Verski voditelji Balkana sredi meseca v Kopru o miru v regiji.

Slovenska škofovska konferenca sredi junija v Kopru pripravlja medreligijsko srečanje, namenjeno utrjevanju miru in dialoga na Balkanu.

»Če je namreč Balkan miren, si lahko tudi Evropa obeta več stabilnosti in miru,« je na današnji predstavitvi srečanja v Kopru povedal predsednik organizacijskega odbora, murskosoboški škof Peter Štumpf.

Srečanja z naslovom Mir tebi, Evropa; mir tebi, Balkan se bodo udeležili predstavniki vseh glavnih religij na Balkanu, med drugim voditelji katoliških, pravoslavnih, muslimanskih, judovskih in evangeličanskih verskih skupnosti, torej ljudje, ki imajo po besedah Štumpfa »velik duhovni in moralni vpliv na to, kar se dogaja in kar se bo še dogajalo na Balkanu«.

Srečanje bodo začeli v soboto, 17. junija, dopoldne s Forumom za dialog in mir na Balkanu, popoldne pa bo potekalo kulturno srečanje Mladi za mir.

Zvečer bo v koprski stolnici slavnostni koncert. Dogajanje se bo nadaljevalo v nedeljo, 18. junija, s slovesno mašo v koprski stolnici, ki jo bo ob somaševanju koprskega škofa Jurija Bizjaka in drugih škofov iz Slovenije in tujine vodil apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich.

Z dogodkom po besedah Štumpfa nočejo »dajati vtisa, da Balkan nujno potrebuje Slovenijo, da bi prišel do trajnega miru, ampak da Slovenija in z njo vsa Evropa, potrebujeta Balkan, da jima spregovori, kako naj v Sloveniji in po drugih delih Evrope iščemo načine za dialog in mir tudi s pomočjo verske izkušnje«.

Štumpf ocenjuje, da gre za velik zgodovinski trenutek za Slovenijo: »Gostje z Balkana bodo namreč izkušnjo dialoga in miru prinesli k nam v Slovenijo in po njej v preostali del Evrope.«

Po oceni koprskega škofa Jurija Bizjaka bo Koper v času srečanja ne samo glavno mesto Istre, pač pa celotnega Balkana. Predstavnikov vseh glavnih religij na Balkanu sicer prirejajo prisrčen sprejem. »Gost namreč vedno prinese več, kakor more gostitelj vrniti, in gostitelj vedno prejme več, kakor more gost odnesti,« je dejal.

Tako Štumpf kot Bizjak sta spomnila, da je ena od prioritet trenutnega pontifikata papeža Frančiška tudi medreligijski dialog, čemur so močno zavezani tudi škofje v Sloveniji.

Po navedbah Štumpfa so odnosi med katoličani, pravoslavnimi, evangeličani, muslimani, judi in nekaterimi drugimi verstvi spoštljivi, odprti in pozorni ter niso omejeni zgolj na protokolarna srečanja.

Komentarji (17)

Dorazauc (ni preverjeno)

Poglejte ga pedofila.

đizus (ni preverjeno)

on pa politika? glih fkup ide.
kdaj pa je bil balkan miren? toga nej bilou in nede. tak ka ne pametuj.

. (ni preverjeno)

Balkan je nevarno žarišče!

In reply to by đizus (ni preverjeno)

Cetnus (ni preverjeno)

Uh,zato pa mores biti fejst pameten,ka das taksno izjavo!

Protijansist (ni preverjeno)

Glih taksi gnoj de pametüva. Prepovedati Cerkev ,premożeje vzeti, tote pedofile pa na goli otok. Takoj de mir, nesnoge smrdlive

Smrkci (ni preverjeno)

Tako je škof pravilno, ljudje so ne verni in jih bog kaznuje in tudi je prav da jih bog kaznuje, ljudje so omamljen od hudičeve sage.

9a6 (ni preverjeno)

Če bi se vse verske skupnosti zavzele za mir, zlasti v praktičnem pomenu, bi bil s tem storjen velik korak. Mir je vrednota, ki se je premalo zavedamo.

m57 (ni preverjeno)

Gre za dobro namero. Skrajni čas je za dialog med verskimi skupnostmi, z večjim duhovnim in moralnim potencialom. Cerkev bi se morala omejiti od političnega udejstvovanja, kar je problem tudi v SLO. Pri nas še vedno nismo pripravljeni sprejemati vernikov drugih ver s področja Balkana, kar ni dobro. Ekumenizem ne živi v praktičnem pomenu. Torej je prav, da se nekaj stori za slogo med ljudmi različnih veroizpovedi in s tem tudi za mir.

. (ni preverjeno)

Saj je pa ravno v cerkvi največji razdor. In kdo ga dela?

In reply to by m57 (ni preverjeno)

m57 (ni preverjeno)

Tudi to je res. Brez predhodnega pometanja pred svojim pragom, tudi prizadevanja v širšem pomenu ne morejo biti uspešna.

In reply to by . (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Kvazi "kristjani", ki ne hodijo v cerkev zaradi Boga.

In reply to by . (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Ehhh, škof. Saj je vse lepo in prav.

Ampak vseeno bi bilo dobro najprej malo v lastni škofiji urediti stvari.

Škofija ti je v razsulu.

Koliko mladih duhovnikov je odšlo odkar si tukaj ?

Koliko duhovnikov si sam spravil s položaja.

Počasi jih ne bo več.

Se zavedaš tega ?

A si res to želiš, da bo en duhovnik upravljal več župnij ?

Odkar si prišel so same razprtije.

Duhovniki so razdeljeni v najmanj dva tabora.

Kaj ti res ni nikoli dovolj denarja ?

čarni vrag (ni preverjeno)

Bolje da se mlatijo na balkani
kot pri nas v Sloveniji

3a (ni preverjeno)

Res je, ampak tudi pri nas lahko shodi v Ljubljani privedejo do kakšnega "mlatenja"!? Načrtno ustvarjanje nasprotij ni tako nedolžno.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

robert pernati (ni preverjeno)

moji bi bili močnejši
ker za nami stoji strateg zvodnik Milan

In reply to by 3a (ni preverjeno)

45 (ni preverjeno)

Z Milanom nimate šans! Njegov partijski vajenec Janezek, je veliko bolj krvoločen. V boju z "zvermi" človek ne more zmagati!

In reply to by robert pernati (ni preverjeno)

3a (ni preverjeno)

Najboljši je mir in dober pir, brez politike!

In reply to by robert pernati (ni preverjeno)

Starejše novice