FOTO: Tomaž Galič
Na svetovni dan Zemlje je župan Občine Lendava Janez Magyar simbolično predal svojemu namenu pilotno investicijo na področju obnovljivih virov energije in njihovega skladiščenja.

 V okviru evropskega projekta Store4HUC je tako še ena javna stavba v občini Lendava prešla iz fosilnega goriva na obnovljivi vir energije. Občina Lendava pa tudi s tovrstnimi projekti sledi viziji zelene prihodnosti in visoke kakovosti bivanja. 

Župan Občine Lendava Janez Magyar je ob predaji posodobljene kotlovnice v stavbi Knjižnice Lendava, ki bo od odslej za ogrevanje uporabljala geotermalno energijo, izpostavil prizadevanja Občine, da bi postali prepoznavni kot zelena turistična destinacija: »Z majhnimi koraki, vendar vztrajno, prispevamo k prehodu v brezogljično družbo, saj se zavedamo pomena ohranitve narave in naravnih virov, zato se odločamo za čim večjo uporabo obnovljivih virov energije.«

Z evropskim projektom do zelenih energij 

Evropski projekt Store4HUC razvija rešitve za obnovljive vire energije in njihovo shranjevanje v zgodovinskih in zaščitenih stavbah. Oskrbovanje omenjenih stavb z obnovljivo energijo ni vedno enostavno, kaj šele shranjevanje energije. Vidne spremembe na stavbah niso možne, zaradi zaščite in kasnejša namestitev hranilnikov energije znotraj stavb je pogosto težavna. To zahteva večkrat domiselne rešitve.

Namen projekta je izboljšati teritorialno zasnovane strategije energetskega načrtovanja z nizkimi emisijami ogljikovega dioksida. Projekt bo obogatil politike, ki podpirajo blaženje podnebnih sprememb v zgodovinskih mestnih središčih, s poudarkom na izboljšanem urbanem in prostorskem načrtovanju pri vključevanju sistemov za shranjevanje energije za povečanje javnih institucionalnih in komunalnih zmogljivosti.

Evropski projekt Store4HUC razvija rešitve za obnovljive vire energije in njihovo skladiščenje v zgodovinskih mestnih središčih. Zaradi strogih predpisov za zaščito zgodovinskih stavb, je težko oskrbovati in skladiščiti obnovljivo energijo v teh objektih. Store4HUC se spopada s tem izzivom tako, da ponuja rešitve za prilagajanje oskrbe z energijo in shranjevanje z nizkimi emisijami ogljikovega dioksida v zgodovinskih mestnih središčih in ponuja prilagojena orodja za oceno učinka shranjevanja energije in energetske neodvisnosti. Pilotske investicije se izvajajo v 4-ih zgodovinskih mestnih stavbah na Hrvaškem, v Italiji, Sloveniji in Avstriji.
 

V Lendavi za projekt okoli 160 tisočakov

Projekt Store4HUC (Hranilniki energije v urbanih zgodovinskih središčih) se izvaja že od aprila 2019 v okviru programa INTERREG Srednja Evropa in se bo zaključil marca 2022. Občina Lendava sodeluje v tem projektu kot projektni pilotni partner, ki investira v pilotno infrastrukturo. Vrednost projekta v Lendavi je nekaj manj kot 160 tisoč evrov, od tega 85 odstotkov sofinancerski delež zagotavlja Evropski sklad za regionalni razvoj. 

Pri tem projektu gre za pilotno investicijo v latentni hranilnik toplote v povezavi z geotermalno energijo. S tem se bodo znižali stroški energije, ki bodo tudi pozitivno vplivali na izpuste toplogrednih plinov V okviru tega projekta je tako še ena javna stavba v občini Lendava prešla iz fosilnega goriva na obnovljivi vir energije. Občina Lendava se zaveda svojega poslanstva in podpira projekte, ki nimajo negativnih vplivov na okolje. Ta projekt pa je lahko tudi dober vzgled in vzpodbuda tako v lokalnem kot tudi v širšem prostoru, so zapisali v lendavski občini.

Komentarji (4)

Bravo, naši (ni preverjeno)

Pridemo osebno čestitat in se ogrevat. Üdv. Magyar János urnak!

test (ni preverjeno)

v Sobote, pa jo doj zapravili...

. (ni preverjeno)

To je super, samo škoda da so se tujci priključili na njihov plin.

Moje ime (ni preverjeno)

To ogrevanje zdaj najbolj segreva zavistneže. Zna se, katere.

Starejše novice