Prihaja pomlad, z njo pa tudi sprehodi v naravi, ki jih lahko izkoristimo tudi za nabiranje čemaža. Gre za zdravilno rastlino, ki razstruplja telo in služi kot naravni antibiotik, izredno uporabna pa je tudi v kulinariki.

Pomlad je čas, ko narava ponovno oživi in se začnejo prebujati številne rastline.

Poleg zvončkov in regrata je mogoče v gozdovih najti tudi čemaž ali tako imenovani gozdni česen.

Ste že slišali za čemaž ali gozdni česen?

Čemaž uvrščamo med divje rastoče zelnate trajnice, ki spadajo v družino lukovk, tako kot čebula, česen, drobnjak in por.

Iz tega razloga ima tudi prepoznaven vonj po česnu, katerega lahko že zavohamo v bližnjih gozdovih.

Gre za užitno rastlino, ki se razvije spomladi iz bele podolgovate čebulice. Prepoznamo jo po dolgopecljatih listih, ki so v obliki elipse oziroma suličasti, široki do pet centimetrov in dolgi do 25 centimetrov.

Mladi listi so svetlozeleni, starejši pa potemnijo. Iz čebulice izrašča tudi cvetno steblo, na vrhu katerega se razvijejo beli zvezdasti cvetovi.

Koristna rastlina polna zdravilnih učinkovin

Ne le, da čemaž po vonju spominja na česen, ima tudi vse njegove pozitivne lastnosti. Uvrščajo ga med ene izmed najbolj koristnih rastlin s številnimi zdravilnimi učinki. 

Podobno kot regrat tudi čemaž na organizem deluje prečiščevalno. Učinkovito lahko zniža holesterol, uravnava krvni tlak in preprečuje strdke, očisti kri, sečila, dihalne poti in kožo ter pomaga pri raznih prebavnih motnjah

Vsebuje kar 20-krat več vitaminov A, C in E ter antioksidantov kot vrtna solata, zaradi česar mu pravijo tudi naravni antibiotik.

Nadvse uporaben v kuhinji

Ne preseneča torej, da je čemaž vse bolj priljubljen in ga številni v spomladanskem času vključijo v svoj vsakdan. 

Ker ima izrazit okus po česnu in daje posebno aromo, pa je izredno uporaben tudi v kulinariki. Na kakšne načine pa se ga lahko uporablja?

Užitna je cela rastlina, od gomolja, listov, cvetov in ploda. Cvetovi imajo močnejšo aromo, stari listi pa šibkejšo. 

Uporablja se lahko kot dodatek k jedem, lahko ga na primer dodamo omakam, prikuham ali juham, uporaben pa je tudi kot začimba. Odlično se poda na solate, iz njega pa se lahko izdela tudi namaz ali pesto. Najbolje ga je uživati svežega, da ohrani svoje zdravilne lastnosti. 

Za zdrav in okusen čemažev pesto potrebujemo parmezan, olivno olje, sol, pinjole, čemaževe liste in sveže mlet poper.

Postopek priprave pa je takšen, da pinjole najprej narahlo popražimo v ponvi brez olja in ves čas mešamo. Potem pa vse sestavine po okusu zmešamo v multipraktiku ali terilniku. Čemažev pesto lahko dodamo na kuhane testenine, lahko ga namažemo celo na kruh, nekateri pa ga dodajajo v juhe.

Previdno pri nabiranju, zamenjava za šmarnico ali podlesek je lahko usodna

Kljub številnim pozitivnim lastnostim, ki nam jih lahko čemaž doprinese, pa je treba biti pri nabiranju te divje rastline izredno previden. 

Ker ima čemaž snežno bel cvet in podobne liste, na prvi pogled spominja na šmarnico ali podlesek, ki veljata za strupeni rastlini, zato so lahko zamenjave tudi usodne.

Da nabiramo pravo rastlino, se lahko najbolje prepričamo z vonjem. Čemaž torej izrazito diši po česnu, šmarnica ali podlesek pa tega vonja nimata.

Določene razlike so tudi v listih, čemaž ima svetlo zelene, nežne, gladke in svetleče liste, podlesek pa temno zelene liste. Čemaž cveti spomladi, šmarnica nekje maja ali junija, podlesek pa jeseni. 

Čemaž sicer raste v zgodnji pomladi, pogosto v senčnatih soteskah ali ob potoku. V Sloveniji ga boste našli skoraj povsod, še posebej lepa rastišča v obliki gostih zelenih preprog so v senčnih bukovih in gabrovo-hrastovih gozdovih.

V Pomurju ga lahko najdete v številnih gozdovih, izraziteje raste ob reki Muri.

Komentarji (2)

Kdaj vseh barvah (ni preverjeno)

Žal vse kar pride dol z dežom je vse kontaminirano in to nej malo!

tnt66 (ni preverjeno)

mas podobne cemazu,zal so se nekateri zastrupili

Starejše novice