ravni. Tu so tudi koncerti in sejmi. Nogometna akademija bo tudi v zimskem času rabila prostore, to se vse plača. Ta dvorana je ekonomsko upravičena

Povišanja končne cene projekta ne načrtujejo, saj cene železa in lesa strmo padajo, ostali gradbeni materiali pa gredo v nižje vrednosti. Zaradi pomanjkanja investicij pa Magyar verjame, da bo veliko interesentov za gradnjo.

Pomembni presečni datumi projekta

 • 20. avgust 2020: Vsi župani Slovenije so imeli sestanek z vlado, na katerem je vlada predstavile načrte, ki jih želi iz nove evropske finančne perspektive svojim občanom zgraditi.
 • 28. september 2020: Izdelava in sprejem dokumenta za identifikacijo projekta - ocenjena vrednost investicije na 12,65 milijona evrov.
 • 2. oktober 2020: Prejeta podporo občinskega sveta občine Lendava in tako uvrstila projekta v načrt razvojnih programov.
 • Marec 2021: Začetek iskanja in podpisovanja pisem o namerah in sodelovanju glede koriščenja kapacitet.
 • Med marcem in majem 2021: Nakup nepremičnine v vrednosti 477.000 evrov, oziroma 30,80 evra na kvadratni meter.
 • Med aprilom in julijem 2021: Podpis pogodbe z najugodnejšim izvajalcem, podjetjem Kota arhitekti d.o.o., vrednost pogodbe je znašala 770.000 evrov.
 • Med julijem in avgustom 2021: Izdelava investicijske dokumentacije z izbranim izvajalcem Inštitut za javno - zasebno partnerstvo, Zavod Turjak.
 • Avgust 2021: V velikosti objekta in s to projektno skupino je prihajalo do dodatnih potreb, dodatnih panog občanom je bila ocenjena vrednost investicije spremenjena na 18 milijonov evrov brez davka na dodano vrednost.
 • 4. oktober 2021: Vložena vloga za izdajo gradbenega dovoljenja.
 • 22. november 2021: Izdano pravnomočno gradbeno dovoljenje s strani Upravne enote Lendava.
 • 4. oktober 2021 - januar 2022 vložena vloga za izdajo gradbenega dovoljenja, 22. novembra 2021 izdano pravnomočno gradbeno dovoljenje s strani Upravne enote Lendava.
 • 23. november 2021: Vlada obišče Pomurje, kjer se je dala neposredna podpora projekta večnamenske dvorane.

Komentarji (17)

kuntakinte (ni preverjeno)

...bravo Janči bači...tak se tou dela...me pa zanijmle... či Nika Kovač prijde na otvorijtev trak rezat?...

gost81 (ni preverjeno)

ne bo je, pride pa ekipa NovaTV snemat za oddajo kdo vam laže.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

A1 (ni preverjeno)

400 mio Sandoz, 20 mio dvorana, 15 mi nogometna univerza, pa fracking plina vsaj 100 mio, pa vlečnica do stolpa 10 mio ...še malo manjka do 1.000 mio. Bravo! Glede na velikost računajmo na 2.000 mio podobnih investicij v Soboti, pa dodatnih 1.000 mio Ljutomer in G.Radgona...pa da ne izpustim ostalih M.Toplice imajo tudi dvorano za 15 mio..itd
Smo na konju, ...imamo dobre občinare ni kaj..
..

muaia (ni preverjeno)

drugi zelo manj sposobni župani, pa raje rondoje delajo sredi ravnic, to je pač njihov intelektulani domet

Opazovalka (ni preverjeno)

Na sliki zgleda bolj moderno od Stozic. Upam, da bo kaj iz tega.

Gehäusehälften (ni preverjeno)

Bo,bo samo plačali bote tudi mastno vstopnino,isto ko grete gor na stolp pa vidite en vlki nič. Treba nategovati glupe ovce dokleč še morejo!

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Picek88 (ni preverjeno)

Namesto teh dvoran bi raje denar namenili gospodarstvu, z tem denarjem bi lahko privabili kar nekaj firm. Ajde Lendava je še boljša zadnje čase kot Murska Sobota po mojem mnenju.

Gehäusehälften (ni preverjeno)

Seronja ka pa bluziš, tij lejko primerjavo daš lendava-gornja Radgona pa še Radgona vas prehitevle v vseh pogledih ne ka si upaš davat primerjavo z Soboto,rejsan si smešen kretenček zabiti.

In reply to by Picek88 (ni preverjeno)

itakjetak (ni preverjeno)

Haha vse majo, samo penaz ne. Janša mu je obečo pare, zdaj pa Janše nega več in proba po medijih delati neki pritisk, ka naj mu dajo državni keš. Mađarske forinte mu je inflacija pobrala. Zdaj de pa mogo Jevški v rit lezti, ka naj mu pomaga.

Parsifal (ni preverjeno)

de ostalo samo kak maketa..plan..kak nogometna akademija..

Ajaj (ni preverjeno)

Prvo naj uredi kar je obljubil! Daleč od poštenega človeka!

čarni vrag (ni preverjeno)

O začetku gradnje: »Mi bi začeli včeraj ali danes. Ampak moramo imeti odločbo o sofinancirskem delu. Mi imamo zagotovljene vse podlage, da s tem projektom začnemo tako rekoč z lokacijo na mestu z lopato.«

V kakšnon jeziki guči lendavski župan?

Gehäusehälften (ni preverjeno)

V jeziku za Ormož.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

dfghjjgffgg (ni preverjeno)

Bravo...Prekmurje takšno dvorano potrebuje, bi bilo pa potrebno prej razmisliti, da bi se dvorana umestila nekje na sredino prekmurja....zakaj?, ker v krogu cca 20 km kar je še sprejemljivo , da se voziš recimo na kakšen trening pobereš večino pomurja....zdaj pa bo Lendavi in bi se nekdo recimo iz povsem drugega konca prekmurja mogel kar daleč voziti....

likina (ni preverjeno)

Zato pa to nemre biti regijski projekt kak te Magyar bluzi. Što de recimo z Radgone ali pa Grada hodo v Lendavo koristiti to dvorano. Saj pa tu je te skoraj isto, če idejo v MB. Regijski projekt bi to lahko bilo, če bi bila dvorana recimo nendre tam pri izvozu Lipovci ali Rakičanu. Zato tudi bolnica stoji v Rakičanu, ka je nekak najbole na sredini. To je čisti PR projekt SDS klike iz Lendave, kero so pač pod blagoslovom Janše zagnali, zdaj pa je problem financiranje.

In reply to by dfghjjgffgg (ni preverjeno)

Grk (ni preverjeno)

Investicija naj bi se pokrivala iz sredstev za okrevanje in odpornost.Zakaj. Nihče ne more
garantirati, da bo pri sami gradnji dvoranje imelo naše gospodarstvo kakšno korist. Razpis za izvedbo bo mednaroden. Gradil in inštalatiral bo najcenejši. Vprašanje pa je tudi ali bo lahko tako majhna občina vzdrževala obratovanje takšnega objekta. Takrat več ne bo "okrevanja in odpornosti".

Ficlek (ni preverjeno)

Gledam ta projekt v Lendavi, pred kratkim projekt v Moravskih Toplicah, v Soboti bi pa večnamensko dvorano rinili v kopališče. Pa nimajo niti idejnih načrtov, le OPPN pripravljajo, da spremenijo Fazanerijo v zazidljivo. Adijo pamet.

Starejše novice