Manuela Kuhar Makoter.
Opustitev pogoja PCT je prinesla mnoge spremembe. Kako to doživljajo v Splošni bolnišnici Murska Sobota? 

Sproščanje ukrepov je prizaneslo mnogim. Preverili smo, kakšno je trenutno stanje s kadrom in kapacitetami v Splošni bolnišnici Murska Sobota, kako je v bolnišnici s pogojem PCT in pod kakšnimi pogoji so obiski pacientov ponovno dovoljeni.

»Sprostitev pogoja PCT je prinesla kar nekaj novosti. Bolniki, ki so naročeni na ambulantne preglede več ne potrebujejo pogoja PCT. Prost je dostop do vseh storitev v ambulantnem delu,« pravi Manuela Kuhar Makoter, strokovna direktorica soboške bolnišnice.

Kakšno je stanje s kadrom?

Spomnimo, da se je soboška bolnišnica v času epidemije spopadala z velikim primanjkljajem kadra. V začetku februarja je bilo zaradi okužb s koronavirusom odsotnih kar 80 zaposlenih. 

»V naslednjem tednu ukinjamo vstopne točke. To pomeni, da bomo ta kader, ki smo ga imeli razporejenega tukaj, lahko pomagal na oddelkih, kar je zelo dobrodošlo,« pravi Kuhar Makoter in dodaja: »Obenem pa ni slabe volje pri bolnikih, ki že toliko časa čakajo, na primer dve leti, na preiskave, na diagnostiko in na ambulatni pregled.«

»Ne moremo še govoriti, da smo covid premagali«

Na vprašanje, ali si obetajo, da bodo lahko kmalu začeli delati tako, kot je to bilo pred začetkom epidemije, sogovornica pravi:

»Tega si res najbolj želimo. V naši bolnišnici so trenutno zasedene vse kapacitete, 339 bolnikov je hospitaliziranih, od tega je 60 covidnih bolnikov na navadnem oddelku in 14 bolnikov na intenzivni negi, ki so vsi intubirani. Ne moremo še govoriti o tem, da smo covid premagali.«

V bolnišnici namreč opažajo, da severovzhodni del Slovenije prihaja vedno z zamikom v vrhunec vala.

»Trenutno so naše številke še zelo visoko, lahko rečem, da najvišje v državi.«

Upajo na izboljšanje situacije v bolnišnici

Bližajo se zimske počitnice, ob tem pa Kuhar Makoter upa, da bo s terena manjši val potrebnih pomoči in da se bo tudi v soboški bolnišnici situacija izboljšala. Zaradi polne zasedenosti kapacitet so jim namreč na pomoč priskočile tudi druge bolnišnice. 

»Večina je že prekuženih in precepljenih, v tem trenutku se ne bojimo počitnic, ki bi lahko prinesle nove okužbe. Upamo, da se bodo ljudje v čim večji meri držali še obstoječih ukrepov, torej razkuževanja in nošenja mask.«

Obiski v bolnišnici

V soboški bolnišnici so sprostili obiske za tiste bolnike, ki so v bolnišnici več kot en teden in za tiste, ki so hudo bolni ter umirajoči.

»Naprošamo pa, da svojci na obisk prihajajo zdravi, ena po ena oseba in izkazujejo PCT pogoj,« zaključi Kuhar Makoter. 

Komentarji (10)

Koop (ni preverjeno)

Kaj pa pravijo, da gripo so premagali?

ena pač (ni preverjeno)

to pa ne, ker za to ne dobijo denarja. Država pokvarjena v tri pm

In reply to by Koop (ni preverjeno)

goričanec2 (ni preverjeno)

Seveda še nej premagana, trpej še Covid dodatke🤑🤑🤑

. (ni preverjeno)

Če pa so si bogi, ja je težko preživeti z 10. Jezerof euro na teden

In reply to by goričanec2 (ni preverjeno)

Odnos (ni preverjeno)

Vse covid dodatke bi morali vložiti v obnašanje vse zaposlenih. Zmagovalna kombinacija interni oddelek - ginekološki oddelek

Odnos (ni preverjeno)

Vse covid dodatke bi morali vložiti v obnašanje vse zaposlenih. Zmagovalna kombinacija interni oddelek - ginekološki oddelek

100-100 (ni preverjeno)

Ka so ti pa napravili, so te zbili, so ti mogouče nej pomagali ali pa bi ti mogli ešče kremšnite dati pa ednoga pusija. Daj ne cvili z odnosi, najprle pr sebi pogleni , kakšen je pa tvoj odnos.

In reply to by Odnos (ni preverjeno)

hoj (ni preverjeno)

Kak smo nej covid premagali, če pa smo že meli prelet vojaških letal???

kači (ni preverjeno)

Rushti bo kmalu poslal aviacijo, da bomo vedeli kdaj je konec virusov. Šprinter in lažnivec z markovskoga pa de podpiral nosonjo z obrambnega ministrstva.

FMR (ni preverjeno)

Putin je premagal COVID

Starejše novice