Delodajalci v Sloveniji imajo za zadnje četrtletje letos precej optimistične zaposlitvene obete, 20 odstotkov jih namreč načrtuje rast delovnih mest. Tako kaže raziskava družbe Manpower.

Za vsako četrtletje družba Manpower pripravi napoved zaposlovanja za naslednje četrtletje. Neto napoved zaposlovanja v četrtem trimesečju v Sloveniji je po sezonski prilagoditvi tako plus devetnajst odstotnih točk. To je osem odstotnih točk bolje kot v tretjem trimesečju in šest odstotnih točk bolje kot v enakem obdobju lani. Kaj to pomeni v praksi?

Dvajset odstotkov delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja, štirje odstotki delodajalcev načrtujejo upad, 74 odstotkov delodajalcev pa sprememb v zaposlitveni strukturi ne predvideva. Neto napoved zaposlovanja za prihodnje tri mesece znaša plus 16 odstotnih točk.

Najboljši obeti v gradbeništvu

Pozitivni obeti zaposlovanja se po poročanju delodajalcev in glede na raziskavo družbe Manpower obetajo v vseh desetih gospodarskih panogah. 

Največ zaposlitev, neto napoved znaša plus 25 odstotnih točk, se obeta v gradbeništvu, nekoliko manj, plus 23 odstotnih točk v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva ter nepremičnin. Tretja najboljša napoved pa je v panogi transporta, logistike in komunikacije, kjer neto napoved znaša plus 22 odstotnih točk. 

Med tiste panoge, kjer si obetajo najmanj novih zaposlitev je panoga "rudarstvo in kamnine" s plusom petih odstotnih točk in ter "gostinstvo in hotelirstvo" z neto napovedjo plus devet odstotnih točk.

Največ v severovzhodni regiji

Ob tem velja dodati, da so nekatere tokratne zaposlitvene namere delodajalcev najmočnejše, kar so jih kadarkoli zabeležili. To velja tudi za severovzhodno regijo, kjer imajo najbolj optimistične zaposlitvene obete v zadnjih osmih letih, odkar se izvaja raziskava.

Delovna mesta bodo tako po pričakovanjih odpirali v vseh štirih regijah, v severovzhodni regiji je neto napoved zaposlovanja kar plus dvajset odstotnih točk. Sledi osrednja regija s plus osemnajst odstotnih točk, jugovzhodno s plus trinajt odstotnih točk in jugozahodna regija s plus enajst odstotnih točk.
 

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lubenica iz Dupleka (nepreverjen)

Sanja svinja kukuruz... Sezonsk dela za 3 evre na uro. Ne, hvala!

333333 (nepreverjen)

V našoj regiji so bila skoz prosta delovna mesta samo v gradbeništvu trbej delati kar seveda večini ne diši zdaj pa če malo poslušaš govorico delavcov se takoj opazi od kod so mi pa rajši tarnamo na ulici in čakamo zvišanje socijalne podpore.
Sram nas bodi.....

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Če si ti takšno budalo, da boš delal za 500 evrov, bodi in delaj. Samo ne žali drugih in ne zahtevaj od njih, da delajo za tak denar. Delavec mora imeti svoj ponos, da se ne proda pod ceno.

In reply to by 333333 (nepreverjen)

Stric (nepreverjen)

Tij samo tiho bodi. Ti nonstop reklamejraš delovna mesta v "industriji". Točno se vidi ge in kda si gor zraso in pojma nemaš kera delovna mesta prinesejo največ dodane vrednosti. Prekmurje je obsojeno na štiri najbole jebene nizkoplačane branže s turizmom aka recepcija, kelnari, sobarice pa vzdrževalci. Te kmetijstvo kda človik z 30 hektari njiv šče preživeti pa industrija aka šivanje pa švasanje in gradbeništvo ka pomeni mešalci betona.
Tij nikdar ne boš razmo ka pomeni izobraženi kader pa vodilna delovna mesta. Itak pa je brezveze tebi razlagati o kreativnih poklicaj.
Uživaj v svoji penziji pa pazi na vnukece, če ti jih je bougec dal. Idi na zrak pa vdehni še malo jesenskih in zimskih vonjav. Nikdar ne vejš ka nam je zadnje. Ti si ipak upokojenec. Od tan dale pela samo še ena stuba.

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Ta stuba je lahko precej dolga in človek lahko dolgo časa po njej hodi, da do konca pride. Takim, kot si ti, ki so preveč požrešni na pejneze pa lahko hitro srce odpove, pa ti nikšni pejnez več nede pomago. Tudi v teh, za tebe ponižujočih panogah bi lahko bile minimalne plače vsaj 700 evrov, s katerimi bi lahko delavec nekako živel. Dokaz za to : V LETU 2017 SO IMELI SLOVENSKI DELODAJALCI 3,2 MILIJARDI EVROV DOBIČKA!!! Na takšne pametnjakoviče, kot si ti, se jaz še poščijem ne, ker mi je to izpod časti. Bluzator.

In reply to by Stric (nepreverjen)

Stric (nepreverjen)

Glupi si kak točak. Tou je stuba doli in ti stojiš na njoj. Sakšome lejko zadnji zvonček zajtra odzvoni ali pazi: kda si proti sedendeseton bi ti priporoučau ka ti začnejo cimprese dijšati. Idi se špilat z vnučekami ka do bar neka od tebe meli. Pa ženkico malo za ritko primi, tak radi reda. Pa ne razlagaj si moje zapise po svoje ka san nikde nej pravo ka so tou ponižujoče panoge pač pa ko so tou delovna mesta z najnižjo dodano vrednostjo in ka so ludje na minimalci. Pa ne sračkaj s 500 evri, telko dobijo študenti pa pogodbeniki. Pa tou bi bilo potrejbno ukinoti in bi bilo to dobro za študente pa iskalce zaposlitve. Pa ne sekejraj se ka itak za minimalca za pet lejt nede ščel delati pa delodajlci že zdaj nemrejo dobiti delavcov ka so vsi sposobni in kvalificejrani že v Avstriji, doma pa več nišče nejde za 700 evrov. Lejko Polanič izkaže potrejbo za gezero delavcof. Še Bosanci nejdejo več za tou.

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Tudi javna dela plačujejo s 500 evri!!! Sramota za Slovenijo!!! Glej, sem ti že enkrat razložo, pa si očitno pozabo. Meni je za spanje dovolj 5 ur. Ker sem v penziji, imam za vse ostalo, kar si naštel, 19 ur na razpolago. Se zavedaš koliko je to? 19 ur vsak dan!!! Zdaj pa pomisli koliko prostega časa imaš ti. Bo šlo?

In reply to by Stric (nepreverjen)

Stric (nepreverjen)

Javna dela NISO polni delovni čas. Razmeš. Ges pa spim 4 vre pa ne boš vrvlo kelko časa man. Spelaj se s tej strani stari fuknjeni fosil. Idi si vnukece čuvat pa jim gučati pravlice nej ka se tu preseravleš. Ka si nikakav dedek in če si nikakav dedek si bil nikakav mož.

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Lubenica iz Dupleka (nepreverjen)

Ne piši o stvareh, o katerih nimaš pojma.m Tudi javna dela se opravljajo 8 ur dnevno in so plačana 80 % minimalne plače, se pravi 510 evrov za enostavna dela. Mladenič, ne delaj se pametnega, če to nisi. Za moje vnuke, vnukice, pravnuke pa tako: hvala bogu so moje hčerke vse našle dobrega partnerja, imajo dober poklic in vse živijo na svojem in niso pri meni. Glede sp'anja bi ti tudi moralo biti jasno, da je staremu človeku 5 ali 6 ur spanja dovolj, ker stari organizem ne potrebuje več počitka, medtem, ko mlado telo, ki dela, potrebuje več spanja in počitka. Luzer na vseh področjih.

In reply to by Stric (nepreverjen)

Seljo (nepreverjen)

Ne sračkaj in pogledni si, ka so javna dela, pa te pisari. Ti meni dokaži ka so javna dela pa zakoj tan nemajo minimalca. Ker se mi ne da ukvarjati s tebof nepoučeni seljak!

In reply to by Lubenica iz Dupleka (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Seljo, v Google vpiši ZAKON O UREJANJU TRGA DELA, pritisni enter in beri. V tem zakonu ti vse piše zakaj dobijo zaposleni v javnih delih samo 80 % minimalne plače za enostavna dela. Je pa ta zakon sramota za Slovenijo, a velja!!! Lahko vpišem tudi IZRAČUN PLAČ ZA UDELEŽENCE JAVNIH DEL ZA LETO 2018 in bereš. Upam, da to ni prezahtevno zate in, da boš ugotovil kdo od naju je nepoučeni seljak. Uživaj pri branju zakona.

In reply to by Seljo (nepreverjen)

Krokodil11 (nepreverjen)

Pa te idi delat za 3€ na uro.druge ne vmešavlji v tvojo pokvarjeno miselnost.

In reply to by 333333 (nepreverjen)

333333 (nepreverjen)

Manjaki so že aktivni. Že ja spadno prvi minus.
Če bi manjost bolela bi bile orgence oblegane.....

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Ni greh, če si butl, fajn pa tudi ne.

In reply to by 333333 (nepreverjen)

Debeli iiiio (nepreverjen)

Debeli f. Malo se zberi, najprej talaš budale potem pa napišeš da nej žaliti drüjgih.Ka bi tij sploh rad, nikakoga pijtaj. ?

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Za mene je vsak, ki dela cel mesec v Sloveniji za 500 evrov budalo. Amen.

In reply to by Debeli iiiio (nepreverjen)

gesaprin (nepreverjen)

pa tij si nepomembna oseba v sloveniji

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC. (nepreverjen)

Ni pomembno kdo sem in kakšen sem. Pomembno je to, da vidim, da novodobni kapitalisti izkoriščajo delavce in bogatijo na račun delavcev, za razliko od tebe, ki tega ne vidiš.

In reply to by gesaprin (nepreverjen)

26 (nepreverjen)

Za minimalno plačo želim delodajalcem dosti srece!Avstrija je blizu.Tam isto garas ampak si vsaj spodobno placan.Pri nas...Boste Polanici in podobni kmalu sami zavihali rokave pa stali poleg mešalcev...

kokomoko (nepreverjen)

Sramota za drobiš delaš pri tajkuni

Pero10000 (nepreverjen)
Pero10000 (nepreverjen)
alomash (nepreverjen)

Po drujgi strani pa nas tudi dosta ge ka mamo kaksen kredit pa se z sluzbo ne vupamo samo tak zajebavate kak tu eni lapate. Kda za strejo nad glavo plačuvleš določeni znesek moreš biti rejsan pogumen ka poveš nekome: "Ko jebe tvojo minimalno plačo pa tebe...". Po drujgi strani pa zakoj bi se ta klau za 600 eur, če država da 400 ka doma sidiš pa pred zavodon kavico piješ.. Kelko penzijonistov mamo z menšo pokojnino kak teh 400 eur. Deca jin morejo pomagate. Včase so starše deci vo pomagale zaj pa...

Aa (nepreverjen)

Kaj pa moske in zenske kvote?

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Uboga ženska, saj ne ve zakaj je na svetu. Izgubljenka, ki še sebe ne najde!

In reply to by Zadovoljna (nepreverjen)

štajerec

gdo mo silo-kredite,družino,si na žalost nemre zbirati niti urne postavke,niti delovnega časa.Keri pa po nekši šreči nismo odvisni od totih faktrov,pa lehko izsiljujemo "kvazi" podjetnike po mili voli,stari pregovor(či v gmr brsneš 50 delavcov vun skoči)na srečo ne velja več.Nej se popnejo na k...c vsi privatniki in podjetniki,ki ne plačujejo delavcov takak treba.Proletarci vseh dežel združimo se.

Tukajjjj (nepreverjen)

Velki lopov Pongrad pod izvajalec Ramadam Šiptar Šupak što de delo za 570€ edino njegovi šipkoji

püjki (nepreverjen)

Ležej je delavca (strošek) meti tak pod kontrolo ka dobiček ne odžera. Kda več nega telko dela na zavod pa stvar rešena. Nega dopusta, če se delavci kaj zgodi sledi odjava itd... Potni stroški, malica, delovna obleka neje tak na stroški nekomi... Izkoriščanje lidij podprto s strani države..

In reply to by Tukajjjj (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice