FOTO: Jure Banfi
V Pomurju boljša odzsivnost med moškimi kot ženskami.

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, ko strokovnjaki opozarjajo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Podatki kažejo, da je v Sloveniji rak debelega črevesa in danke med petimi najpogostejšimi raki pri obeh spolih skupaj. Za rakom debelega črevesa in danke povprečno vsako leto zboli več kot 1.300 ljudi, čeprav je rak na debelem črevesu in danki ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem.

Odzivnost v Pomurju se je zmanjšala

Po podatkih območne enote NIJZ v Murski Soboti se je odzivnost lani v Pomurju nekoliko zmanjšala, in sicer iz 63,6 odstotka na 62 odstotkov. Odzivnost je bila boljša med ženskami kot moškimi. Upad v primerjavi s prejšnjim letom gre predvsem na račun slabše odzivnosti med moškimi v lanskem letu.

Kot pravi predstojnik NIJZ OE Murska Sobota, Martin Ranfl je bila odzivnost bila najvišja v občinah Veržej, Radenci, Ljutomer in Beltinci, med najnižjimi pa je bila v občinah Kuzma, Gornji Petrovci, Razkrižje in Šalovci.

“V naši regiji je bilo v letu 2020 v program povabljenih približno 18.000 oseb, večina od vrnjenih vzorcev, 93 odstotkov je bila negativna, 7 odstotkov testov pa je bilo pozitivnih. Okrog 600 oseb je opravilo kolonoskopijo, odkritih pa je bilo 13 primerov raka in 131 primerov polipov, ki predstavljajo večje tveganje za njegov nastanek,” razlaga Ranfl.

Kaj je razlog za nizko odzivnost?

Za tako nizko odzivnost je na eni strani razlog verjetno v nekoliko nižji lastni oceni oziroma presoji tveganja vsakega posameznika. Prav tako je pomembno kakšno je zavedanje o razširjenosti problema raka debelega črevesa in danke, vpliv na odzivnost pa ima tudi strah pred nadaljnjimi diagnostičnimi postopki oziroma morebitno slabšo diagnozo. 

“Tak strah je nekako neupravičen, saj s sodelovanjem v programu Svit namreč lahko preprečimo, da se rak razvije. Za varovanje svojega zdravja lahko vsak izmed nas stori veliko z zdravim življenjskim slogom, sodelovanje v presejalnih programih pa je njegov pomemben del. Udeležba v programu Svit je modra odločitev, ki vključenim posameznikom lahko bistveno izboljša ali celo reši življenje," še dodaja Ranfl.

Z obeležitvijo mednarodnega meseca boja proti raku debelega črevesa in danke želijo strokovnjaki javnega zdravja, zdravstveni delavci in društva bolnikov opozarjati na pomen preprečevanja ter zgodnjega prepoznavanja in zdravljenja te vrste raka. Rak debelega črevesa in danke je eno izmed le nekaj rakastih obolenj, ki jih je mogoče odkriti v predklinični fazi in s tem preprečit

Komentarji (5)

realnoo (ni preverjeno)

bencin skoraj iz dneva v dan drazji. O TEM PA NOBEDEN NOVINAR NE PISE!

Pincar (ni preverjeno)

saj maš noge, lahko hodiš ali usedi se na kolo pa boš veliko prispeval za svoje zdravje ter tudi okolje. malo se spomni sarih časov, ko šeni bilo avtov. ne pa bit tak razvajen in samo jamrat. če pa si ne moreš privoščiti avta oz. bencina, pa pač ne mej avta ali pa idi dodatno delat, da zaslužiš za bencin, če se tak razvajen mamin sinček.

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Qxmlpqq (ni preverjeno)

STOP KOVID KRIMINALU IN LAŽNI PANDEMIJI!

pekmek87 (ni preverjeno)

tu zdaj sploh ni govora o covidu! ko boš pa ti zbolel ali tvoji bližnji ali celo umrli, potem boš pa verjel v ta kriminal, ha? in se tolkel po glavi kaj si bil tako budalo da nisi verjel v to in pazil. ampak potem bo že prekasno. če si zdaj frajer, potem se ne joči na pogrebu svojca ki umre od covida oz. necovida po tvojem.

In reply to by Qxmlpqq (ni preverjeno)

Mama mia (ni preverjeno)

Posledice uvožene hrane smrdečega mesa in tak dalje ima,da nam nekaj vrag vzame v telesu glede na to kako nezdravo živimo,lahko samo rečemu svojemu telesu kapo dol,kaj vse prenese.V tem posranem sodobnem času kao sodobnem,polnem raznih strupov.

Starejše novice