Novo šolsko leto je pred vrati.

V ponedeljek bo v šolske klopi sedlo okoli 74.000 dijakov in 187.525 učencev. Med letošnjimi novostmi so prenovljen učni načrt za slovenščino v osnovnih šolah in nekaj novih izobraževalnih programov v srednjih šolah, predvsem razredniki pa se lahko veselijo tudi nekoliko višjih plač. 

V soboške šolske klopi prvič skoraj 191 prvošolčkov

V Mestni občini Murska Sobota je pet osnovnih šol od tega ena s prilagojenim programom. 

Letos bo prag osnovnih šol v soboški občini prestopilo 191 prvošolčkov.
Največ jih je vpisanih v Osnovno šolo I, in sicer 61, 50 jih bo obiskovalo Osnovno šolo III, v Osnovno šolo II je vpisanih 42 prvošolčkov in 12 v podružnično osnovno šolo v Krogu, Osnovno šolo v Bakovcih bo obiskovalo 21 prvošolčkov, v Osnovno šolo IV s prilagojenim programom pa so vpisani štirje prvošolčki. 

Kot so nam zaupali na soboški občini, je trend vpisov zadnjih nekaj let približno enak, tako da ni večjih nihanj.

Soboška občina že nekaj let staršem prvošolčkov za lažji začetek šolskega leta pomaga z enkratno denarno pomočjo v višini 167 evrov. Ob tem je letos na vseh osnovnih šolah sofinancirala novo računalniško opremo, razna investicijska vzdrževanja, kot so sanacija kuhinje in šolskega dvorišča, prav tako so sofinancirali nove učilnice. V novem šolskem letu pa se bodo prijavili tudi na razpis za energetsko sanacijo osnovnih šol v občini.

Na prvi dan novega šolskega leta se bo soboški župan Aleksander Jevšek udeležil sprejemov otrok na vsaki šoli posebej in vsakemu prvošolcu podaril otroško monografijo Murske Sobote. 

V pomurskih šolah 16,30 otroka na oddelek

Pred začetkom novega šolskega leta so tudi v Statističnem uradu Republike Slovenije ponudili nekaj zanimivih podatkov. Njihove številke med drugim razkrivajo, da je v rednih oddelkih osnovnih šol (brez oddelkov za otroke s posebnimi potrebami) v minulem šolskem letu bilo v povprečju 19 učencev.

Povprečno najvišje število otrok v oddelkih so imele osnovne šole v Osrednjeslovenski statistični regiji (21,52 otroka), povprečno najnižje število pa osnovne šole na Koroškem (15,93). Pomurje se medtem s 16,30 otroka uvršča na predzadnje mesto v Sloveniji.

V Sloveniji se sicer že nekaj časa viša število osnovnošolcev, medtem ko je srednješolcev z vsakim letom manj. V minulem šolskem letu je v srednje šole na primer bilo vpisanih 5.000 dijakov manj kot pred šestimi leti.

FOTO: OŠ II Murska Sobota

Starejše novice